Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ștefan cel Mare (Caritas): Proiect pilot de prevenire a calamităților

O echipă a Centrului Diecezan Caritas Iași s-a întâlnit cu comunitatea din Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" din Ștefan cel Mare, județul Bacău, în ziua de duminică, 30 septembrie 2007, pentru a prezenta rezultatele primei etape a proiectului pilot de prevenire a calamitaților și dezastrelor naturale derulat în această localitate.

În ultimii ani România s-a confruntat cu puternice revărsări ale apelor care au avut ca efect imense pierderi materiale. Confederația Caritas România, prin Caritasurile diecezane, a derulat cu un real succes ample proiecte de ajutorare și reconstrucție a comunităților afectate. Experiența acumulată a demonstrat însă că populația afectată nu era pregătită în mod satisfăcător pentru acest gen de catastrofe.

În urma dezbaterilor internaționale pe tema ajutorului umanitar, subiectul pregătirii pentru catastrofe pe plan comunitar a devenit unul central incluzând adoptarea unor măsuri de pregătire primare, simple, care să poată fi realizate cu ușurință și de către comunitățile mici, măsuri care au funcționat chiar și în țările cele mai sărace. S-a decis astfel ca patru Caritasuri diecezane, cu experiență în intervenții în situații de urgență, să creeze și să implementeze cinci proiecte pilot de prevenire și de pregătire pentru catastrofe.

Centrul Diecezan Caritas Iași, prin Programul de intervenții în situații de urgență și calamități naturale, a conceput inițial un proiect ce urma a se desfășura în satul Cireșoaia, din componența orașului Slănic Moldova. Aceasta e o mică localitate afectată de inundațiile din 2005 și care în prezent se confruntă cu riscul alunecărilor de teren. Din păcate, din cauza reticenței autorităților locale în a colabora într-un astfel de demers, echipa de implementare a fost nevoită să reanalizeze situația și să aleagă o noua locație.

Părintele Iosif Gîrleanu, paroh de Ștefan cel Mare în acel timp, a privit cu deosebit interes proiectul propus de Centrul Diecezan Caritas Iași și a oferit cu deosebită disponibilitate sprijinul său în realizarea acestei acțiuni în localitatea Ștefan cel Mare. În scurt timp a fost constituită o inimoasă și entuziastă echipă de tineri voluntari care, după o scurta instruire a pornit sa realizeze prima etapă a proiectului și anume intervievarea și aplicarea de chestionare membrilor comunității. Zelul lor și seriozitatea cu care au lucrat a permis recuperarea întârzierilor de program cauzate de schimbarea locației, dar și de dificultățile neprevăzute apărute ulterior. Între timp, ca nou paroh al comunității a fost numit părintele Marcelin Chelaru care a preluat această inițiativă și a continuat să ofere, cu aceeași disponibilitate, sprijinul său.

După finalizarea interviurilor, datele colectate de către voluntari au fost introduse într-o bază de date și prelucrate la Centrul Diecezan Caritas Iași. Informațiile care au rezultat din prelucrarea acestor date au fost comunicate comunității din Ștefan cel Mare într-o întâlnire care a avut loc duminică, 30 septembrie 2007. Membrii acestei comunități au identificat mai multe riscuri de dezastru natural, dintre care cel mai important este riscul inundațiilor. Drept cauze ale producerii acestor fenomene au fost identificate printre altele: neamenajarea albiei pârâului Bogdana, starea nesatisfăcătoare în care se află sistemul de drenare și canalizare, defrișările masive, etc. Analizând cauzele, dar și posibilitățile concrete pe care le au de a interveni, s-a concluzionat că unele activități pot fi derulate de către fiecare în parte (cum ar fi curățarea șanțurilor din dreptul proprietății fiecăruia), iar altele, de o complexitate deosebită (amenajarea albiei), cad în sarcina autorităților. Totuși există și o activitate care poate fi realizată la nivel de comunitate și care ar consta în plantarea de pomi pentru realizarea unor perdele de protecție și de fixare a terenului. Un număr însemnat de persoane s-au oferit să contribuie la realizarea practică a acestor activități prin muncă voluntară, în timp ce aceia care din cauza vârstei sau a bolii nu pot face aceasta au oferit sfatul, experiența sau sprijinul lor moral.

Urmează ca, prin consultări, să se stabilească zonele de plantare și întinderea acestora. De asemenea, vor fi consultați specialiști cu privire la modul de execuție a lucrărilor și se va încerca implicarea Direcției Silvice, dar și a altor persoane sau instituții dispuse să sprijine o astfel de inițiativă. Totuși un prim și important rezultat care se manifestă deja este întărirea spiritului comunitar și conștientizarea faptului că acțiunile noastre, bune sau rele, se răsfrâng asupra tuturor prin consecințele lor.

Centrul Diecezan Caritas Iași mulțumește comunității din Ștefan cel Mare pentru încrederea acordată și pentru curajul de a demara acest proiect. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, că el va fi dus la bun sfârșit și că va fi preluat apoi și de alte comunități care se confruntă cu dificultăți legate de riscul de calamitate sau de alte tipuri de risc.

Mihaela Condac și Ștefan Bucioacă


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat