Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oțeleni: Invitație la sfințirea Casei "Sf. Bertilla"

Casa "Sf. Bertilla" din Oțeleni, jud. Iași, a Surorilor Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi", va fi sfințită sâmbătă, 20 octombrie 2007, la ora 10.30, în cadrul unei celebrări prezidate de PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

La celebrare vor participa și surorile din aceeași congregație, dar care slujesc în comunitățile din Roman (jud. Neamț) și Slobozia (jud. Ialomița), ca și un număr mare de preoți și credincioși, deja invitați.

Construcția casei a început în anul 2004 și a fost coordonată de pr. Ioan Beșleagă, fostul paroh de Oțeleni, ajutat de un grup de ingineri și constructori, specializați în astfel de proiecte.

Finalitatea imediată, pe lângă faptul că este și locuința surorilor, va fi și un centru de formare umană și creștină a copiilor și tinerilor din Oțeleni și, probabil, în viitor, o posibilă grădiniță.

Congregația Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi" s-a născut la Vicența (Italia) în anul 1836 și a fost fondată de un tânăr preot, fericitul Ioan Anton Farina (1803-1888), mai târziu episcop de Treviso și apoi de Vicența.

Numele de Surori Dorotee provine de la sfânta protectoare, Doroteea, fecioară și martiră din primele secole ale Bisericii, pentru congregație, model de jertfire a propriei vieți pentru Cristos.

Se numesc "Fiicele Sfintelor Inimi" a lui Isus și a Mariei pentru că din cele două inimi se inspiră operele de milostivire spirituală și trupească, îndreptate îndeosebi spre cei mai nevoiași, spre o promovare a formării umane și creștine, prin activități educative, umane și pastorale, cu atitudini de umilință și disponibilitate după exemplul inimii Mariei.

Din această congregație provine sfânta Maria Bertilla Boscardin, care s-a născut în anul în care murea fondatorul (1888) și a murit la o vârstă destul de tânără, la 20 octombrie 1922.

Tot din această congregație provine și fericitul Ioan Anton Farina, care s-a născut la Gambellara (Vicența) la 11 ianuarie 1803, a fost consacrat preot în 1827, a fost profesor la seminar, capelan în parohia "Sf. Petru" din Vicența. La 31 de ani a fondat Institutul Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea, "Fiicele Sfintelor Inimi", pentru educarea fetelor sărace, abandonate, mai târziu și pentru cele surdo-mute și oarbe, cât și pentru îngrijirea bolnavilor și a celor bătrâni. La 48 de ani (1851) a fost consacrat episcop și desemnat pentru conducerea Diecezei de Treviso. După aproximativ zece ani, a fost numit episcop de Vicența, unde a rămas până la moarte (4 martie 1888). El l-a consacrat preot în anul 1858, pe Iosif Sarto, viitorul papă Pius al X-lea.

În România sunt dinainte de anul 2000 la Slobozia-Ialomița, iar după anul 2000 au venit la Roman (jud. Neamț) și la Oțeleni (jud. Iași).

Surorile Maestre ale Sf. Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi"


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat