Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Despre rugăciune...

În fiecare zi alerg în toate părțile, mă împart în mii de bucățele. Unele părticele le dăruiesc celorlalți, altele pur și simplu le risipesc. Dar am nevoie în fiecare seară de un moment în care să fiu singur cu mine și cu el, de un moment în care să încerc să adun toate acele părticele din mine care s-au risipit și să mă recompun iar și iar.

Am nevoie de acest moment de tăcere în care să retrăiesc cele întâmplate peste zi și să i le prezint lui Dumnezeu, așa cum au fost ele. Să pun în mâinile lui slăbiciunile și căderile mele din acea zi, precum și momentele în care harul lui m-a susținut în mod deosebit.

Atunci îi vorbesc despre persoanele dragi mie. Îi spun cât de mult le iubesc, deși ele nu-mi răspund întotdeauna la fel. Îi cer să le ia în grija lui deosebită și să le păzească de Cel Rău. Este interesant că vorbindu-i lui despre cei dragi mie, îi fac prezenți, chiar fără consimțământul lor. Așa cum spunea un seminarist de origine taiwaneză, în rugăciune se pot întâlni două persoane, indiferent de cât de mare este distanța dintre ele. Eu mă rog pentru el și el se roagă pentru mine. Ce ne poate uni mai mult decât rugăciunea?

Dar sunt secrete pe care doar eu și cu el le împărtășim, lucruri pe care doar lui îndrăznesc să i le spun. Cât de măreț este sentimentul de a te ști cunoscut până în măduva oaselor, până la ultimul fir de păr și înțeles în fiecare colțișor al sufletului tău! Nu simți stânjeneală ca atunci când te ferești de privirile indiscrete ale unui străin, ci te lași învins de iubire. Abia atunci simți cât de mult valorezi, așa cum o spun și cuvintele papei Benedict al XVI-lea: "Nu suntem un produs banal și lipsit de sens al evoluției. Fiecare dintre noi este rezultatul unui gând al lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi este dorit, fiecare dintre noi este iubit, fiecare dintre noi este necesar".

În rugăciune redescoperim prietenia noastră cu Dumnezeu. Cu rugăciune o hrănim și o menținem vie. O prietenie adevărată este atunci când două persoane se acceptă așa cum sunt ele, cu calitățile și defectele lor, atunci când știu să se asculte una pe cealaltă și atunci când sunt gata să jertfească totul pentru celălalt. E adevărat că în rugăciune descopăr mizeria sufletului meu, dar și îndurarea lui Dumnezeu, care ca un prieten adevărat mă primește și mă iubește așa cum sunt. Și cine este oare un ascultător mai bun decât Dumnezeu? Cât despre sacrificiul pe care este în stare să-l facă el pentru mine, l-a și făcut atunci când Isus și-a dat viața de bună voie pentru ca eu să am viața veșnică. M-a iubit atât de mult încât a dorit să-mi dăruiască nemurirea lui. Și jertfa aceasta o repetă în fiecare zi, la fiecare sfântă Liturghie. Oare ce alt prieten ar fi în stare să-și dea viața în fiecare zi pentru mine?

Charles de Foucault spunea: "Rugăciunea este tăria oamenilor și slăbiciunea lui Dumnezeu". Ce cuvinte frumoase! Rugăciunea este cheia cu care se ajunge la sufletul lui Dumnezeu, este trucul nostru prin care-l sensibilizăm pe Dumnezeu.

Dar cât ține rugăciunea? Când începe? Când trebuie să se sfârșească? Lăsând la o parte împărțirea strictă din Catehism a rugăciunii în trei categorii (de cerere, de mulțumire și de laudă), rugăciunea este un dialog între doi prieteni. Prietenii adevărați, pentru a se înțelege, nu au nevoie să-și spună multe cuvinte, pentru că se înțeleg din priviri. Alteori ești atât de trist și nu-ți simți sufletul ușurat până ce nu lași tot potopul de cuvinte și sentimente să cadă asupra celuilalt. Atunci prietenul te primește și te ascultă cu răbdare până la ultimul cuvânt.

Rugăciunea este un dialog și nu un monolog. Nu trebuie să vorbesc doar eu, ci să-i las și lui spațiu să-mi vorbească. Tăcerea mea înseamnă să-l las pe el să-mi spună ce l-a durut din comportamentul meu, să-mi împărtășească iubirea lui și să mă sfătuiască în deciziile grele ale vieții. Tăcerea este poate cel mai important moment al rugăciunii. Atunci când toate au fost spuse îmi plec urechea pe pieptul lui și ascult șoaptele inimii sale.

Uneori am pus punct rugăciunii după ce i-am spus Domnului tot ce aveam de spus, dar înainte ca el să-mi fi spus ceva. Ce folos aș putea trage din acest fel de rugăciune? Totuși cred că Dumnezeu ne poate vorbi, chiar și după ce noi considerăm că am încheiat rugăciunea. Ne vorbește prin oamenii care ne înconjoară, prin evenimentele care ni se întâmplă în viața de zi cu zi, prin lucruri mărunte dar care pentru noi au o semnificație deosebită.

Am nevoie de un moment în care să dau mai multă importanță prieteniei mele cu Dumnezeu, de un moment în care să mă rog. Oare ce moment poate fi mai bun pentru aceasta decât momentul prezent?!

Iudita-Gilberta Iacob


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat