Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Invitație la sfințirea bisericii Mănăstirii "Maica Unității"

Biserica Mănăstirii "Maica Unității", situată în localitatea Viișoara, lângă Piatra Neamț, va fi sfințită în ziua de 7 octombrie 2007, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, care va fi transmisă și la Radio Iași.

La celebrare vor participa: ES Jean-Claude Périsset, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, PS Petru Gherghel, PS Luca Brandolini, CM, episcopul Diecezei de Sora-Aquino-Pontecorvo (Italia), Mons. Paolo de Nicolò, ES Daniele Mancini, ambasadorul Italiei în România, și numeroși binefăcători, preoți și credincioși. În interiorul bisericii va fi pusă o piatră comemorativă.

Noua mănăstire a fost fondată de Arhicenobiul din Arpino, Dieceza Sora-Aquino-Pontecorvo, prin contribuția Mons. Paolo de Nicolò. La 25 martie 1998, în timpul unei audiențe private, papa Ioan Paul al II-lea a binecuvântat prima piatră a primei mănăstiri benedictine în România, în prezența primelor trei călugărițe românce. La 13 mai 1998, s-a depus piatra de temelie. La 6 august 2000, ep. Petru Gherghel, pe locul construcției "Maica Unității" a așezat o prima piatră, cu relicvele sfinților, pe locul viitorului altar. Mănăstirea a fost inaugurată la 29 iunie 2003, prin Liturghia prezidată de pr. Alois Fechet, vicar episcopal, responsabil cu viața consacrată, delegatul episcopului de Iași. La începutul anului 2003, guvernul român a conferit personalitate juridică mănăstirii și s-a născut în mod oficial Fundația "Maica Unității".

*

Din partea Sfântului Părinte, card. Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului, a transmis telegrafic un mesaj: "Cu ocazia inaugurării Mănăstirii «Maica Unității» în Viișoara, suveranul pontif, adresând urări de bine autorităților, călugărițelor benedictine și binefăcătorilor prezenți, exprimând felicitările sale sincere pentru această lucrare și confirmând sprijinul său de rugăciune pentru ca noua construcție să fie centru viu de rugăciune și contemplație unde, ajutată și de sprijinul spiritual al surorilor din Arhicenobiul din Arpino, comunitatea monastică să ofere mărturie vie despre Cristos cel înviat, trimite participanților binecuvântarea sa apostolică".

*

Textul de pe piatra comemorativă care va fi pusă în biserica mănăstirii:

D.O.M.
Benedicto XVI Pont. Max. feliciter ominante
Monasterium Unitatis Matri dicatum
a sanctimonialibus Archicoenobii S. Andreae in Arpino
Domina Cristina Pirro abatissa
ab imis fundamentis excitatum
a Ioanne Paulo II Pont. Max. benedictum
atque munifice donatum
ab Exc.Mo. Petro Gherghel episcopo Iasensi
paterna dilectione receptum
opitulante Rev. Dom. Paulo de Nicolò
Pontificalis Domus regente
innumeris benefactoribus largientibus
D. VII Oct. A.D. MMVII
M.P.

*

"Mănăstirile de viață contemplativă se oferă ca «oaze» în care omul, pelerin pe pământ, poate mai bine să se apropie de izvoarele Duhului și să-și potolească setea drumului. Aceste locuri, aparent inutile, sunt însă indispensabile, fiind precum «plămânii» verzi ai unui oraș: fac bine la toți, chiar și celor care nu le frecventează și poate le ignoră existența" (Papa Benedict al XVI-lea, Angelus, Piața "Sf. Petru", duminică, 29 noiembrie 2006).


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat