Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Profesiunea simplă și intrarea în postulandat

În biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00 din ziua de 7 octombrie 2007, a avut loc profesiunea temporară a două surori din Congregația Surorilor Franciscane Misionare de Assisi: sr. Cristina Vasile, din Huși, și sr. Laura-Marina Pleșca, din Hălăucești.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele Ștefan Acatrinei, vicar provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali, alături de care au concelebrat pr. Marius Bâlha, responsabil al Postulandatului Franciscan din Huși, și alți preoți.

Din partea Familiei Surorilor Franciscane Misionare de Assisi le-au fost alături sr. Iacinta Roca, superioara provincială, sr. Bernadeta Ciobanu, maestra de noviciat, precum și alte surori, care s-au bucurat văzând cum comunitatea crește cu alte două surori.

Nu au lipsit de la eveniment nici familiile celor două candidate. Părinții au avut bucuria de a le conduce până în fața altarului, acolo de unde au făcut lui Dumnezeu primele lor voturi.

Celebrarea a fost animată de surorile prezente, de marea parte a comunității din Hălăucești, dar și de corul coordonat de pr. Iulian-Claudiu Petrea.

În predica sa, pr. Marius Bâlha le-a încurajat pe noile surori, spunând: "Răspunsul pe care îl dați astăzi lui Dumnezeu, prin voturile simple, să fie din inimă. Fiți generoase față de cei săraci și încredințați zilnic lui Dumnezeu dificultățile voastre. El oricum vă cunoaște și vă iubește așa cum sunteți."

Un alt eveniment pe care Familia Surorilor Franciscane Misionare de Assisi l-a trăit în aceeași zi a fost și începutul etapei postulandatului pentru două tinere, ambele din Valea Mare: Bernadeta Secaci și Mihaela Jitaru. Acest moment semnificativ a avut loc în capela comunității surorilor de la Hălăucești, în cadrul unei Liturghii, care a fost celebrată de pr. Ion Ciuraru, provincialul Fraților Franciscani Minori Conventuali.

La rândul său, pr. Ioan Ciuraru le-a încurajat pe noile candidate la începutul lor de drum și le-a îndemnat să-l lase pe Duhul Sfânt să lucreze în inimile lor aflate în creștere, în ceea ce privește carisma Surorilor Franciscane Misionare de Assisi.

Până la acest moment, cele două tinere au fost călăuzite de comunitatea surorilor din Hălăucești, în special de sr. Cristina Bulai, responsabila cu prepostulandatul.

În după-amiaza aceleiași zile, într-un cadru solemn, cele două surori, care au făcut profesiunea simplă, au primit "obediența" prin intermediul sr. Iacinta Roca, superioara provincială. Sr. Cristina Vasile a fost repartizată în comunitatea din Hălăucești, iar sr. Laura-Marina Pleșca în comunitatea din Huși, "Sf. Anton".

Deși au făcut prima lor profesiune religioasă doar două candidate, calea propusă de sfântul Francisc din Assisi continuă să fie urmată. Vor urma poate și alte tinere. Le vor vedea exemplul. Toate va trebui să fim exemplu. Sărăcia, ascultarea și curăția, vor deveni "molipsitoare" numai dacă la noi vor fi din abundență.

"Binecuvântați-l pe domnul toți cei aleși, și cu toții lăudați măreția lui! Trăiți zile de bucurie și preamăriți-l pe Domnul!" (Tob 13,8)

Surorile Franciscane Misionare de Assisi


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat