Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Prima întâlnire mondială a preoților țigani

"Cu Cristos, în slujirea poporului țiganilor", a fost tema primei întâlniri mondiale a preoților, diaconilor și călugărilor țigani, care s-a desfășurat la Roma între 22 și 24 septembrie, în organizarea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților.

În centrul atenției s-au aflat exigențele unei realități pastorale particulare, încadrată de un elan misionar specific și de promovarea umană. Organizarea unei întâlniri pentru persoanele consacrate din rândul țiganilor era sugerată deja în anul 2005 de Consiliul Pontifical amintit mai înainte, în documentul "Orientări pentru o pastorație a țiganilor". Textul își propune o viziune de ansamblu a acțiunii Bisericii pentru a vesti evanghelia populației nomade. Un an mai târziu, a avut loc la Roma întâlnirea de studiu a directorilor naționali pentru pastorația țiganilor: s-a subliniat atunci că țiganii au supraviețuit unei realități multiseculare de respingere, la care a urmat o reacție ce a devenit parte integrantă a culturii lor. "Acest element cultural - se citește în documentul final al întâlnirii - îi face părtași la preocuparea lui Cristos de a îndepărta orice formă de tabu și la iubirea sa privilegiată pentru cei mai slabi".

Țiganii, așadar, sunt o populație aflată mereu în călătorie, dar de cele mai multe ori afectată de persecuție, discriminări și prejudecăți, roade, cel puțin în parte, a unei incapacități culturale de a-i înțelege. Estimările recente susțin prezența a circa 36 de milioane de țigani, din care jumătate trăiesc în India, considerată țara natală a acestei populații. În ce privește bătrânul continent, Consiliul Europei oferă un număr care oscilează între nouă și douăsprezece milioane, concentrați mai ales în estul continentului. Această populație este constituită din diverse grupuri și etnii, între care rrom, sinti, manuș, kalé etc.

Dacă prezența țiganilor constituie o provocare continuă pentru capacitatea de socializare a unui stat, și pentru Biserică este o sarcină mereu actuală, aceea de a le vesti evanghelia. În orice caz, persoanele consacrate în rândul țiganilor sunt circa o sută, din care 20 de preoți numai în India, urmată apoi de Ungaria, Slovacia, Spania, România și Italia. Până în prezent, Franța este singura țară în care directorul național pentru pastorația țiganilor este un preot din rândul lor, sprijinit de un alt preot, de trei diaconi permanenți, de două călugărițe și o credincioasă consacrată, toți aceștia fiind țigani.

În ultimii ani s-a scos în evidență necesitatea unei atenții speciale din partea Bisericii cu privire la vocațiile religioase în poporul țiganilor, pentru a promova o activitatea pastorală mai adecvată. Despre asemenea vocații vorbește arhiepiscopul Agostino Marchetto, secretarul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților.

- Cum apar însă asemenea vocații?

Aceste vocații iau naștere ca și cele care înfloresc în alte medii, grație mărturiei oamenilor și milostivirii lui Dumnezeu, grație inițiativelor adresate țiganilor, mai ales celor tineri, când au posibilitatea să întâlnească personal un preot, un călugăr, o călugăriță, care îi invită să participe activ la viața Bisericii (...). Evident, familia rămâne primul și cel mai important loc unde se nasc asemenea vocații, unde se ascultă glasul lui Dumnezeu care cheamă, mai ales dacă este un ambient de devoțiune creștină, deschis lucrătorilor pastorali. În Italia, de exemplu, cunosc un grup de persoane care de 30 de ani, în fiecare joi, se întâlnește la rugăciune pentru a implora darul de noi vocații între țigani. Dacă ținem cont că nomadismul este una dintre caracteristicile fundamentale din identitatea lor culturală, poate surprinde faptul că există și vocații la viața contemplativă, la viața claustrală, în acest mediu. Avem, astfel, o călugăriță carmelită în Spania, altă călugăriță benedictină în Italia...

- Ce probleme specifice întâlnesc țiganii consacrați în pastorația fraților lor?

Le-aș rezuma în acest fel: marginalizare și condiții de sărăcie; precaritatea spațiilor de ședere, așa-numitele campusuri pentru nomazi; dificultatea școlarizării copiilor și, în consecință, indicele ridicat de analfabetism, care în funcție de regiune, variază de la 50% la 100%; prejudecăți și stereotipuri negative, care ajung la forme rasiste; dificultăți de a obține un loc de muncă, piedici în accesul la formarea profesională și la asistența sanitară... La aceste probleme, se adaugă un anumit simț de inferioritate, automarginalizarea, neîncrederea, distanța de societatea înconjurătoare. Toate acestea se răsfrâng apoi și asupra vocațiilor religioase ale țiganilor. Astfel, unii preoți și călugări vor să nu apară drept ceea ce sunt, adică țigani, din teamă de a nu fi la rândul lor discriminați. Nu puține familii consideră, oricum, vocația religioasă un dar și un bun adevărat pentru copiii lor, dar teama că ei, o dată ce ar răspunde, vor putea pierde identitatea lor etnică, îi poate face să se împotrivească la această alegere de viață.

- Ce obiective are prima întâlnire mondială a persoanelor consacrate țigane?

De mai mulți ani, Biserica îi îndeamnă pe țiganii catolici să fie apostoli, protagoniști ai activității pastorale specifice. Urmând această linie, vrem să-i sprijinim în vocația lor și să-i încurajăm ca ei să ocupe locul care le revine "de drept" în evanghelizare și în promovarea umană a fraților de aceeași etnie cu ei. Totodată, vom fi atenți la observațiile și sugestiile lor în privința creării și extinderii, în Biserică și societate, a spațiilor de adevărată comuniune și solidaritate cu țiganii, a promovării concrete a dreptății, a respectului reciproc, pentru eliminarea oricărei forme de discriminare și rasism.

Radio Vatican (22 septembrie 2007)
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat