Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Misionar în... Europa!

Aflat în pastorație în Grecia, părintele Cristian Gașpal a trimis în format electronic o scrisoare cu impresiile despre întâlnirea cu lumea elenă și cu catolicii din această țară.

Grecia. Leagăn al culturii și civilizației Europei. Pământ al sofiei antice și mereu actuale. "Ierusalim de Rusalii", unde zeci de limbi, culturi, tradiții, credințe, culori și rase se întâlnesc și se completează. Grecia, țară brăzdată de soare și ape, pământ al făgăduinței pentru cei mai săraci dintre săraci. Grecia, izvor al spiritualității orientale, al lumii antice și creștine, este astăzi, pentru creștinii catolici, încă terra missionis!

Creștinii catolici greci sunt, oficial, aproximativ 40.000. Clerul grec din Dieceza de Atena înseamnă un arhiepiscop și 11 preoți, aproape toți mușcând grăbit din a 70-a primăvară! Se adaugă acestora patru preoți italieni capucini și alți cinci preoți polonezi iezuiți, un preot filipinez, unul din Africa, unul din Marea Britanie, aceștia din urmă slujind comunitățile foarte numeroase de imigranți catolici. Arhidieceza se poate lăuda cu doi seminariști diecezani! Mai sunt alți doi, care aparțin Diecezei de Tinos. Grecia catolică numără așadar patru seminariști. Nu există nici un seminar, studenții teologi pregătindu-se pentru hirotonirea întru Preoție în Italia, la Bari sau Padova. Există câteva ordine și congregații (12), masculine și feminine. Conferința Episcopală din Grecia e compusă din cinci membri: arhiepiscopul de Atena (și administrator apostolic de Rodos), arhiepiscopul de Naxos-Tinos (cu aproximativ 3.000 credincioși), episcopul de Siros și Santtorini (7.500 credincioși), arhiepiscopul de Cofu (și administrator apostolic pentru Insulele Ionice și Tesalonic - 3.500 suflete) și episcopul catolic de rit bizantin (2.500 suflete).

După 1989, pe căi legale sau mai puțin, nu însetați de cultură sau dornici de filozofie, ci pentru un trai mai bun, în Grecia, au ajuns mulți români. Credincioșii romano-catolici sunt în număr de aproximativ 600, răspândiți pe întreg teritoriul Greciei. În Atena și în împrejurimi (40 km în lung și în lat) sunt grupați majoritatea din ei. Îi poți întâlni însă și la Tesalonic (600 km nord de Atena), în Kallamata - pământ al măslinilor și citricelor (la 300 km vest de Atena), la Patras, Corint sau Pilos (în porturi), la Irakliio - Insula Creta (la alte 10 ore de "vâslit" pe mare), în Santorini sau în insulele Ionice (la alte câteva ore bune de mers cu vaporul)... românii catolici, așadar, îi întâlnești mai peste tot.

Luând în considerație aceste date, prezența unui preot roman, stabil în Grecia, s-a impus ca o necesitate.

Prin grija și bunăvoința PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pentru două săptămâni, de Crăciun și de Sfintele Paști, au fost la Atena pr. Eduard Coșa și pr. Felician Tiba, iar din data de 1 septembrie 2007, pentru grija pastorală a micii comunități catolice române a fost numit pr. Cristian Gașpal. Sfintele Sacramente se celebrează în diferite locații, dar în mod deosebit în biserica "Sfântul Francisc", în zona "Aghii Anarghiri". Părintele Cristian poate fi găsit, pentru asistență spirituală, la catedrala "Sfântul Dionisie Areopagitul", lângă Academie.

Sperăm, cu ajutorul bunului Dumnezeu, ca mica și tânăra comunitate română să trăiască și să mărturisească din plin credința primită, iar părintele să-și îndeplinească menirea lui: aceea de a fi misionar în Europa... în Grecia, într-o Biserică încă "în catacombe", deoarece aici Biserica Romano-Catolică nu are recunoaștere juridică.

Pr. Cristian Gașpal


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat