Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecumenismul văzut de card. W. Kasper

Cea de-a III-a Întâlnire Ecumenică Europeană de la Sibiu s-a încheiat, dar reflecțiile, discuțiile și comentariile continuă. Deoarece unul dintre punctele culminante ale acestei întâlniri de la Sibiu a fost tocmai discursul admirabil, concret, concis și apreciat de toți cei prezenți al cardinalului Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, în cele ce urmează vă supun atenției câteva idei din acest discurs.

În prima parte cardinalul a subliniat faptul că în lucrarea ecumenică trebuie căutate punctele comune: "Mi se pare important faptul că nu ne legăm de diferențele care există între noi, ci ne referim la temelia noastră comună. Ecumenismul creștin nu este numai o problemă legată de sentimentul apartenenței. Ecumenismul creștin vrea să adeverească recunoașterea comună a unui singur Dumnezeu, a unui singur Domn Isus Cristos, a unui singur Botez și a unei singure Biserici, pe care o recunoaștem cu toții prin crezul nostru comun. Trebuie să luăm în considerare în aceste zile această temelie comună și să ne lăsăm inspirați de ea. Fără aceasta am vorbi în zadar".

Apoi vorbitorul a adus în discuție faptul că ecumenismul este un dar pe care Dumnezeu îl face timpurilor noastre: "Darul ecumenismului este faptul că am recunoscut această apropiere fundamentală și am descoperit că nu suntem străini unii de alții și nici nu ne facem concurență unii altora, ci frați întru Cristos. Nu putem fi niciodată suficient de recunoscători pentru acest dar. Nu trebuie să lăsăm ca bucuria primirii acestui dar să se stingă vreodată; nici măcar atunci când diferențele și problemele ne năpădesc. Nici nu trebuie să renunțăm la ea lăsându-ne convinși de cei care cred că ecumenismul este un total eșec. Pentru noi ecumenismul este o misiune pe care am primit-o de la Isus Cristos și un răspuns la chemarea vremurilor. Astfel ne-am întins mâinile unii altora și nu mai vrem să ne despărțim".

Conștient de responsabilitatea pe care o avem pentru separarea dintre creștini, care întunecă lumina lui Cristos, cardinalul Kasper a adăugat: "Deși avem acest fundament comun, Isus Cristos, trăim în Biserici diferite. Facem acest lucru contrar dorinței și poruncii lui Isus Cristos. Din această cauză nu trebuie să considerăm diferențele dintre noi ca fiind evidente și nici să ne obișnuim cu ele sau să le amplificăm. Ele sunt contrare voinței lui Dumnezeu și astfel expresie a păcatului; ele sunt eșecul misiunii noastre istorice, anume că lumina ar trebui să mărturisească pe Isus tuturor oamenilor și să pledeze pentru unitatea și pacea între oameni. Prin diferențele dintre noi am întunecat lumina lui Isus Cristos în ochii multor oameni și care privesc faptele sale cu îndoială.

În continuare vorbitorul întreabă concret: Ce e de făcut? Și găsește și răspunsul: dialogul. "Un ecumenism creștin blând și care vrea să fie doar amabil cu noi nu ne ajută cu nimic în viitor; ne ajută doar dialogul întru adevăr și claritate".

Din discurs nu lipsește nici angajamentul unei căi de urmat: "Permiteți-mi deci ca după această analiză să spun câteva cuvinte și despre terapie. Vina acestei mari dureri care a apărut din cauza diferențelor dintre noi nu trebuie căutată mereu doar la alții. Toate comisiile istoricilor care au ținut conferințe în ultimii ani au arătat că recunoașterea vinei doar de către o singură parte nu este de ajuns în majoritatea cazurilor dovedite istoric; vina e a ambelor părți. Acest lucru ar trebui să îl recunoaștem sincer și apoi să cerem iertare lui Dumnezeu și fraților noștri. Doar o judecată curată ne dă posibilitatea unui nou început. Nu există progres în ecumenismul creștin fără convertire și fără pocăință".

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat