Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Școala familiei"

La Casa de Reculegere din Traian, în ziua de duminică, 21 octombrie 2007, s-a redeschis proiectul "Școala familiei" realizat de către Asociația "Familia și Viața" în parteneriat cu Fundația "Verbum".

Pentru al treilea an, familiile participante se reunesc aici pentru a trăi împreună "o duminică în familie", pentru meditații și rugăciune, pentru a asculta și dezbate teme de mare interes ce preocupă familia din România de azi, pentru a răspunde la întrebări și a găsi soluții de rezolvarea a problemelor familiei aflate în criză.

La prima întâlnire din această sesiune au participat 20 de familii din Roman și parohiile vecine. A fost o zi pentru suflet: meditație, sacramentul reconcilierii și momente spirituale realizate cu aportul părintelui Alberto Manson, SVD, apoi sfânta Liturghie ce ne-a adunat pe toți la masa euharistică. A urmat prânzul în comun care ne-a reunit laolaltă și ne-a dat prilejul să ne reamintim activitățile susținute în primii doi ani ai proiectului.

Anticipând tema noului an pastoral "Sfânta Scriptură și familia", părintele spiritual ne-a propus spre studiu și meditație textul biblic Malahia 2,14-16, pentru a pune în discuție problema infidelității dintre soți - act grav ce distruge familia de astăzi. Această faptă este totodată și un act de infidelitate față de Dumnezeu - martor al jurământului de fidelitate făcut de soți la căsătorie, dar și act de desconsiderare a planului său. "Și de ziceți; Din pricină că Domnul a fost martor între tine și femeia tinereților tale, față de care tu ai fost viclean, deși ea era tovarășa ta și femeia legământului tău. Oare nu i-a făcut el ca să fie o singură făptură cu trup și suflet? Și această făptură întrunită, ce năzuiește ea? Urmași de la Dumnezeu! Iar tu nu fi infidel cu femeia tinereții tale" .

În partea a doua a programului au urmat discuții în care participanții au făcut o analiză a situației familiei, în care infidelitatea e tot mai frecventă, mai ales din cauza separării soților în contextul emigrării. S-au evidențiat fenomenele grave care distrug familia: adulterul, concubinajul, pornografia, homosexualitatea - acte imorale grave, însă, din păcate, considerate normale, dar care distrug opera misionară și sacrificiul martirilor de 2000 de ani. S-a subliniat necesitatea urgentă a unei cateheze sistematice pentru cunoașterea și aprecierea valorii fidelității dintre soți, precum și necesitatea unei educații graduale și sistematice a tinerilor pentru a aprecia valorile sacre pe care se construiește familia creștină, consfințită prin sacramentul căsătoriei.

Fiind și Ziua Mondială a Misiunilor, s-a scos în evidență faptul că familia are rol misionar și trebuie ajutată să redescopere misiunea sa în lume, căci imaginea familiei este imaginea lui Dumnezeu - iubire, icoană a Sfintei Treimi.

Activitatea a fost încununată de momentul de adorație euharistică și de binecuvântarea cu preasfântul sacrament. Am plecat spre casele noastre cu sufletele încărcate de emoție și bucurie, și cu dorința de a împărtăși și altor familii experiența noastră.

Invităm la aceste întâlniri lunare cât mai multe familii, care doresc să se îmbogățească sufletește, să afle lucruri noi pentru viața de familie și să împărtășească celorlalți propria experiență.

Prof. Maria Gherghel


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat