Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul PS Petru Gherghel pentru Ziua Mondială a Misiunilor

"Așadar, mergeți și învățați toate neamurile,
botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh,
învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă" (Mt 28,19-20).

Sfințiile voastre,
Dragi frați și surori,
Iubiți credincioși,

Este luna misionară, lună închinată misiunilor.

Mandatul misionar al lui Cristos invită întreaga Biserică să se simtă și astăzi, ca și în zilele apostolilor, misionară și să devină o prelungire a acțiunii sale în lume. Cuvintele Mântuitorului sunt, așadar, pentru noi, așa cum erau pentru apostoli, la fel de urgente, la fel de importante. Ele reprezintă un adevărat testament. Sunt ultimele sale cuvinte înainte de a se înălța la cer.

Anul acesta Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea cheamă din nou "toate Bisericile pentru toată lumea". Este tema aleasă de urmașul lui Petru pentru ca noi să ne reamintim de necesitatea urgentă a zilelor noastre de a relansa opera de evanghelizare, de a proclama mesajul evangheliei către cei care nu l-au auzit încă, dar care așteaptă să-l audă.

Dieceza noastră de Iași a ascultat și a înțeles vocea Mântuitorului, și a făcut pași concreți în a trimite misionari, în a-i susține și a-i încuraja. Cu toții, păstor și turmă, nu putem decât să ne bucurăm văzând cum preoții, surorile și laicii sunt, zi de zi, tot mai conștienți de importanța și frumusețea misiunii Bisericii.

Ne bucurăm, de aceea, să subliniem, în acest sens, prezența preoților trimiși de noi în Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador, activitatea laicilor români din Coasta de Fildeș și Togo, prezența și activitatea unor surori în Argentina, Coreea de Sud, Africa de Sud, precum și zecile de preoți care se dedică în prezent pentru pastorația emigranților români din atâtea țări ale lumii.

Cu mare bucurie am binecuvântat inițiativa din acest an a Centrului Misionar de a oferi credincioșilor un instrument de cunoaștere și promovare a misionarilor noștri și a activităților lor - "Almanahul misionar". Îl recomandăm tuturor preoților, persoanelor consacrate și laicilor și așteptăm ca toți să se alăture bucuriei noastre, citindu-l și răspândindu-l între credincioși și astfel în toți să crească dorința după evanghelizare.

Biserica noastră locală trebuie să fie din ce în ce mai conștientă că este chemată la misiune!

Nu putem să nu-i aducem mulțumiri lui Dumnezeu pentru misionarii români care ne reprezintă în țările în care evanghelizează; nu putem să nu susținem proiectele misionarilor noștri, căci ele sunt ale noastre, ale tuturor.

Centrul Misionar Diecezan ne-a oferit și în acest an materiale care ne ajută să cunoaștem și să susținem aceste proiecte, prin afișe, pliante și materiale liturgice.

Felicităm pe toți preoții și credincioșii care vor oferi sprijinul lor proiectelor misionare. Așa cum Domnul a lăudat-o pe văduva săracă ce a pus doi bănuți în vistieria templului, tot așa îi binecuvântăm și îi lăudăm pe cei care, din puținul lor, vor sprijini proiectele noastre misionare.

"Secerișul este mare, dar lucrătorii sunt puțini. Rugați deci pe stăpânul secerișului să trimită lucrători în secerișul său" (Lc 10,2). Iată, Domnul ne cheamă să ne rugăm, pentru că succesul unei misiuni stă în primul rând în forța rugăciunii. Când aceasta lipsește, misiunea devine mai săracă, nu mai are viață spirituală și puterea de a continua, riscă să rămână simplă propagandă.

Îi îndemnăm, așadar, pe preoți, pe cei bolnavi, pe copii și pe tineri, de a stărui în rugăciune înaintea Domnului în folosul misiunilor și misionarilor noștri. Luna octombrie este dedicată, în chip special, rugăciunii pentru misiuni și rugăciunii către sfânta Fecioară, regina misiunilor.

Dorim din inimă ca Stăpânul secerișului, prin mijlocirea Mamei noastre cerești, a sfintei Tereza a Pruncului Isus, patroana misiunilor, să-i binecuvânteze pe toți cei care lucrează în secerișul său și să trezească alți lucrători, care să răspundă chemării Mântuitorului de a merge la toate neamurile.

Cu vii mulțumiri pentru angajarea misionară și cu implorarea binecuvântării Stăpânului secerișului pentru toți cei care se deschid acestei sfinte și nobile misiuni.

Iași, 21 octombrie 2007
Ziua Mondială a Misiunilor

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat