Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Istanbul: Hirotonire diaconală

"Cât de minunate sunt lucrările tale, Doamne, și cât de adânci sunt gândurile tale!" (Ps 91,6). Cu adevărat profunde sunt gândurile Domnului și misterios este planul său de mântuire. L-a chemat pe sfântul Paul pentru a fi vestitor al mântuirii între neamuri și continuă să cheme noi lucrători în secerișul său. Pe meleagurile antichității creștine, pe pământul de origine al sfântului Paul, în Turcia, sâmbătă, 15 septembrie 2007, pentru Provincia "Sf. Iosif" din România, a avut loc un eveniment inedit: fr. Iulian Pișta, prin impunerea mâinilor episcopului Louis Pelatre, a fost hirotonit diacon în cadrul unei ceremonii somptuoase la Istanbul, în biserica "Sf. Anton de Padova".

Mă bucur să împărtășesc câteva impresii de la acest eveniment, pentru cei care nu au putut participa, deși, în mod sigur și-au amintit de fr. Iulian în rugăciunile lor.

Celebrarea hirotonirii a început la ora 19.00. Printre invitați s-au numărat: Excelența sa Radu Safta, consulul general al României la Istanbul; pr. Silviu State, păstorul comunității ortodoxe din Istanbul. Din partea Definitoriului Provincial a participat pr. Cătălin Emilian, din partea echipei formative de la Roman a fost pr. Cazimir Ghiurca. De la Izmir (Smirna, unica biserică prezentă în Apocalipsă care încă mai există) a venit pr. Maximilian Vereș, iar din Liban pr. Felician Tamaș. Din comunitatea de origine al fr. Iulian, Valea Mică, a participat părintele paroh Daniel Cimpu, precum și mama noului diacon. De la Roman a fost prezent un grup de frați format din colegi și apropiați ai fr. Iulian. O nuanță deosebită de solemnitate a fost oferită de cântecele unui cor mixt compus din emigranți din Filipine și din continentul african. Au participat de asemenea numeroși credincioși din Istanbul, mulți dintre ei asistând pentru prima dată la un astfel de eveniment.

Cuvintele lui Cristos: "Secerișul este mare, dar lucrătorii sunt puțini", au constituit punctul de plecare al episcopului Louis Pelatre. Dacă la începutul Bisericii, de pe aceste meleaguri se îndreptau numeroși vestitori ai evangheliei spre alte popoare, iată că acum aceste ținuturi pe care se mai respiră încă aerul antichități creștine, prin renumitele biserici și catedrale transformate cu timpul în moschei, așteaptă lucrători disponibili și generoși. Excelența sa a ținut să sublinieze caracteristicile esențiale ale diaconului, pus în serviciul Bisericii, pentru a da mărturie și pentru a sluji. Cristos, marele preot, este, în același timp, mare diacon, este slujitorul suferind descris de profetul Isaia. Gestul spălării picioarelor, surprins de evanghelistul Ioan într-un mod atât de minunat, devine emblematic pentru slujirea diaconală, în Biserica Catolică. Acest gest, repetat de episcopi și preoți în Joia Sfântă, vrea să amintească de slujirea lui Cristos, dar și de hirotonirea lor întru diaconat. Gestul făcut de Cristos, în seara Joii Sfinte, înainte de pătimire, nu se dorea a fi doar unul simbolic, ci un gest adevărat de caritate, de slujire: "Ceea ce eu v-am făcut, faceți și voi unul altuia".

Documentul Conciliului Vatican II Lumen gentium cuprinde, de asemenea, un vast program în vederea acestei slujiri. Amintește marele proiect ce cuprinde gestul Tatălui de a-l trimite în lume pe Cristos, Fiul său, nu pentru a fi slujit ci pentru a sluji. Prin ministerul diaconatului, este reprezentat misterul Bisericii care, prin misiunea caritabilă, ne pune în slujirea celor săraci și nevoiași. Pentru episcopul Louis Pelatre, această hirotonire diaconală a fost prima în Vicariatul Apostolic din Istanbul. Excelența sa si-a manifestat dorința ca această hirotonire să devină punctul de plecare pentru alte numeroase hirotoniri în acest vicariat.

La sfârșitul omiliei sale, Excelența sa a mulțumit Fraților Conventuali care slujesc în Biserica particulară din Turcia și a urat noului diacon să rămână slujitor până la sfârșitul vieții sale, asemenea lui Cristos, slujitorul tuturor.

Pr. Cătălin Emilian, la sfârșitul celebrării, a ținut să mulțumească, în numele provinciei, mamei, părintelui paroh de la Istanbul, Anton Bulai, tuturor participanților și invitațiilor la acest eveniment. Foarte emoționate au fost mulțumirile noului diacon, care, rămânând pe linia celebrării, desfășurată în mai multe limbi, a mulțumit în: italiană, turcă și română. El a ținut să precizeze că se bucură că a fost hirotonit diacon în aceeași biserică în care doi dintre suveranii pontifi au celebrat sfânta Liturghie: papa Ioan al XXIII-lea, pe când era nunțiu apostolic pentru Turcia și Bulgaria, și papa Paul al VI-lea. Gândurile lui de mulțumire au fost adresate lui Dumnezeu care, în mare sa bunătate, a binevoit săi încredințeze această slujire. Fr. Iulian și-a exprimat, de asemenea, recunoștința sa tuturor persoanelor care, într-un mod sau altul, au contribuit la formarea sa.

Bucuria oferită de celebrarea liturgică a hiritonirii diaconale a fost continuată într-un cadru festiv, în care cântecele și dansurile tradiționale românești au stârnit entuziasmul și buna dispoziție a celor prezenți. O curiozitate aparte a constituit-o costumele populare purtate de o parte dintre frații prezenți de la Institut.

"Jertfă și ofrandă tu nu dorești, tu mi-ai deschis urechile; nu ceri nici arderi de tot, nici jertfă de ispășire. Atunci am zis: Iată, vin - în sulul cărții este scris despre mine - ca să fac voința ta" (Ps 40,7-8).

Fr. Petru Avădăni


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat