Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Inițiativă în sprijinul celor bolnavi

Comunitatea locală a Parohiei "Sf. Petru și Paul" din Onești și-a îndreptat din nou atenția spre cei aflați în suferință și a adus pe chipul lor o raza de speranță, făcând din ziua de 16 septembrie 2007 o zi de bucurie, ajutându-i să vină la biserică în număr cât mai mare.

Toate congregațiile ce activează în această parohie, precum și cei de la Centrul de Îngrijiri la Domiciliu Caritas și Asociația "Sfântul Vincențiu de Paul" s-au unit, ca o singură familie, și i-au ajutat pe cei bolnavi și neputincioși să vină la biserică. Cei de la Centrul de Îngrijiri la Domiciliu Caritas au pus la dispoziția bolnavilor mijlocul de transport pentru a-i aduce pe toți cei care au dorit să participe și nu aveau posibilitatea deplasării.

Liturghia a început la ora 10.30 și a fost prezidată de pr. Cristian Burcă, vicar al parohiei noastre. În timpul predicii, pr. Cristian le-a vorbit despre Cruce și care este crucea noastră pe care trebuie să o ducem zilnic: "Crucea noastră suntem, mai întâi, noi înșine, cu defectele noastre fizice și morale care ne pricinuiesc suferințe și umiliri în relația cu aproapele: o infirmitate corporală ori spirituală, ignoranță, fire pornită spre mânie, spre judecăți pripite, o boală cronică ce ne pune zilnic la grea încercare. Cruce poate fi un eșec ce ne face să suferim o viață întreagă. Cruce este trăirea în comun cu persoane diametral opuse ce ne cer o continuă îngăduință și stăpânire de sine. Cruce este nedreapta apreciere, răstălmăcirea celor mai curate intenții și suferințele venite din partea acelora cărora nu le-am făcut nici un rău. Cruce este sărăcia cu toate neajunsurile ei. Și lista poate continua.

Totuși, greutatea crucii pe care o purtăm în fiecare zi, depinde în mare măsură de dispozițiile noastre sufletești, de credința și de iubirea pe care o avem față de Cristos răstignit. Cât timp purtăm crucea forțați, căutăm să o respingem, ea devine o povară zdrobitoare și viața pare a fi mereu un chin fără sfârșit. Când, însă, ne purtăm crucea privind mereu la Isus răstignit și o facem din iubire față de el, cu credință, atunci acest instrument devine pentru noi un mijloc de a ne apropia mai mult de Dumnezeu și a tinde spre desăvârșire.

În viața noastră de fiecare zi, vrem, nu vrem, avem de purtat o cruce. Este o lege de la care nimeni nu se poate sustrage. Dar marea noastră șansă este aceea că putem transforma crucea în instrument de mântuire, purtând-o împreună cu Isus".

După Liturghie, bolnavii, în număr de 50, au primit câte o floare ca semn de prețuire și respect, o iconiță de la pr. Cristian și au făcut o fotografie la grota "Sf. Fecioare Maria" pentru a arăta că sunt ca și o familie și să-și amintească de această zi frumoasă, după care au fost invitați, la "Casa Tineretului" de lângă parohie, pentru o agapă frățească.

Lumina de pe fețele bolnavilor strălucea asemenea razelor soarelui din acea zi călduroasă de toamnă și parcă am fi fost o familie mai numeroasă. După celebrarea ce a avut loc în luna mai, "Ziua Mondială a Bolnavului", ei au început să se cunoască și s-au bucurat că au avut această ocazie minunată de a se regăsi și de a-și povesti necazurile și suferințele prin care trec în viața de zi cu zi. Ce poate fi mai frumos decât această comunicare, această dragoste frățească? Cu câtă răbdare și speranță își petrec zilele monotone și simple acești oameni? Iubirea lor este nemărginită și ne întrebăm noi, cei care ne considerăm sănătoși, cum am reacționa, dacă am fi în locul lor? Care ar fi atitudinea noastră în fața suferinței și a bolii?

Pentru noi, ei sunt exemple vii de iubire față de Dumnezeu, nu-și pierd încrederea și acceptă cu răbdare suferința și încerca să-i dea un sens și o valoare. Atâta timp cât îi avem printre noi, să învățăm de la ei cum să ne ducem crucea noastră și să știm să-i prețuim.

Angela Mînicuță


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat