Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rîșcani: Sfințirea pietrei de temelie

La Rîșcani, în Republica Moldova, în după-amiaza zilei de duminică, 16 septembrie 2007, a fost sfințită piatra de temelie a viitoarei bisericii catolice și a conventului franciscan, ambele dedicate Sfântului Francisc de Assisi.

Sfințirea pietrei a avut loc în cadrul unei sfinte Liturghii solemne, începând cu ora 17.00. Liturghia a fost prezidată de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Au concelebrat 19 preoți din Republica Moldova și România, printre care s-a numărat și pr. Ion Ciuraru, ministru provincial al Provinciei Franciscane Conventuale "Sf. Iosif" din România, de care aparțin și frații franciscani de la Rîșcani. La sfânta Liturghie au participat circa 100 de credincioși, număr frumos pentru catolicii de aici. Numeros a fost și numărul persoanelor consacrate, care au animat și cântul liturgic, dând un puls de solemnitate celebrării.

La începutul sfintei Liturghii, pr. Damian Alucăcesei, parohul comunităților catolice de la Rîșcani și Cupcini, a adresat salutul de bun venit PS Anton Coșa, părintelui provincial, preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor veniți în număr mare la această sărbătoare. Merită menționat faptul că de la Stîrcea și de la Cupcini au venit grupuri organizate de pelerini care s-au unit cu credincioșii de la Rîșcani pentru a-i aduce laudă și mulțumire Domnului.

Sfânta Liturghie a fost celebrată în limba rusă, dar nu au lipsit nici momentele în care s-a făcut auzită și limba română și limba polonă.

În cadrul predicii, PS Anton Coșa a ținut să sublinieze importanța acestei sărbători pentru Biserica locală, precum și importanța construirii lăcașurilor de cult pentru a crea spații adecvate cinstirii lui Dumnezeu și comuniunii creștinești.

După predica PS Anton, a urmat binecuvântarea pietrei de temelie precum și introducerea în piatra de temelie a documentului emanat de Episcopia de Chișinău cu această ocazie.

Rugăciunea credincioșilor a fost făcută în limba rusă și în limba română.

După distribuirea sfintei Împărtășanii a avut loc o scurtă adorație euharistică în cadrul căreia s-a cântat, în limba polonă, Te Deum, a urmat apoi binecuvântarea cu sfântul sacrament.

Înainte de încheierea sfintei Liturghii, părintele provincial a mulțumit Domnului pentru această zi minunată și pentru proiectele de mântuire pe care Domnul le împlinește în mijlocul poporului său. De asemenea, părintele provincial a mulțumit PS Anton Coșa, pentru grijă părintească pe care o are față de confrații de la Rîșcani și pentru toată prietenia pe care o are față de Provincia Franciscană Conventuală "Sf. Iosif" din România. Apoi, subliniind importanța construirii unei biserici de piatră și mai ales importanța reconstruirii Bisericii vii a lui Cristos în Republica Moldova, opere în care sfântul Francisc de Assisi ne este un exemplu grăitor, părintele provincial a mulțumit și tuturor credincioșilor și persoanelor consacrate prezente la această sărbătoare a comunității fraților și credincioșilor de la Rîșcani.

După sfânta Liturghie frații de la Rîșcani au oferit tuturor celor prezenți o agapă frățească.

www.ofmconv.ro

* * *

Informații despre frații de la Rîșcani și despre Biserica din Republica Moldova se pot găsi și la adresa: http://riscani.ofmconv.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în secțiunea "Album foto" de pe www.ofmconv.ro.


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat