Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ravenna (Italia): Întâlnire ecumenică dintre catolici și ortodocși

Cea de-a X-a Sesiune plenară a Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică s-a celebrat la Ravenna, Italia, un oraș caracterizat de monumente istorice și artistice, dintre care multe provin din epoca bizantină. Întâlnirea s-a desfășurat între 8 și 14 octombrie 2007, găzduită de Arhidieceza de Ravenna-Cervia.

Au fost prezenți douăzeci și șapte din cei treizeci de membri catolici ai comisiei (cardinali, arhiepiscopi, preoți și teologi catolici). Membrii ortodocși (mitropoliți și episcopi, preoți și teologi laici) au reprezentat Patriarhia ecumenică, Patriarhia de Alexandrina, Patriarhia de Antiohia, Patriarhia de Ierusalim, Patriarhia de Moscova, Patriarhia de Serbia, Patriarhia de România, Patriarhia de Georgia, Biserica din Cipru, Biserica din Grecia, Biserica din Polonia, Biserica din Albania, Biserica din Cehia și Slovacia, Biserica din Finlanda și Biserica Apostolică din Estonia. Reprezentanții Patriarhiei de Bulgaria nu au putut să participe.

Lucrările comisiei au fost conduse de copreședinții săi: card. Walter Kasper și mitropolitul Ioannis de Pergam, ajutați de doi cosecretari, mitropolitul Ghenadios de Sassima (Patriarhia ecumenică) și Mons. Eleuterio F. Fortino din Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Sesiunea plenară a început în bazilica "Sant'Apolinare in Classe", în după-amiaza zilei de 8 octombrie, cu celebrarea vesperelor, prezidată de ES Monseniorul Giuseppe Verucchi, arhiepiscopul de Ravenna-Cervia, și cu o rugăciune a membrilor ortodocși.

Adresându-se celor prezenți, arhiepiscopul de Ravenna a afirmat: "Ne bucură faptul de a vă avea aici. Se roagă pentru voi cele două comunități contemplative ale noastre, călugării și călugărițele, preoții și comunitățile parohiale. În timp ce sunteți angajați în dialog și în căutarea căilor care să ne apropie de comuniunea deplină, nu vă vom deranja, dar vă vom îmbrățișa cu afecțiunea noastră și rugăciunea noastră".

ES Floriana De Sanctis, prefectul de Ravenna, le-a urat bun venit membrilor comisiei în prefectură și a exprimat speranța că "dorința de dialog, de a înțelege și de a fi înțeleși, care caracterizează Comisia Mixtă, să poată fi un vis care să fie imitat de fiecare dintre noi, în viața de fiecare zi". La întâlnirea din prefectură erau prezenți și primarul de Ravenna, președintele regiunii, președintele provinciei și alte autorități civile.

În cursul lucrărilor, comisia a tratat următoarea temă: "Consecințele ecleziologice și canonice ale naturii sacramentale a Bisericii: comuniune eclezială, conciliaritate și autoritate în Biserică". Studierea temei începuse deja la precedenta sesiune plenară de la Belgrad, de la 18 la 25 septembrie, pe baza unui proiect elaborat la Moscova, în anul 1990, de Comitetul Mixt de Coordonare a Comisiei, proiect care nu fusese dezbătut în sesiune plenară până în anul 2006. În cursul prezentei sesiuni, studiul a fost completat și s-a aprobat un document comun. Acest document concordat oferă o bază solidă pentru munca viitoare a comisiei.

În prima zi a întâlnirii, membrii romano-catolici și cei ortodocși s-au reunit separat pentru a coordona munca respectivă. În timpul întâlnirii ortodoxe, delegatul Patriarhiei de Moscova a prezentat decizia Bisericii sale de a se retrage de la reuniunea Comisiei din cauza prezenței la ea a delegaților Bisericii din Estonia, declarată "autonomă" de Patriarhia ecumenică, un status nerecunoscut de Patriarhia de Moscova, și aceasta în pofida faptului că Patriarhia ecumenică, cu acordul tuturor membrilor ortodocși prezenți, oferise o soluție de compromis, adică să ia la cunoștință despre nerecunoașterea Bisericii autonome din Estonia din partea Patriarhiei de Moscova.

Tema următoarei sesiuni plenare va fi următoarea: "Rolul episcopului de Roma în comuniunea Bisericii în primul mileniu". Locul și data următoarei întâlniri a Comitetului Mixt de Coordonare vor fi decise în curând.

Cea de-a X-a Sesiune Plenară s-a încheiat în rugăciune. Sâmbătă 13 octombrie, membrii catolici au celebrat Euharistia în catedrala din Ravenna, în prezența membrilor ortodocși. Duminică, 14 octombrie, membrii ortodocși au celebrat divina Liturghie în bazilica "San Vitale" în prezența membrilor catolici. În ambele ocazii au fost prezenți arhiepiscopul de Ravenna, membri ai clerului și laici din oraș.

Întâlnirea comisiei s-a remarcat prin spiritul de prietenie și colaborarea caracterizată de încrederea reciprocă. Membrii comisiei au apreciat profund ospitalitatea generoasă a Arhidiecezei de Ravenna și au recomandat cu intensitate deosebită rugăciunii credincioșilor continuarea muncii comisiei.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat