Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cazul construcției zgârie nori care amenință catedrala catolică din București

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Inspectoratul de Stat în Construcții și Ministerul Culturii și Cultelor sunt abilitate să oprească lucrările de construire a imobilului cu 19 etaje, a anunțat joi, 20 septembrie, ÎPS Ioan Robu în cadrul unei conferințe de presă ținute la București. Specialiștii seismologi au afirmat că în cazul unui cutremur Cathedral Plaza se poate prăbuși, lucru ce va afecta catedrala și clădirile din jur, pe o rază de cel puțin 60 de metri. Lucrările la Cathedral Plaza sunt oprite din ziua 18 iulie, după ce Tribunalul Dolj a hotărât, la 10 iulie 2007, suspendarea lucrărilor. Decizia instanței a fost atacată în recurs de constructorul imobilului Millenium Building Development SRL și de primarul sectorului 1 Andrei Chiliman. Recursul a fost judecat vineri, 21 septembrie, la Curtea de Apel Craiova. Magistrații au respins recursul și ca atare lucrările de construcție la Cathedral Plaza din București rămân suspendate până la judecarea pe fond la Tribunalul Dolj a cauzei.

* * *

Radio Vatican a transmis joi, 20 septembrie, în ediția internațională a jurnalului de la ora 14.00 știrea despre conferința de presă a arhiepiscopului Ioan Robu privind cazul catedralei romano-catolice "Sfântul Iosif" din București.

"27 septembrie a.c. ar putea fi o zi importantă pentru salvarea catedralei "Sfântul Iosif" din București, amenințată de construcția ilegală a unui zgârie nori de 19 etaje și patru nivele subterane. La 27 septembrie Parlamentul European se va pronunța în legătură cu declarația "Despre necesitatea adoptării măsurilor de tutelare a catedralei", pentru care s-au strâns deja 371 de semnături în rândul parlamentarilor europeni. În declarație - potrivit agenției SIR - se condamnă "cu fermitate construcția ilegală a clădirii zgârie nori menționate" și se angajează să transmită documentul Comisiei, Consiliului Europei, Guvernului Român și instituțiilor responsabile de protecția patrimoniului cultural european. La 10 iulie justiția română oprise lucrările șantierului până la încheierea procesului legal. Potrivit preotului Ungureanu de la Arhiepiscopia de București "suntem încrezători că dreptatea și adevărul vor învinge. Ne apărăm de o gravă nedreptate întrucât construcția zgârie nori a fost ridicată violând legea. Prea mulți s-au făcut că nu văd". Edificiul, construit într-un timp record, a ajuns la ultimul etaj, dar turnarea betonului a ajuns la jumătate. "Inginerii noștri ne-au dat asigurări că s-ar putea demonta și reconstrui în altă parte - explică preotul Ungureanu - noi, între timp, vom continua strângerea de semnături și alte inițiative de sensibilizare".

Radio Vatican (20 septembrie 2007)

* * *

Intervenția ÎPS Ioan Robu, la Conferința de presă din 20 septembrie

Doamnelor și domnilor ziariști,

Consider că este de datoria mea să vă prezint rezultatul mai multor studii de dată recentă efectuate de institute și specialiști de prestigiu în domeniul seismologiei și construcțiilor, studii care atestă fără dubiu că, în cazul unui cutremur, edificiul Cathedral Plaza va avea un efect devastator asupra catedralei "Sfântul Iosif" și asupra clădirilor învecinate, pe o rază de cel puțin 60 de metri.

Pe baza rezultatelor cercetărilor efectuate de specialiștii Observatorului Seismic "A. Bina" din Perugia, proiectantul structurii imobilului Cathedral Plaza concluzionează că din cauza masivității subterane și supraterane a colosului Cathedral Plaza, în timpul unui cutremur major efectele acestuia sunt devastatoare pe o rază de cel puțin 60 metri în vecinătățile proiectului.

Precizez că aceste concluzii aparțin unuia dintre cele mai prestigioase institute din Europa.

Veți întreba, poate, de ce vă prezint astăzi aceste concluzii înspăimântătoare de vreme ce, după cum constatați din datele studiilor, suntem în posesia acestor documente încă din 3 și respectiv 12 septembrie.

Răspunsul este unul cât se poate de simplu: am dorit să le prezentăm mai întâi autorităților statului și instanței de judecată.

Am constatat însă cu stupoare că, deși orice om de bună credință s-ar înfiora citind rezultatele cercetărilor științifice, autoritățile responsabile nu au avut nici o reacție!

Scopul prezentării rezultatelor acestor cercetări științifice nu era și nu este acela de a alarma, de a crea panică, ci este acela de a informa corect opinia publică cu privire la pericolele pe care le presupune construirea acestei clădiri.

Este de neînțeles, dacă ne gândim la un episod asemănător recent - binecunoscutul caz al Bisericii Armene grav deteriorată de o construcție similară - cum de autoritățile statului român tolerează ridicarea unor asemenea construcții-gigant fără efectuarea unor expertize și, mai mult, când le sunt prezentate le ignoră.

Timp de 16 luni am arătat autorităților pericolul construcției Cathedral Plaza, cerând Ministerului Culturii și Cultelor - autoritate care are obligația să protejeze catedrala "Sf. Iosif", precum și Inspectoratului de Stat în Construcții - autoritate care are obligația să protejeze viețile oamenilor, să oprească lucrările la proiectul Cathedral Plaza.

Ni s-a răspuns invariabil: Nu putem opri lucrările, este treaba justiției!

Recent, justiția la care ne-au tot trimis ei, prin cea mai înaltă instanță din România a decis irevocabil că atât Ministerul Culturii și Cultelor cât și Inspectoratul de Stat în Construcții pot opri lucrările! Desigur, în măsura în care sunt interesate de soarta unui monument istoric și de viețile oamenilor.

Până acum toate demersurile noastre au fost reduse la un litigiu între doi vecini: între proprietarii unui colos și Biserică. Astăzi, când sub autoritatea unui studiu științific elaborat de un institut de prestigiu se concluzionează că pot exista efecte devastatoare pe o rază de peste 60 de metri, trebuie să ne întrebăm: chiar nu contează pentru nici o autoritate a statului român faptul că ar putea să moară oameni?


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat