Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrare pentru Ziua Mondială a Misiunilor

În Dieceza de Iași, Ziua Mondială a Misiunilor a fost celebrată în ziua de duminică, 21 octombrie 2007 și a avut ca temă: "Toate Bisericile pentru toată lumea". Ea a fost marcată în nenumărate parohii ale Diecezei de Iași, prin momente de priveghere misionară și prin sfânta Liturghie celebrată pentru misiune și misionari.

În Iași, sărbătoarea a început încă din ajun, sâmbătă seara, printr-o oră de rugăciune organizată de sora Iosefina Rediu, din Congregația Inimii Neprihănite, în colaborare cu studenți ai Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași.

Privegherea a început cu recitarea rozariului misionar, la fiecare decadă fiind aprinse lumânări de diferite culori, simbolizând cele cinci continente. Intențiile de rugăciune, ale misterelor de bucurie, au sintetizat suferințele oamenilor ce trăiesc în continentele: Asia, Africa, America, Oceania și Europa.

Sărbătoarea a continuat cu sfânta Liturghie concelebrată de mai mulți preoți: pr. Emil Dumea, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică, pr. Iosif Enășoae, pr. Iosif Iacob, profesori în cadrul aceleiași facultăți, precum și pr. Iulian Tancău, din partea Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

În cuvântul de învățătură, ținut de către pr. Iosif Enășoae, toți creștinii prezenți au fost invitați să conștientizeze tot mai mult faptul că, prin Botez, fiecare creștin devine misionar trimis să-l vestească pe Cristos, prin viața proprie, în circumstanțele zilnice, acolo unde se află.

După sfânta Liturghie, tinerii participanți au continuat rugăciunea pentru misiune, pentru misionari și pentru beneficiarii activității lor de evanghelizare, cu un zel reînnoit.

Celebrarea Zilei Mondiale a Misiunilor, la Iași, a culminat, duminică, cu sfânta Liturghie concelebrată de mai mulți preoți împreună cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și pr. Claudiu Iștoc, director al Centrului Misionar Diecezan Iași.

Au mai fost prezenți: cardinalul Javier Lozano Barragán, responsabil cu pastorația sanitară la Vatican împreună cu secretarul Antonio Soto.

Caracterul misionar al Liturghiei a fost evidențiat, într-un mod aparte, prin darurile specifice celor cinci continente prezentate de către tinerii participanți, la momentul ofertoriului.

La finalul Liturghiei, într-o atmosferă de sărbătoare, cardinalul Barragan a sintetizat mesajul misionar într-un angajament concret, propus atât tinerilor, cât și tuturor celor prezenți. Întrucât din populația de 6,5 miliarde de locuitori ai globului doar aproximativ un miliard sunt creștini catolici, fiecărui creștin îi revine obligația de a se ruga pentru cinci persoane care nu-l cunosc încă pe Cristos.

Cu sentimente de bucurie pentru momentele de rugăciune profundă trăite împreună și încurajați de îndemnul păstorilor Bisericii de a sprijini activitatea misionară, tinerii participanți au plecat motivați mai mult în angajamentul de a se ruga pentru misiunea de evanghelizare.

Sr. Iosefina Rediu, CIN


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat