Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Jurnal de Lourdes (II)

Ce bine ar fi să găsim răspunsuri la toate întrebările noastre și soluții la toate problemele noastre! Grupuri, grupuri pelerinii urcă drumul de munte ce duce spre Calea sfintei cruci. Încă nu am ajuns la prima stațiune și deja simt greutatea acestui drum. Primul grup statuar impresionează prin modul în care prezintă gravitatea momentului: condamnarea lui Isus. Deodată toate necazurile, problemele, păcatele, nefericirile și suferințele vieții tale îți vin în fața ochilor. Și ele toate de fapt sunt în fața lui Pilat, care nu ezită să dea sentința. Drumul începe și cei mai mulți sunt curioși să afle ce se întâmplă. Nimeni nu se aștepta însă ca o cruce imensă să intre în scenă: urâtă, scorojită și cu siguranță foarte grea. Chiar și cei mai tineri dintre noi, pe parcursul urcușului, am început să gâfâim; nu neapărat din cauza drumului greu, cât mai mult datorită încărcăturii pe care o simțeam apăsându-ne umerii sufletului. Mulți nu mai puteau și se așezau pe vreo piatră ca să-și tragă sufletul. Și cât de mult aș fi voit să se termine acest chin!

Iată-ne ajunși sus în vârf. Vântul care bate ușor parcă prevestește ceva. Iată-l atârnat pe cruce, aceeași cruce care strica mereu cu prezența ei tabloul grupurilor statuare. O ușurare se remarcă pe fețele noastre. Și privim uimiți la ceea ce se întâmplă: acea cruce grosolană nu mai strică deloc peisajul, dar se integrează perfect în el. Ba mai mult, este albă, strălucitoare! Iar Isus este în brațele Maicii sale.

Iată răspunsul la întrebările noastre! Aici voiam de fapt ajungem. Și ce ușurare, când, coborând mai jos, L-am văzut pus în mormânt. Ce bine că nu sunt eu! Și ce bine-mi pare că mă mișc ușor și nu mai simt nici o greutate pe umeri! Totul a luat sfârșit!

Ca și cum aș fi privit peste umăr, simțeam o purificare interioară căreia parcă îi lipsea ceva. Fericit că pot coborî cu ușurință acest Calvar, îmi dau seama că s-a creat un gol pe care trebuie să-l umplu cu orice preț și nu știu cu ce.

Surpriză: stațiunea a cincisprezecea - Învierea! Iată ceea ce îmi umplea acum golul lăsat! De necrezut, dar o viață nouă mi se oferea în dar. Cum să nu o accept! Abia acum au apărut primele surâsuri pe fețele noastre.

De ce aceste trăiri aici la Lourdes? Nu pot să răspund. Un singur lucru pot să-l afirm cu tărie: o Mamă își descoperă aici Fiul.

Pr. Adrian Stoica
Lourdes, 14 septembrie 2007


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat