Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sărbătoarea hramului în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Comunitatea catolică din Roman s-a adunat duminică, 7 octombrie 2007, la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" pentru a o cinsti pe patroana acestei parohii. Sfânta Liturghie de la ora 11.00 a fost celebrată de pr. Anton Despinescu, având alături un număr de 26 de preoți concelebranți și numeroși credincioși.

Procesiunea de început a sărbătorii a pornit din casa parohială. Șase fetițe îmbrăcate în îngerași au precedat procesiunea alcătuită din ministranți, seminariști, un diacon de la Frații Minori Capucini și preoți invitați de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman și din parohiile din jurul Romanului.

Curtea bisericii s-a umplut de mulțimea credincioșilor care au venit din Roman, precum și din parohiile vecine.

Sfânta Liturghie a fost animată de corul reunit al celor patru parohii din Roman sub bagheta dirijorului Honoriu Maior. Li s-au alăturat patru soliști de la Filarmonica din Iași. Împreună au intonat Missa Încoronării de Mozart, pentru care s-au pregătit încă din primăvară.

Părintele predicator Adrian Ciobanu, paroh de Slobozia, a ținut cuvântul de învățătură. A elogiat-o pe Tereza, cea mai mare sfântă a timpurilor moderne, afirmând că pentru a fi sfânt nu este nevoie de o genealogie specială, căci harul lui Dumnezeu poate lucra în orice om, numai acesta să răspundă afirmativ și să se lase transformat și modelat. Părintele predicator a evidențiat apoi faptul că familia are un rol deosebit în viața unui sfânt. Familia Terezei a avut drept hrană spirituală zilnică rugăciunea, sfânta Liturghie și sacramentele. Sfântul Ioan Gură de Aur afirma: "Cum să nu provocați mânia lui Dumnezeu dacă găsiți timp pentru toate, dar nu găsiți timp nici măcar o clipă pentru a vorbi copiilor despre Dumnezeu?" Familia este cea care duce la sfințenia copiilor. A prezentat apoi situația familiilor din zilele noastre, care au o mentalitate bântuită de senzualitate ca scop suprem al vieții. Înăuntrul familiilor noastre poate exista un dușman periculos: egoismul, care intră în acțiune atunci când virtuțile sunt abandonate.

La finalul omiliei pr. Ciobanu a enunțat câteva reguli care au stat la baza familiei sfintei Tereza și care pot fi aplicate oricând în familiile noastre. Acestea sunt: "puțin mai multă iubire și mai puțină ură; puțin mai multă bunătate și mai puțină invidie; puțin mai mult noi și mai puțin eu (egoism); puțin mai multă credință și mai puțină slăbiciune".

La sfârșitul Liturghiei părintele paroh Dumitru Farcaș a mulțumit în mod deosebit bunului Dumnezeu pentru că a îngăduit ca hramul comunității să fie celebrat în liniște și pace, patroanei comunității, apoi sfintei Tereza, pentru mijlocire și ocrotire, părintelui Anton Despinescu, cunoscut cinstitor al sfintei Tereza și spiritual diecezan al terezinelor, părintelui predicator, corului și oaspeților, precum și celor care și-au dat silința ca întreaga sărbătoare să fie un succes.

În cuvântul de încheiere pr. Despinescu a adus un ultim elogiu sfintei Tereza, care a fost beatificată de către papa Pius al XI-lea în 1923 și canonizată în 1925, iar în 1927 a fost proclamată patroană a misiunilor și a Franței. A îndemnat apoi ca fiecare participant să se lase cuprins de spiritul terezian, adică fiecare să fie un mic misionar în mijlocul lumii, la locul de muncă, la școală, la distracții. Astfel se aduce cultul cuvenit sfintei Tereza.

Sfânta Tereza să reverse asupra tuturor belșug de pace și ploaie de haruri!

 

Gabriel Trișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment vor fi publicate pe situl Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman: www.sfterezaroman.cnet.ro


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat