Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cardinalul Javier Lozano Barragán la ITRC

Cardinalul Javier Lozano Barragán, aflat în aceste zile într-o vizită în Dieceza de Iași, a celebrat duminică, 21 octombrie 2007, la ora 10.30, o Liturghie la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, fiind însoțit și de secretarul său pr. Antonio Soto.

După sfânta Liturghie, Eminența sa card. Javier Lozano Barragán, arhiepiscop emerit de Zacatecas, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Operatorilor Sanitari, secretarul Eminenței sale Antonio Soto, PS Aurel Percă, pr. rector Wilhelm Dancă, pr. Mihai Patrașcu și seminariștii au avut o întâlnire în aula magna a Institutului Teologic "Sf. Iosif" din Iași. În cadrul acestei întâlniri, cardinalul Barragán a vorbit seminariștilor din bogata sa experiență, spunând printre altele că este originar din Mexic, are 74 de ani, că a fost sfințit preot la 22 de ani, a fost laureat la Universitatea Gregoriană, numit episcop auxiliar de Citta de Mexico de către papa Ioan Paul al II-lea, apoi numit de către același papă episcop de Zacatecas pe care a condus-o timp de 20 de ani, în cele din urmă fiind chemat tot de către papa Ioan Paul al II-lea la Roma pentru a conduce un dicaster roman, Consiliul Pontifical pentru Pastorația Operatorilor Sanitari.

După această prezentare Eminența sa a avut un dialog cu seminariștii. Având în vedere faptul că și în Mexic a fost un regim dictatorial, un student din anul VI a întrebat: "Cum a fost receptată învățătura Conciliului al II-lea din Vatican?" Răspunzând, cardinalul a vorbit despre raportul pe care îl avea cu Sfântul Scaun. Chiar dacă în fața statului acest raport era interzis Eminența sa a spus că documentele Conciliului au fost bine receptate și la timp având un impact mai ales în liturgie.

Un alt student a întrebat: "De unde a venit forța pentru ca Biserica din Mexic să depășească situația grea a dictaturii?" Ca răspuns Eminența sa a vorbit despre situația Bisericii din Mexic, spunând că Madona de Guadalupe a fost cea care i-a adunat în jurul ei pe creștinii din Mexic dându-le forța să rămână fideli lui Cristos și să treacă prin situația istorică grea pe care a cunoscut-o Mexicul. Alte mijloace care au fortificat credința mexicanilor au fost oamenii sfinți pe care i-a avut țara în această perioadă și credința transmisă în mod special în familie.

O altă întrebare: "Cum ar trebui să fie preotul de azi un profil al preotului în contextul secularismului pe care îl trăim astăzi?" Cardinalul a răspuns foarte clar, amintind și de cuvintele din predica rostită la Liturghia din capela Institutului din aceeași zi, că un preot de azi trebuie să fie fundamentat pe credință și rugăciune insistentă, care să meargă întotdeauna la fundament, la Cristos. Pe lângă aceasta el trebuie să aibă și o bogată formare intelectuală.

Răspunzând la întrebarea unui alt student, referitoare la cum ar trebui să fie ecumenismul în zilele noastre, cardinalul a răspuns fără ezitare că trebuie să plecăm de la ceea ce este scris în enciclica "Dominus Iesus" unde se spune clar că Domnul Isus Cristos a fondat o unică Biserică. De aici trebuie să plecăm în dialogul ecumenic. Eminența sa a vorbit în continuare despre dialogul ecumenic și cel interreligios, spunând că întotdeauna trebuie să se plece de la ceea ce unește și nu de la ceea ce desparte și să fie căutat întotdeauna adevărul.

După ce pr. rector Wilhelm Dancă și Preasfințitul Aurel au mulțumit Excelenței sale pentru vizita pe care a făcut-o seminarului, inima diecezei, cardinalul Barragán i-a făcut pe toți cei prezenți conștienți de importanța seminarului spunând că "un episcop poate sta fără catedrală dar nu fără seminar".

Adrian Blăjuță


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat