Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Traian: Întrunirea CP și CPD

Prin adresa nr. 1902, în ziua de 28 septembrie 2007, Preasfințitul Petru Gherghel a convocat Consiliul Pastoral Diecezan pentru întâlnirea din anul 2007, împreună cu Consiliul Prezbiteral.

Reuniunea a avut loc joi, 18 octombrie 2007, în sala mare a Casei de Reculegere a Părinților Verbiți din localitatea Traian, jud. Neamț, cu începere de la ora 10.30. Pe ordinea de zi au fost incluse următoarele puncte: prezentarea procesului verbal de la ultima întrunire a Consiliului Pastoral Diecezan, o temă biblică vizând noul an pastoral dedicat Sfintei Scripturi, prezentarea proiectului pentru cursurile de perfecționare a preoților, expunerea inițiativelor catehetice la nivelul oficiilor diecezane, analiza celebrărilor care se vor organiza în luna mai a anului 2008 în memoria episcopului martir Anton Durcovici, prezentarea cursurilor de teologie pentru laici, o expunere din partea Centrului Misionar Diecezan, alte propuneri și sugestii.

La întâlnire au participat 87 de membri: preoți, persoane consacrate și laici. Unii membri au fost învoiți și alții au absentat din diferite motive.

Întâlnirea a fost moderată de pr. Dumitru Farcaș, care a deschis adunarea și a prezentat principalele puncte ce vor fi analizate. Președintele Consiliului Pastoral Diecezan a citit un text din Evanghelia după sfântul Luca (10,1-9) și a reamintit celor prezenți ce este și care este rolul acestui organism diecezan în viața Bisericii noastre locale.

Pr. Alois Moraru, secretarul executiv al Consiliului, a prezentat procesul verbal al întrunirii Consiliului Pastoral Diecezan care a avut loc în ziua de 11 decembrie 2006, sugerând tuturor participanților o reevaluare a rolului pe care îl au la această întrunire și insistând asupra expunerii cât mai practice a temelor ce urmau să fie prezentate.

Încă din start s-a observat că toate temele ce urmau să fie expuse au fost pregătite de preoți și s-a sugerat ca pe viitor să fie și laici implicați în această muncă.

Prima temă a întrunirii a fost prezentată de pr. Cristinel Fodor, care a făcut o retrospectivă a principalelor inițiative care au fost promovate în dieceza noastră în anul pastoral 2006-2007. Pe baza aspectelor pozitive surprinse în parohii, în casele comunităților călugărești și în instituțiile de învățământ, ținând cont de noile situații pe care le trăiesc creștinii în zilele noastre, vicarul episcopal pentru Evanghelizare, Sacramente și Pastorație a anunțat tema noului an pastoral: "Sfânta Scriptură și familia". În acest sens a prezentat intenția oficiilor pe care le coordonează de a edita un set de cateheze și istorioare biblice care să-i ajute pe soți să găsească modele biblice pentru a depăși situațiile grele pe care le întâlnesc în viața de familie. "Cuvântul lui Dumnezeu este necesar pentru întărirea comuniunii dintre soți, fiind marele dar al Domnului pentru familii, ghid și lumină pentru cupluri".

În continuare, pr. Iosif Antile a vorbit despre anul paulin propus de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea pentru perioada 28 iunie 2008 - 29 iunie 2009. Cu această ocazie se va comemora jubileul de 2000 de ani de la nașterea apostolului neamurilor, se va reflecta mai mult la convertirea lui Saul și cea a creștinului de astăzi, precum și asupra rolului pe care apostolul Paul l-a avut la răspândirea creștinismului, preconizându-se o largă orientare ecumenică. Responsabilul cu Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică a subliniat principalele inițiative care vor fi propuse pentru noul an pastoral: vor fi pregătite 12 teme catehetice, se vor edita cărți despre viața și opera sfântului Paul, se vor organiza pelerinaje în Italia, Grecia și Turcia, se caută modalități pentru a organiza o sesiune de comunicări științifice, Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor poate fi impregnată cu diverse învățături pauline etc.

Intervenția Preasfințitul Petru Gherghel a surprins multiple aspecte sesizate în cadrul vizitelor pastorale, făcând anumite observații și aprecieri privind modul în care preoții, persoanele consacrate și laicii s-au implicat în răspândirea cuvântului lui Dumnezeu în rândul comunităților noastre.

Pe lângă propunerile evidențiate mai sus, s-a mai sugerat: colaborarea oficiilor diecezane pentru a realiza un plan comun și bine închegat al catehezelor, căutarea unor modalități pragmatice de catehizare, găsirea unor soluții pentru a rezolva "cazurile grave din familie", consilierea elevilor cu probleme, editarea unui volum cu scrisorile sfântului Paul, construirea unei biserici care să-l aibă patron pe sfântul Paul, rolul preotului în expunerea catehezelor, seriozitatea în proclamarea textelor biblice, organizarea unor cursuri pentru pregătirea lectorilor, modul în care trebuie folosită tehnica în propagarea mesajului biblic etc.

Tema a doua a întâlnirii a fost prezentată de pr. Eduard Mihai Coșa, responsabilul Oficiului pentru Cler. Sfinția sa a expus mai multe argumente pentru formarea permanentă a preoților, aspecte surprinse din decretul conciliar privind slujirea și viața preoțească Presbyterorum ordinis (nr. 19), exortația apostolică Pastores dabo vobis (nr. 70) și din dezbaterile Sinodului diecezan (nr. 169). Temele propuse pentru aceste cursuri sunt: enciclica papei Benedict al XVI-lea: Deus caritas est, cartea aceluiași papă: Isus din Nazaret, documentul Sacramentum caritatis etc. În modul acesta "preoții vor reuși să fie cât mai apropiați de contemporanii lor, vor susține un proces personal de convertire și vor găsi motivații suficiente pentru activitatea lor".

A treia temă supusă atenției s-a referit la diferite proiecte pentru catehezele speciale ce se vor ține în noul an pastoral. Părintele Felician Tiba a prezentat intenția Oficiului pentru Cateheză, pe care îl coordonează, de a edita noi și diverse seturi de cateheze. În ciuda aprecierilor pesimiste, catehezele sunt foarte practice, elaborate de persoane diferite, cu multe exemplificări din viața de zi cu zi. S-a solicitat preoților și cateheților din dieceză să colaboreze cu acest oficiu pentru a fructifica experiența atât de bogată a unor comunități, precum și găsirea unor alternative de promovare a catehezelor în rândul grupurilor de copii, tineri și adulți.

Părintele Iosif Enășoae, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Familiilor și a Laicilor, a sugerat să se acorde trei ani pastorali pentru prezentarea aspectelor ce țin de pastorația familiilor și a supus atenției faptul că la anul se vor împlini 40 de ani de la emiterea documentului Humanae vitae. Dintre sugestiile participanților am reținut: documentul papei Paul al VI-lea este vital pentru pastorația familiei și prin urmare trebuie mai mult mediatizat, catehezele să fie păstrate în arhivele parohiale, să se organizeze misiuni populare în parohiile diecezei etc.

Fiind în luna octombrie, care are o profundă orientare misionară, a luat cuvântul pr. Claudiu Iștoc, directorul Centrului Misionar Diecezan. Sfinția sa a prezentat principalele linii ale angajării misionare promovate de Dieceza de Iași, insistând asupra sensibilizării misionare care trebuie să fie promovată de fiecare comunitate parohială. S-au evidențiat câteva propuneri: luna octombrie și Postul Mare trebuie să fie marcate prin mai multe inițiative pentru susținerea misiunilor, să se propună în perioada Adventului o zi specială pentru misiuni, să se marcheze mai bine ziua de 6 ianuarie ca o zi a "copiilor misionari", să se răspândească Almanahul misionar, să se continue cursurilor de formare misionară, să se promoveze laici pentru a merge în misiuni etc.

Un al punct al întâlnirii s-a referit la cursurile speciale pentru laici care se organizează la Casa de Reculegere a Părinților Verbiți din Traian. Părintele Gianfranco Maronese a subliniat necesitatea acestor cursuri și realizările pe care le-au avut în cei 7 ani de funcționare a acestei Școli de Teologie pentru Laici. S-a prezentat apoi programul acestor cursuri, evidențiindu-se principalii colaboratori, modul de finanțare, diplomele acordate, neajunsurile întâmpinate și finalitatea acestor cursuri.

În completarea acestor date, Preasfințitul Petru Gherghel a sugerat ca astfel de cursuri să se organizeze și în alte localități ale diecezei, menționând și anumite dificultăți în organizarea lor.

Ultimul punct pe ordinea de zi a fost prezentat de însuși episcopul diecezan, care a prezentat programul special pe care îl propune pentru luna mai 2008: celebrări legate de memoria episcopului martir Anton Durcovici. Pentru ziua de 10 mai este prognozată desfășurarea unui pelerinaj diecezan la Sighetu Marmației; în ziua de 11 mai se va depune în catedrala din Iași o urnă cu pământ luat din Cimitirul Săracilor, unde au fost îngropați peste 50 de ierarhi și oameni politici care au murit în închisoarea de acolo; în ziua de 17 mai se va celebra o Liturghie solemnă cu participarea tuturor episcopilor catolici din țară; editarea unei medalii comemorative și punerea unei plăci în catedrala veche din Iași; realizarea unor studii de către Departamentul de Cercetare Științifică din cadrul Episcopiei de Iași; organizarea unor sesiuni științifice și culturale în memoria episcopului Durcovici etc.

Printre subiectele abordare în cadrul reuniunii Consiliului Prezbiteral și a Consiliului Pastoral Diecezan s-a abordat și aducerea în dieceză a moaștelor fericitului Ieremia Valahul. În acest sens, s-au propus două date la care să se încoroneze această strămutare a osemintelor "sfântului nostru" din Napoli la Onești: 8 sau 31 mai.

În încheierea întâlnirii, Preasfințitul Aurel Percă a prezentat mai multe aspecte administrative ale Episcopiei de Iași: definitivarea statutului Bisericii Catolice din România, o mai bună structurare a parohiilor și congregațiilor călugărești pentru obținerea personalității juridice, împărțirea diecezei în trei vicariate (Bucovina, Moldova și Vrancea), inventarierea tuturor bunurilor mobile și imobile ale parohiilor diecezei, realizarea unor albume de fotografii ale edificiilor aparținând Bisericii noastre locale, inventarierea arhivelor etc.

În finalul întâlnirii s-au făcut și alte anunțuri, evidențiindu-se rolul cărților liturgice în bisericile noastre și manifestările care se organizează în perioada 19-21 octombrie 2007 în memoria profesorului Dumitru Mărtinaș.

Pr. Alois Moraru
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat