Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Israel: Pelerinaj în căutarea lui Isus

Un grup de opt preoți și un inginer au făcut un pelerinaj în Israel, în perioada 24 septembrie - 4 octombrie 2007.

Încă înainte de a ajunge pe meleagurile unde a trăit Mântuitorul nostru, am fost conștienți că pentru a descoperi semnificațiile pelerinajului trebuia să ne apropiem mai întâi de Scriptură și de sărbătorile evreilor. În acest sens, am descoperit că încă din ziua de 12 septembrie (1 Tișri), evreii, frații noștri mai mari, au intrat în anul 5769 și au sărbătorit Anul Nou (Roș Hașana). Aceasta a fost sărbătoarea care a deschis anul "liturgic" în care vor fi cele trei sărbători de pelerinaj: Paștele (Pesah), Rusaliile (Șavuot) și Sărbătoarea Corturilor (Sucot). Ele se numesc sărbători de pelerinaj pentru că orice evreu care a împlinit doisprezece ani era obligat să meargă în pelerinaj la templul din Ierusalim, în fiecare an cel puțin la una dintre aceste sărbători. Noi am avut ocazia de a fi martori ai Sărbătorii Corturilor și a simți, atât pe străzi, cât și la templu, modul în care sunt trăite de evrei aceste zile de festivitate.

Văzându-i pe evrei, am putut medita și noi semnificația profundă a unui pelerinaj. Evreul practicant pleca de acasă și se îndrepta spre templu. Pe drum se întâlnea cu alții ca el, cu același gând de a ajunge la locul cel sfânt, se unea în cântare cu aceștia și înainta spre "muntele Domnului". Mai mulți psalmi - cântările Sionului îi ajutau pe evrei să preamărească cetatea sfântă, locuința Celui Preaînalt și ținta pelerinajelor. Erau cântați apoi psalmii treptelor (120-134). Parcurgând un itinerar similar, am procedat și noi. Am recitat acești psalmi și ne-am îndreptat spre Ierusalim, unde am putut meditat, atât pe traseele marcate, cât și în biserici, misterele vieții, patimii și învierii Domnului nostru Isus Cristos.

Pelerinajul era pentru evreu o ocazie de a mulțumi Domnului și un prilej în care își amintea că este călător și se îndreaptă spre Ierusalimul ceresc. În acest drum păstra convingerea că este însoțit de Domnul. În zilele pe care le-am petrecut în Țara Sfântă, de Sărbătoarea Corturilor, evreii îi mulțumeau lui Dumnezeu pentru roadele pământului și pentru reînnoirea legământului pe Muntele Sinai. La această sărbătoare este comemorată ocrotirea acordată de Dumnezeu poporului israelit timp de patruzeci de ani cât a călătorit în pustiu, locuind în corturi. Tot cu această ocazie este celebrată ocrotirea acordată în prezent de Dumnezeu evreilor, care locuind în aceste zile în corturi își amintesc că sunt călători în această viață și că singurul lor adăpost este Dumnezeu. În acest sens, sărbătoarea Corturilor este pregustarea lumii noi; de aceea este sărbătoarea bucuriei prin excelență. Împărăția mesianică este reprezentată sub chipul unui cort uriaș, unde se va ține marele ospăț la care națiunile vor fi invitate să stea alături de Israel.

Acestea au constituit pentru noi adevărate subiecte de meditație, pe lângă strict legate de locurile sfinte pe care le-am vizitat și despre care au mai scris și alte grupuri.

Din pelerinajul pe care l-am făcut în țara lui Isus, am reținut necesitatea de a trăi cu bucurie fiecare zi a vieții. Sărbătoarea Corturilor se trăia cu multă bucurie, cu cântări, melodii și tot felul de instrumente. Tot acum, așa cum am văzut, în afară de faptul că evreii construiau corturi pentru a aminti că strămoșii lor au stat în pustiu în corturi, pelerinul care venea la templu avea în mână un buchet - lulab - format din ramuri de palmier, mirt, salcie și o ramură de chitru (lămâie). Ele amintesc de cei patru patriarhi (Abraham, Isaac, Iacob și Iosif) sau pe cele patru mame ale lui Israel (Sara, Rebeca, Rahela și Lia). Agitate în cele patru direcții, în timp ce se cântă psalmii aleluiatici, exprimă lauda adusă Creatorului. De asemenea, cele patru ramuri ale lulabului reprezintă toate tipurile de oameni care se găsesc în poporul evreu: cei care studiază, cei care practică, cei care fac și una și alta, cei care nu fac nici una nici alta.

În itinerarul pe care l-am urmat în cele 11 zile, din nordul (izvoarele Iordanului) până în sudul Israelului (Eilat, Marea Roșie), de la est (Tel Aviv) până la vest (Iordanul și Marea Moartă), am simțit că pelerinaj aduce și o convertire interioară, care drept scop dezlipirea de ceea ce, în noi și în jurul nostru, este contrar legii lui Dumnezeu, pentru a fi în stare de a-l întâlni pe deplin pe Cristos, mărturisindu-ne credința noastră în el (reînnoită în râul Iordan) și primind belșugul milostivirii sale (în biserica de pe Sfântul Mormânt).

Sub călăuzirea părintelui Cristian Văcaru - asistent spiritual al românilor din Israel, am înțeles că pelerinul adevărat nu este un turist care, îmbrăcat fiind cu pantaloni scurți și purtând ochelari de soare, merge ținând în mână un ghid turistic, privind în dreapta și în stânga și făcând cât mai multe fotografii, pentru a se lăuda apoi prietenilor că "a mers pe urmele lui Cristos", făcând o excursie "de neuitat", ci este cel ce-și ia propria cruce - necazul său, încercările și întreaga povară a vieții - și pornește la drum, mergând în căutarea lui Dumnezeu pe care este încredințat că îl va găsi și îi va putea vorbi.

Mulțumindu-i părintelui Cristian și celor care au făcut posibil pelerinajul nostru, îi invităm pe toți să experimenteze acest mod de întâlnire, nu cu locurile sfinte, ci cu Acela care a dat sens și semnificație vieții noastre: Isus Cristos.

Pr. Alois Moraru

* * *

Compilație de imagini de la locurile sfinte din Israel:


 

lecturi: 81.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat