Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Sfințirea bisericii și consacrarea altarului

Sfințirea bisericii și consacrarea altarului Mănăstirii "Maica Unității" au avut loc duminică, 7 octombrie.

Liturghia a început la ora 11.00, fiind prezidată de ES Jean-Claude Périsset, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova. La Liturghie, care a fost transmisă și la Radio Iași, au participat: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Mons. Paolo de Nicolò, regent al Casei Pontificale, Mons. Carlo Casteli, don Robo Rekuci, don Gerardo Belzaino. În total au fost 25 de preoți. Au fost de asemenea numeroase persoane consacrate. Credincioșii au fost în număr mare încât nu mai încăpeau în biserică. Printre ei se aflau un grup din Italia, binefăcători și iubitori ai mănăstirii.

Celebrarea a început afară, în fața mănăstirii. Păstorul diecezei a urat bun venit tuturor oaspeților și a subliniat importanța momentului: o nouă casă a lui Dumnezeu este destinată rugăciuni și jertfei euharistice. După ce a fost sfințită apa, s-au stropit poporul și pereții mănăstirii. În ușa bisericii care era închisă a răsunat bătaia cârjei episcopale și a fost tăiată panglica. Cheile bisericii au fost înmânate abatesei Cristina Pirro. Poporul a fost îndemnat să intre în biserică.

A început Liturghia. S-au citit lecturi din Sfânta Scriptură și s-a proclamat Evanghelia. La predică, nunțiul apostolic a vorbit despre semnificația sfințirii bisericii. A subliniat că în biserică "vor fi celebrate sacramentele, în ea va fi proclamat cuvântul lui Dumnezeu, în ea ne vom aduna pentru a forma împreună Biserica lui Cristos formată din pietre vii". A arătat cum biserica mănăstirii permite credincioșilor și surorilor să-l întâlnească pe Cristos, fiind comparată cu ieslea din Betleem, cenaclul din Ierusalim, calvarul pe care a murit Cristos, înmormântarea și învierea și cenaclul unde a coborât Duhul Sfânt. Biserica permite întâlnirea cu Cristos în diferite momente ale vieții.

După predică s-a cântat Litania tuturor sfinților, apoi urmând: rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților catedralei cu sfânta crismă, tămâierea altarului și a lăcașului, iluminarea altarului și a bisericii.

La finalul Liturghiei, PS Aurel Percă a citit mesajul Sfântului Părinte. Au luat cuvântul transmițând salutul lor Mons. Paolo de Nicolò și PS Virgil Bercea. PS Petru Gherghel a oferit crucea sinodală Mons. Paolo de Nicolò; sr. Cristina Pirro a primit o copie a icoanei de la Cacica. Pr. Lucian Păuleț a citit decretul de consacrare a catedralei.

Cu ocazia sfințirii bisericii, în interior s-a pus o piatră comemorativă. Aceasta amintește de binecuvântările lui Benedict al XVI-lea și Ioan Paul al II-lea, de momentul sfințirii și de binefăcători.

Pr. Cornel Cadar

*

Mănăstirea benedictină "Maica Unității" este situată în localitatea Viișoara, lângă Piatra Neamț, într-un cadru pitoresc, într-o zonă frumos împădurită, la streașina munților ce împrejmuiesc municipiul Piatra Neamț, creând un cadru propice pentru meditații.

A fost fondată de Arhicenobiul din Arpino, Dieceza Sora-Aquino-Pontecorvo, prin contribuția Mons. Paolo de Nicolò. La 25 martie 1998, în timpul unei audiențe private, papa Ioan Paul al II-lea a binecuvântat prima piatră a primei mănăstiri benedictine în România, în prezența primelor trei călugărițe românce. La 13 mai 1998, piatra binecuvântată de papa s-a depus la temelia mănăstirii ce avea să se construiască. La 6 august 2000, ep. Petru Gherghel, pe locul construcției "Maica Unității" a așezat o piatră cu relicvele sfinților, pe locul viitorului altar. Mănăstirea a fost inaugurată la 29 iunie 2003. La începutul anului 2003, guvernul român a conferit personalitate juridică mănăstirii și s-a născut în mod oficial Fundația "Maica Unității.

*

Ziua călugărițelor este ritmată de împletirea rugăciunii liturgico-personale cu munca. În rugăciunea liturgică desfășurată în cor în prezența lui Isus euharisticul, divinul și veșnicul mijlocitor, călugărițele devin glasul viu al Bisericii, mireasa lui Cristos, care îl laudă pe Dumnezeu și mijlocește pentru necesitățile lumii întregi.

Casa de oaspeți a mănăstirii este deschisă tuturor celor care doresc să trăiască zile de reculegere unindu-se cu rugăciunea călugărițelor: preoți, surori, tinere, grupuri de familii. Oaspeții au posibilitatea să-și pregătească singuri masa, având la dispoziție o bucătărie cu frigider, aragaz, veselă și o sală de conferințe, în afara clauzurii.

De asemenea, surorile pot oferi câteva zile de experiență, de rugăciune și de muncă tinerelor care, pentru alegerea propriei vocații, doresc să cunoască planul lui Dumnezeu.

În prima duminică din lună este zi de reculegere pentru tinere, care include sfânta Liturghie, momente de rugăciune și de fraternitate împreună cu călugărițele, vizitarea mănăstirii etc.; în fiecare duminică, începând cu ora 16.30: adorație euharistică, sfântul Rozariu meditat și Vesperele cântate.

*

Mesajul Sfântului Părinte transmis telegrafic de card. Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului:

"Cu ocazia inaugurării Mănăstirii «Maica Unității» în Viișoara, suveranul pontif, adresând urări de bine autorităților, călugărițelor benedictine și binefăcătorilor prezenți, exprimând felicitările sale sincere pentru această lucrare și confirmând sprijinul său de rugăciune pentru ca noua construcție să fie centru viu de rugăciune și contemplație unde, ajutată și de sprijinul spiritual al surorilor din Arhicenobiul din Arpino, comunitatea monastică să ofere mărturie vie despre Cristos cel înviat, trimite participanților binecuvântarea sa apostolică".

*

Textul de pe piatra comemorativă care va fi pusă în biserica mănăstirii:

D.O.M.
Benedicto XVI Pont. Max. feliciter ominante
Monasterium Unitatis Matri dicatum
a sanctimonialibus Archicoenobii S. Andreae in Arpino
Domina Cristina Pirro abatissa
ab imis fundamentis excitatum
a Ioanne Paulo II Pont. Max. benedictum
atque munifice donatum
ab Exc.Mo. Petro Gherghel episcopo Iasensi
paterna dilectione receptum
opitulante Rev. Dom. Paulo de Nicolò
Pontificalis Domus regente
innumeris benefactoribus largientibus
D. VII Oct. A.D. MMVII
M.P.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat