Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaj al papei Benedict al XVI-lea adresat patriarhului Daniel

"Felicitări" și "bucurie sinceră", Benedict al XVI-lea a reînnoit noului patriarh ortodox român, Daniel Ciobotea, cu ocazia întronării sale duminică, 30 septembrie, în catedrala din București.

Prezentă la divina Liturghie - concelebrată de mitropoliții Bisericii Ortodoxe Române - o delegație a Sfântului Scaun compusă din cardinalul Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și episcopul Brian Farell, secretarul aceluiași departament, și de arhiepiscopul Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova. Pentru marcarea istoricului eveniment, papa a trimis un mesaj care a fost citit împreună cu alte expresii de urare în timpul sesiunii Sfântului Sinod din palatul patriarhal, care a urmat după ritul sacru al întronării.

Benedict al XVI-lea invocă Duhul Sfânt ca să-l susțină pe patriarhul Daniel, ales - amintim - la 12 septembrie - în "misiunea grea" de conducere pastorală a celei de-a doua comunități ortodoxe din lume ca număr de credincioși după cea rusă. Papa cere Duhului Sfânt să ajute Biserica din România să înfrunte "cu reînnoită vitalitate, schimbările și reorganizarea materială și spirituală, necesare" astăzi "după dificultățile întâmpinate într-un trecut recent, în care existau numeroase îngrădiri și limitări ale libertății" și "persecuții deschise".

În afară de aceasta Sfântul Părinte urează ca Biserica Ortodoxă "să poată răspunde așteptărilor poporului român, dându-i mai ales "mai mult speranță" "pentru a transmite generațiilor tinere valorile morale și spirituale fundamentale pentru a face față diferitelor curente ideologice care și astăzi atrag un mare număr" de contemporani.

Amintind apoi întâlnirea de la București, din mai 1999, dintre Ioan Paul al II-lea și patriarhul Teoctist, chemat la Domnul în ziua de 30 iulie - prima vizită a unui papă într-o țară majoritar ortodoxă - Benedict al XVI-lea invită la a continua acel drum de speranță deja deschis "în perspectiva de a ajunge la deplina unitate", subliniind că "este deosebit de necesar a intensifica legăturile" care unesc credincioșii catolici și ortodocși "pentru binele Bisericii".

Scrie Benedict al XVI-lea noului patriarh Daniel că chiar "relațiile dintre ei trebuie să se întărească pentru a răspunde nevoilor actuale din Europa și din lume, atât pe plan religios cât și pe plan social".

În această privință, Sfântul Părinte laudă "participarea activă și pozitivă" a Bisericii Ortodoxe Române în Comisia Mixtă Internațională pentru Dialogul Teologic și intenția patriarhului Daniel de a intensifica dialogul dintre catolici și ortodocși, când se fac pregătiri "pentru a înfrunta chestiuni cruciale" pentru relațiile dintre cele două confesiuni.

În special, papa recomandă rezolvarea "cu răbdare, caritate reciprocă și speranță" "chestiuni, fără îndoială, minore, dar pe plan local sursă încă de obstacole în calea comuniunii fraterne", încât - explică papa - "creștinii trăiesc prea adesea unii alături de alții, necăutând întotdeauna legăturile zilnice care ar putea fi deosebit de prețioase pentru raporturile dintre catolici și ortodocși".

Benedict al XVI-lea încheie mesajul rechemând porunca nouă a lui Isus de a se iubi unii pe alții, pentru ca să fie de călăuză spre "noi relații, prolog al deplinei unități".

Radio Vatican (30 septembrie 2007)
 


lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat