Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Deschiderea anului academic 2007-2008 la ITRC

Deschiderea cursurilor anului academic 2007-2008 pentru cei 133 de studenți ai Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași a fost marcată luni, 1 octombrie 2007, fiind și sărbătoarea "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", patroana secundară a Seminarului din Iași, printr-o celebrare pontificală prezidată de PS Petru Gherghel.

La această celebrare, PS Petru Gherghel i-a avut alături pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar, pr. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Seminarului din Iași, pr. dr. Ștefan Lupu, vicerector, pr. Anton Săbăoanu, director al Seminarului mic din Bacău, părinții formatori și profesori ai seminarului și părinți de la parohiile vecine. Lor li s-au alăturat în rugăciune împreună cu seminariștii și surorile care lucrează în seminar.

În noul an au pășit 133 de seminariști: 23 în anul I, 23 în anul II, 21 în anul III, 17 în anul IV, 20 în anul V pastoral, 6 în anul V și 20 în anul VI. Acestora li se adaugă un alt grup de trei seminariști ce își continuă studiile în alte seminarii europene: 2 în Italia (Roma) și 1 în Polonia (Lublin). Cursurile ciclului filozofic de la Institutul Teologic din Iași mai sunt frecventate și de alți doi seminariști care se pregătesc să devină preoți în Congregația "Don Orione".

În timp ce corul seminarului condus de prof. Mihai Bișoc intona cântecul Venim ceresc Părinte procesiunea formată din cei doi episcopi, 27 de preoți, lectori și ministranți a pășit spre altarul Domnului, altar spre care privesc toți seminariștii cu speranța că într-o zi, mai apropiată sau mai îndepărtată, vor deveni și ei slujitorii acestuia.

După proclamarea lecturilor alese pentru această zi, Preasfințitul Aurel a rostit cuvântul de învățătură. Preasfințitul a spus la începutul predicii că: "Inaugurăm astăzi un nou an de formare în viața seminarului nostru. Reluăm astăzi drumul de pregătire și formare la sfânta Preoție. Este o zi deosebită, pentru că în sărbătoarea patroanei secundare a Seminarului nostru - Sfânta Tereza a Pruncului Isus - vrem să reafirmăm dorința noastră de a răspunde chemării lui Isus care alege și cheamă în permanență tineri pentru a fi viitorii săi apostoli".

După ce episcopul Aurel a vorbit despre darul chemării, despre primatul absolut al harului în vocație, scoțând în evidență inițiativa divină, a reliefat figura sfintei Tereza a Pruncului Isus scoțând în evidență un aspect din figura acestei sfinte, "care poate fi un adevărat stimulent la începutul acestui nou an academic și de formare în seminar, mai ales în atitudinea ei de a înțelege chemarea sa în misiunea în Biserică"; din autobiografia acestei sfinte reiese că "ea se ascunde mereu pentru a face să strălucească izvorul întregii sale existențe, lumina ei interioară: Dumnezeu și iubirea sa".

Preasfințitul a spus în continuare că sfânta Tereza, prin viața și exemplul său, ne sugerează "să credem în iubirea lui Dumnezeu, să ne lăsăm iubiți... întreaga viață creștină se rezumă în fond, ca și pentru sfânta Tereza, la două cuvinte foarte simple, dar dificile de trăit: să ne lăsăm iubiți... deoarece atunci când crezi în iubire, totul devine posibil. Aceasta este întreaga evanghelie".

Amintind de alocuțiunea ținută de papa Benedict al XVI-lea seminariștilor prezenți la Ziua Mondială a Tineretului din 2005 de la Köln, Preasfințitul a folosit aceleași cuvinte spunând seminariștilor că "iubirea lui Dumnezeu v-a ales și v-a chemat în seminar pentru a deveni preoți: acesta este misterul chemării, al vocației; mister care se arată într-un mod mai evident în cei pe care Cristos îi invită să lase totul pentru a-l urma mai îndeaproape. Seminaristul trăiește frumusețea chemării în momentul pe care am putea să-l definim al îndrăgostirii de Cristos, al descoperirii iubirii Tatălui care cheamă la misiune. Sufletul seminaristului trebuie să fie plin de uimire în fața unei asemenea manifestări: Doamne, de ce tocmai eu, de ce mă chemi tocmai pe mine? Dar iubirea nu cunoaște de ce sau pentru ce, deoarece este dar gratuit, la care se răspunde cu dăruirea de sine".

Preasfințitul i-a îndemnat pe seminariști la final spunând: "Cu ajutorul lui Dumnezeu, într-o zi și voi veți fi consacrați de Duhul Sfânt, veți începe misiunea voastră de preot. Dar pentru a ajunge aici, amintiți-vă mereu de cuvintele lui Cristos: "Rămâneți în iubirea mea". Dacă veți rămâne aproape de Cristos, cu Cristos și în Cristos, veți aduce roade multe, așa cum ne-a promis el însuși".

În finalul sfintei Liturghii PS Gherghel, transmițând salutul și încurajarea ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, și a PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, i-a îndemnat pe seminariști să răspundă așteptărilor credincioșilor de a se pregăti pentru a fi preoți asemenea maestrului lor, Isus Cristos.

Adrian Blăjuță
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat