Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Ziua Mondială a Misiunilor: Mesajul Sfântului Părinte

"Toate Bisericile, pentru lumea întreagă": tema Mesajului papei Benedict pentru Ziua Mondială a Misiunilor 2007. "Prin reînnoita angajare misionară, Biserica oferă mântuirea lui Cristos tuturor oamenilor din timpul nostru".

"După curajul de a vesti evanghelia se măsoară iubirea față de Domnul; toți creștinii sunt chemați să fie misionari, să dea mărturie pentru evanghelie în timpul nostru": cu acest îndemn Benedict XVI-lea a publicat Mesajul pentru Ziua Mondială a Misiunilor, care se va celebra în acest an la 21 octombrie, cu tema "Toate Bisericile, pentru lumea întreagă". Documentul a fost semnat de Sfântul Părinte la 27 mai, solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt, și subliniază urgența unui reînnoit elan misionar, îndatorire din fața căreia Biserica nu se poate sustrage.

"Orice comunitate creștină se naște misionară și tocmai după curajul de a vesti evanghelia se măsoară iubirea credincioșilor față de Domnul", subliniază Benedict al XVI-lea în Mesajul său pentru Ziua Mondială a Misiunilor. Angajarea misionară, se citește în documentul papal, rămâne "prima slujire pe care Biserica o datorează umanității de astăzi pentru a orienta și evangheliza transformările culturale, sociale și etice". În acest fel, continuă Mesajul, Biserica oferă mântuirea lui Cristos omului timpului nostru, în atâtea părți ale lumii umilite și asuprite din cauza sărăciei endemice, de violență, negarea sistematică a drepturilor omului.

Biserica nu se poate sustrage acestei misiuni universale, fiind pentru ea o forță obligatorie. Și, afirmă mai departe Sfântul Părinte, pentru că Cristos a încredințat în primul rând lui Petru și celorlalți apostoli mandatul misionar, acesta îi revine astăzi mai întâi de toate succesorului lui Petru și episcopilor direct responsabili de evanghelizare. Papa a subliniat apoi că în această operă de evanghelizare angajantă suntem sprijiniți de certitudinea că Cristos este izvorul inepuizabil al misiunii Bisericii. Pe de altă parte, un motiv ulterior care ne împinge la un reînnoit elan misionar este împlinirea a 50 de ani de la enciclica Fidei donum a papei Pius al XII-lea, prin care este promovată și încurajată cooperarea între Biserici pentru misiunea "ad gentes".

În Mesaj, Benedict al XVI-lea a pus accentul pe "necesitatea urgentă de a relansa acțiunea misionară, în fața multiplelor și gravelor provocări ale timpului nostru". Domnul, este reflecția papei, cheamă la această îndatorire în primul rând Bisericile numite de "tradiție antică". "În fața avansării culturii secularizate, care uneori pare să pătrundă tot mai mult în societățile occidentale, considerând apoi criza familiilor și diminuarea vocațiilor, aceste Biserici riscă să se închidă în sine, să privească la viitor cu o speranță limitată și să încetinească efortul lor misionar". Dar tocmai acesta, a întărit papa, este "momentul de a se deschide cu încredere la providența lui Dumnezeu", care prin puterea Duhului Sfânt conduce poporul său spre împlinirea planului veșnic de mântuire. La misiunea "ad gentes" Domnul trimite și Bisericile de evanghelizare recentă. Unele comunități dintre acestea, a observat, abundă în preoți care sunt trimiși să-și desfășoare slujirea lor pastorală și în țările de veche evanghelizare. Se asistă, astfel, la un schimb de daruri providențial. De aici, invitația cuprinsă în Mesaj, de a se intensifica tot mai mult cooperarea misionară, în conștiința că "toată Biserica și fiecare Biserică este trimisă în lume". Benedict al XVI-lea și-a însușit invocația papei Pius al XII din enciclica Fidei donum, pentru ca "spiritul misionar să pătrundă tot mai adânc în inima tuturor preoților" și prin intermediul lor, în inimile tuturor credincioșilor.

Papa menționează roadele obținute de cooperarea misionară în Africa și amintește cetele de preoți, călugări și laici, care au lăsat propria comunitate de origine pentru a-și pune energiile lor "în serviciul unor comunități, câteodată, abia înființate, în zone de sărăcie". Între ei, subliniază Benedict al XVI-lea, sunt nu puțini martiri care, la mărturia cuvântului și la dăruirea apostolică, au adăugat sacrificiul vieții". Exemplul lor, este îndemnul papei, "să trezească pretutindeni noi vocații și o reînnoită conștiință misionară a poporului creștin" și să ducă la creșterea "comuniunii între comunități", inclusiv în uzul mijloacelor necesare pentru evanghelizare. Ziua Mondială a Misiunilor, este urarea Sfântului Părinte, să folosească la elaborarea împreună de itinerare spirituale și formative apropriate care să întărească o mai mare cooperare între Biserici și pregătirea de noi misionari pentru răspândirea evangheliei". Papa amintește că rugăciunea este "prima și prioritara contribuție" pe care suntem chemați să o oferim la acțiunea misionară a Bisericii. Mesajul se încheie cu o invocație către sfânta Fecioara Maria, pentru ca, făcându-ne tot mai conștienți că toți suntem misionari, să mijlocească "noi Rusalii de iubire".

(Radio Vatican, 29 mai 2007)
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat