Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicorești: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii

PS Petru Gherghel a sfințit noua biserică din Parohia Romano-Catolică Nicorești, județul Bacău, în ziua de 6 octombrie 2007, într-o atmosferă de mare sărbătoare.

Lucrările de zidire a noii biserici, având-o de patroană pe Sfânta Fecioară Maria Îndurerată, au început sub coordonarea pr. Mihai Horvat și au fost finalizate de pr. Inocențiu Arcana, susținuți permanent de credincioșii acestei parohii, precum și de conducerea Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Prin arhitectura ei zveltă și sobră, noua biserică vorbește despre spiritul credincioșilor din această comunitate: modești, dar buni gospodari, cutezători, dar ospitalieri. Prin culorile ei calde și prin generozitatea spațiului (35 m lungime și 15 m lățime), noua biserică le oferă credincioșilor din parohie un lăcaș plăcut al întâlnirii cu Dumnezeu și cu frații în credință.

Ceremoniile sfințirii noii biserici din Nicorești au început în jurul orei 10.45, când părintele paroh, Inocențiu Arcana, însoțit de un grup de preoți, de oficialitățile locale și de o mare mulțime de credincioși, i-a întâmpinat în mod tradițional, cu pâine și sare, pe PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, pe PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhidiecezei de București, și pe PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea.

La ora 11.00 a început celebrarea liturgică a sfințirii noului locaș de cult. După ce PS Petru Gherghel a tăiat panglica de inaugurare a noii biserici și i-a salutat pe cei prezenți, părintele paroh Inocențiu Arcana le-a dorit înalților oaspeți un călduros "bun venit" în mijlocul credincioșilor din Parohia Nicorești, subliniind că această comunitate este mică, dar are un suflet mare, căci în doar câțiva ani au reușit să zidească lui Dumnezeu și Bisericii locale un nou locaș de cult.

A urmat apoi binecuvântarea apei și a sării cu care a fost stropit poporul și pereții bisericii, simbol al Bisericii vii a lui Dumnezeu. "Nașii" bisericii, care cu o pânză albă au înconjurat lăcașul sfânt, dădeau mărturie despre unitatea și credința lor în Domnul Cristos, care, din iubire față de oameni, a binevoit să-și adune un popor sfânt. Primul moment al sfințirii bisericii s-a încheiat cu ritul deschiderii ușii și înmânarea cheilor bisericii părintelui paroh, gest semnificativ ce exprimă responsabilitatea pastorală a parohului față de comunitatea pe care i-a încredințat-o episcopul diecezei.

După ce slujitorii sacri și credincioșii și-au ocupat locurile lor, celebrarea a continuat cu liturgia cuvântului. Cuvântul de învățătură la această sărbătoare a fost ținut de PS Cornel Damian. În omilia sa, Preasfințitul Cornel a subliniat importanța lăcașului de cult în viața unei comunități locale, precum și orizontul de credință ce îl deschide în ochii credincioșilor patroana acestei biserici, Sfânta Fecioară Maria Îndurerată. Biserica, a încheiat predicatorul, este locul unde se intră pentru a-l cunoaște și a-l iubi pe Dumnezeu și de unde se iese pentru a-l cunoaște și a-l iubi pe aproapele.

Celebrarea propriu-zisă a consacrării altarului și a sfințirii bisericii a fost constituită din cinci momente: Litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea cu sfânta crismă a altarului și a pereților bisericii, tămâierea altarului și a bisericii, împodobirea altarului și iluminarea bisericii. Ajunși la acest punct culminant, corul a izbucnit în cântarea "Aleluia" pe armonia marelui compozitor Händel, scoțând și mai mult în evidență bucuria păstorului și a comunității, care își vedeau astfel încununate eforturile și sacrificiile din ultimii ani, oferite acum spre slava lui Dumnezeu și mântuirea oamenilor. În continuare, sfânta Liturghie și-a urmat cursul obișnuit.

La sfârșitul celebrării, PS Petru Gherghel a omagiat eforturile depuse de cei doi părinți parohi, pr. Mihai Horvat și pr. Inocențiu Arcana, dar și de comunitatea catolică din Nicorești, pentru zidirea acestui lăcaș de cult, atât de necesar pentru viața religioasă a credincioșilor din această zonă. Noua biserică este ca o nouă perlă prețioasă ce se adaugă salbei de biserici ridicate în ultimii ani pe Valea Trotușului. În semn de prețuire, după ce părintele Lucian Păuleț, cancellarius al Episcopiei de Iași, a dat citire decretului prin care se consemna consacrarea altarului și sfințirea bisericii din Nicorești, la 6 octombrie 2007, PS Petru Gherghel i-a înmânat părintelui Inocențiu Arcana crucea sinodală.

Profund emoționat și bucuros că Domnul a binevoit să-l păstreze până în acest moment al sfințirii bisericii, părintele paroh Inocențiu Arcana a ținut să-și exprime recunoștința față de toți cei care l-au ajutat de-a lungul celor patru ani de activitate intensă în care a finalizat lucrările începute de predecesorul său, părintele Mihai Horvat. De fapt, a subliniat părintele paroh, meritul principal în realizarea acestei biserici revine credincioșilor din Nicorești, care, cu munca și contribuția lor financiară, au acoperit circa 85% din costurile construcției.

După momentul liturgic, bucuria sfințirii noii biserici a continuat cu o agapă frățească, în acordurile vesele ale unei fanfare muzicale. În adâncul fiecărui participant la acest eveniment răsuna ecoul binecuvântării ce se revărsa dintru începuturile istoriei: "Binecuvântat este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!"

Pr. Ștefan Lupu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 octombrie: Nicorești: Sfințirea bisericii și consacrarea altarului.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat