Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sărbătoare la Surorile Clarise Urbaniste

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a consacrat altarul și a sfințit biserica și mănăstirea "Sf. Maria a Îngerilor" a Surorilor Clarise Urbaniste de clauzură din Roman, în ziua de sâmbătă, 13 octombrie 2007.

Surorile clarise își au originile de la sfânta Clara din Assisi (1193-1253), care, inspirată din spiritualitate sfântului Francisc din Assisi și ajutată de acesta, a dat naștere Ordinului Damelor Sărace, numite apoi clarise, care au primit confirmarea regulii lor de viață, din partea Bisericii, la 9 august 1253, cu doar două zile înainte de moartea fondatoarei. În decursul istoriei, regula clariselor a cunoscut diferite reforme, dintre acestea face parte și o rescriere a regulii aprobată de papa Urban al IV-lea, la 18 octombrie 1263. Surorile care urmează această regulă se numesc Clarise Urbaniste, cum este și cazul surorilor clarise de la Roman.

Construirea mănăstirii din Roman a început, din voința miniștrilor generali OFMConv., în anul 2002, și a fost finalizată în acest an.

Celebrarea consacrării altarului și a sfințirii bisericii și mănăstirii a început prin procesiunea din mănăstire până în fața bisericii, unde a avut loc ritualul începutului celebrării.

În fața bisericii, după salutul de început al PS Petru Gherghel, a urmat salutul pr. Ion Ciuraru, ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sf. Iosif" din România, care s-a adresat celor prezenți și i-a invitat să-i înalțe Domnului un cânt de laudă și mulțumire pentru noua mănăstire care s-au construit în ultimii cinci ani.

A urmat sfințirea sării și a apei cu care episcopul a stropit poporul credincios și pereții exteriori ai bisericii și mănăstirii. Apoi a urmat ritualul deschiderii porților bisericii și a tăierii panglicii de la intrarea în biserică.

Semnificativ a fost în acest moment gestul episcopului, care a bătut cu cârja episcopală în ușa bisericii spunând: "Deschideți-vă, porților, deschideți-vă, voi, porți veșnice, ca să intre regele măririi!"

După acest moment semnificativ s-a intrat în biserică și s-a continuat sfânta Liturghie.

În cadrul predicii, PS Petru Gherghel a subliniat bogăția spirituală a consacrării unui altar și a sfințirii unei noi biserici și mănăstiri. De asemenea, Preasfințitul a ilustrat viețile demne de urmat ale sfinților Francisc și Clara din Assisi, doi sfinți care au adus un suflu nou în Biserica lui Cristos și în viața consacrată catolică, doi sfinți ale căror exemple continuă să răsune și astăzi în Biserică, doi sfinți care sunt și modelul surorilor clarise de clauzură din această mănăstire. Apoi, PS Petru a vorbit despre importanța preacuratei Fecioare Maria în calea mântuirii Bisericii; ea, în strânsă unire cu îngerii pe care Dumnezeu ni i-a dăruit spre călăuzire, veghează asupra fiecărui mădular al Bisericii. Drept urmare le-a felicitat pe surorile clarise pentru alegerea patroanei bisericii și mănăstirii lor "Sfânta Maria a Îngerilor" și le-a invitat să aibă mereu o profundă pietate față de Preacurata. Tot aici, Preasfințitul a amintit de pietatea poporului român față de preacurata Fecioară Maria, mama lui Cristos și mama noastră a tuturor, precum și de sanctuarul național care se află în Dieceza de Iași, la Cacica.

După predica episcopului, a urmat consacrarea altarului, care a cuprins: Litania tuturor sfinților; rugăciunea de consacrare; ungerea altarului și a pereților bisericii cu sfânta crismă în opt locuri semnate de câte o cruce; tămâierea altarului, a pereților bisericii și a poporului; luminarea altarului și a bisericii.

După acest moment solemn și plin de semnificație, a urmat liturgia euharistică, mai multe surori pregătind altarul pentru celebrarea euharistică, iar câțiva credincioși și persoane consacrate au adus darurile la ofertoriu.

După ritualul sfintei Împărtășanii, pr. Edoardo Brentari, în calitate de delegat general pentru clarise din partea Ordinului Fraților Minori Conventuali, a exprimat mulțumirile și felicitările pentru surorile clarise pentru realizarea mănăstirii, urându-le ca această zi să le fie un punct de plecare, o rampă de lansare a spiritualității sfintei Clara. Pr. Edoardo a transmis și salutul din partea pr. Marco Tasca, ministrului general OFMConv. Tot pr. Edoardo a mulțumit tuturor pentru participarea la această minunată celebrare, o mulțumire specială adresându-i PS Petru Gherghel. Mulțumiri au fost adresate apoi: surorilor de la Città di Castello, mănăstirea mamă a mănăstirii de la Roman; fraților franciscani conventuali din România; numeroșilor preoți și credincioși. O mulțumire specială a fost adusă inginerului italian Mario Zepponi, care a condus aproape în întregime lucrările la mănăstire și biserică; părintelui Antonio Moro, din Italia, care a susținut economic o bună parte a construcției; domnului Șugaru, fost director la fabrica de ceramică din Roman. În cele din urmă, pr. Edoardo a urat celor patru surori clarise, ajutate de exemplul sfântului Francisc și al sfintei Clara, să transforme locul unde trăiesc într-un adevărat cenacol plin de credință și iubire frățească.

Mulțumirilor părintelui Edoardo s-au adăugat mulțumirile exprimate și de sr. Imelda, stareța mănăstirii din Città di Castello.

A urmat urarea PS Petru Gherghel, binecuvântarea de la sfârșitul sfintei Liturghii și sfințirea mănăstirii.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. Mihai Patrașcu a dat citire documentului emis de PS Petru Gherghel cu această ocazie, document înmânat de însuși Preasfințitul Petru stareței mănăstirii; împreună cu acest document Preasfințitul a dăruit noii mănăstiri o icoană cu Maica Domnului de la Cacica.

Merită menționat că la sfânta Liturghie, alături de PS Petru Gherghel, au concelebrat 35 de preoți din țară și din Italia, a participat un frumos număr de credincioși, persoane consacrate și studenți ai Institutului Teologic Franciscan din Roman. Cântările liturgice au fost executate în parte de surorile clarise și de corul fraților franciscani studenți la Roman.

După sfânta Liturghie, toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

www.ofmconv.ro

* * *

Adresa noii mănăstiri este:
Mănăstirea "Sf. Maria a Îngerilor"
Str. Aleea Plopilor, 8
611047-Roman (NT)
Tel. 0233/722702

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în secțiunea "Album foto" de pe www.ofmconv.ro.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat