Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman "Sf. Tereza": Pelerinaj parohial la Cacica

Copii, tineri, persoane consacrate și adulți din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din-Roman ne-am adunat în zorii zilei de 15 septembrie 2007 în curtea bisericii, pentru a merge cu bucurie la mama noastră cerească de la Cacica și spre a-i duce în dar mici lucruri, care deși par neînsemnate, valorează mult.

Pe drum ne-am introdus în misterele sfântului Rozariu și am cântat în cinstea sfintei Fecioare Maria. Ajunși la sanctuar, am fost primiți de către părintele vicar Lucian Abalintoaie, care ne-a prezentat Maicii Domnului.

Celebrarea penitențială a fost primul nostru strigăt de căință și în același timp de ajutor către Maria, mama noastră, după care am meditat cu toții cununa de rugăciuni a Rozariului, rugăciune preferată Mamei noastre cerești și pelerinilor, prezentându-i pe toți credincioșii din lumea întreagă cu nevoile nenumărate. În timpul celui de al treilea mister, copiii s-au apropiat de altar și au dăruit micile lor scrisori în care îi mulțumeau și-i cereau ajutor Preacuratei pentru un an nou școlar, care să fie cu bogate rezultate.

Am participat cu toții la sfânta Liturghie solemnă celebrată de părinții Diac Sebastian și Farcaș Dumitru, iar datorită corului reunit din Roman, dirijat de Onoriu Maior, Liturghia a pătruns în inima fiecărui creștin prezent acolo. Luând aminte la cuvintele de încurajare ale părintelui predicator Diac Sebastian, de a ne purta crucea de zi cu zi cu speranță, iubire și încredere în Dumnezeu asemenea sfintei Fecioare, sfintei Tereza a Pruncului Isus, cu toți am dorit să-l avem pe Isus cu noi primind cu evlavie sfânta Împărtășanie, dătătoare de viață nouă, nu înainte de a dezbrăca haina veche a păcatului pentru a primi viața nouă a harului prin sacramentul Spovezii. După sfânta Liturghie, copiii care au dorit și-au procurat diverse obiecte religioase ca amintire a prezenței lor în sanctuarul Mamei cerești. Apoi a urmat și o scurtă pauză de prânz.

Plimbându-ne prin jurul bisericii, am putut admira locul sacru al grotei Maicii Domnului, unde am rămas momente adânciți în rugăciune, și izvorul cu apa tămăduitoare, din care cu credință am băut și am luat-o și cu noi spre a le oferi și celor care nu au avut posibilitatea să ia parte la pelerinaj. Copiii au fost încântați și de locurile din jur, care le aduceau aminte totodată de zilele frumoase și sănătoase petrecute la țară, la bunici în timpul vacanței.

După gustare, a urmat Calea sfintei cruci condusă de către părintele paroh Farcaș Dumitru împreună cu un grup de copii, care deși aveau emoții și le bătea inima tare, cum ne-a mărturisit unul dintre ei, au reușit să spună rugăciunile la fiecare stațiune, chiar dacă s-au încurcat puțin, dar așa s-au întipărit în minte și în inimă aceste momente unice de rugăciune.

După o oră de adorație, a trebuit să ne luăm rămas bun de la Neprihănita dorindu-ne ca și cu altă ocazie să o putem vizita cu inima deschisă. Am mulțumit Tatălui nostru ceresc pentru prilejul de a ne afla în lăcașul sfânt al preacuratei și neprihănitei Mame. Fiecare creștin și-a înălțat către Dumnezeu și Maica cerească rugăciunea de ajutor și gândul de mulțumire.

Am plecat spre casă cu bucuria în suflet că o avem pe Maica sfântă, care ne-a însoțit în acest pelerinaj prin care am dorit să manifestăm și în același timp să ne întărim iubirea și credința noastră față de Dumnezeu si sfânta Fecioară Maria.

Veronica Dămătărc, Simona Dămătărc, Eliza Pal și pr. Claudiu Nedelciu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat