Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea diecezană a persoanelor consacrate

Persoanele consacrate din Dieceza de Iași s-au întâlnit la Traian în Casa Părinților Verbiți, la 7 octombrie 2007, în ziua dedicată Sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului. Tema a fost: "Provocările întâlnirii ecumenice de la Sibiu pentru viața consacrată".

După un moment de rugăciune, pr. Tadeusz Rostworoski, SJ, a introdus tema, propunând pentru vizionare două filmulețe: primul a arătat momente ale vizitei papei în România; s-a oprit asupra strigătului "Unitate, unitate, unitate...." amintind că acest strigăt ne cheamă la convertire. A povestit despre dificultățile și preocupările Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea nu numai pentru acea vizită, ci și vizitele din Georgia, Ucraina, Grecia; al doilea film a amintit crudele momente din regimul comunist printr-o mărturie a pr. Tertulian Langa și experiența lui de credință.

Pr. Iosif Dorcu a relatat experiența pe care a trăit-o el la Sibiu la începutul lunii septembrie la Cea de-a III-a Întâlnire Ecumenică Europeană. "Eu, participând la aceste lucrări, aș sublinia un aspect și o întrebare pe care am întâlnit-o la Sibiu: Cine ar trebui să realizeze unitatea? ... Aș răspunde că unitatea nu e o operă, o lucrare a oamenilor, ci e opera lui Dumnezeu; Duhul Sfânt va realiza unitatea. Până atunci nu ne rămâne decât datoria de a pregăti și de a cere de la Dumnezeu marele dar al unității creștine. Întrebarea despre unitate trebuie să ne frământe permanent; ea trebuie să ardă în noi".

Pr. Dorcu a precizat câte ceva și despre centrele ecumenice care activează în Europa, despre revistele ecumenice, și a îndemnat persoanele consacrate să promoveze o cultură ecumenică.

Pauza de prânz a oferit posibilitatea de a schimba o vorba, de a întâlni frați sau surori din alte congregații.

După-amiaza a fost dedicată întâlnirilor în grupuri mici: fiecare a pus în comun experiența proprie în domeniul ecumenic, a ridicat anumite întrebări, a făcut propuneri.

Întâlnirea diecezană a persoanelor consacrate s-a finalizat cu o Liturghie prezidată de pr. Celeste Pianezze. Făcând o surpriză plăcută tuturor, după Împărtășanie, PS Petru Gherghel a ținut să fie prezent, povestind despre experiența pe care a trăit-o la Sibiu. Apoi a binecuvântat adunarea.

Pr. Celeste Pianezze


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat