Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Razele luminii de la Sibiu

La sfârșitul Celei de-a III-a Adunări Ecumenice Europene de la Sibiu, mă simt obligat și doresc să exprim câteva gânduri ce m-au însoțit pe mine și cred că și pe cei mai mulți dintre participanți la acest moment de har și de binecuvântare petrecut pe munte lângă Isus care ne-a invitat să stăm în razele luminii sale.

Desfășurată sub emblema și realitatea "Lumina lui Cristos, care-i luminează pe toți", Adunarea Ecumenică Europeană trebuie să trezească și să răspândească în jur farmecul și lucrarea luminii dumnezeiești și fiecare participant să devină un purtător al acestei lumini spre oamenii timpului nostru din întreaga Europă și nu numai.

Zecile, chiar sutele de luări de cuvânt în plen sau în grupuri de lucru, orele de reflecții și rugăciuni, ca și celebrările comunitare ale cuvântului divin, mai ales ale sfintei și dumnezeieștii Liturghii, au avut menirea să fi șters praful de pe multe conștiințe tulburate de întunericul din jur, au reaprins în atâtea suflete flacăra credinței și, fără doar și poate, au fost în stare să transmită prin mass-media razele binecuvântate ale luminii evangheliei, ale luminii lui Cristos, cel care a fost singur îndreptățit să spună: "Eu sunt lumina lumii, cine mă urmează nu va umbla în întuneric", pentru că "eu sunt calea, adevărul și viața".

Cei 2.500 de participanți, cu diferite misiuni în Biserică au primit din nou flacăra luminii divine și misiunea de a o răspândi, fiecare în felul său, în locul unde lucrează și cu întreaga sa viață.

În una dintre zilele Adunării plenare a fost ținută o meditație de către card. de Milano, Dionigi Tettamanzi, având ca temă aceiași lumină. În pauza de reflecție, pe ecranele ce însoțeau momentul întâlnirii se putea urmări o impresionantă scenă, cu un mesaj și cu chemare aparte.

Din inima României, de la Sibiu, porneau raze de lumină ce creșteau și se îndreptau în toate direcțiile, spre est, vest, sud și nord, multiplicându-se mereu, una lângă alta, creând o impresie mișcătoare. Razele de lumină ce porneau din centrul hărții depășeau granițele României, ale Europei și se răspândeau până dincolo de limitele ecranelor.

De la Sibiu, din lumina centrală a Adunării Ecumenice Europene, din lumina lui Cristos care a binevoit să-i invite pe toți cei ce se declară fii ai Bisericii sale și să-i umple de iubirea sa divină s-au răspândit, în aceste zile, spre zările lumii adevărate raze de lumină. Acest moment ne ajutat să ne amintim și să urmărim "lumina lui Cristos" pornită din Betleem, din Țara Sfântă, care s-a răspândit și continuă să se răspândească fără încetare, peste toți, până la marginile timpului și ale pământului.

Cum se realizează acest miracol?

Prin Biserică, prin ucenicii săi, prin toți cei ce cred și se lasă iluminați de prezența lui Cristos care luminează și vindecă, prin noi care ne-am lăsat cuprinși de lumina sa dumnezeiască. Prin această lumină lumea se poate vindeca de întunericul ce s-a răspândit și se răspândește în această lume indiferentă și secularizată.

În timpul ultimului cuvânt prezentat de episcopul Vincenzo Paglia am reținut o idee, care aș vrea să fie o chemare și o încurajare pentru toți.

Când Isus s-a schimbat la față pe muntele Tabor înaintea celor trei apostoli, fața lui strălucea ca soarele, iar hainele lui erau albe ca zăpada. Cei trei apostoli nu ar mai fi voit să plece de pe munte. Totuși, l-a cuvântul lui Isus, ei au coborât de pe munte și l-au urmat pe drumul spre Ierusalim continuându-și programul și misiunea de mântuire a oamenilor prin moartea și învierea sa.

Evanghelistul Luca ne relatează că, după coborârea de pe munte, Isus îl întâlnește pe un tânăr chinuit de duhul cel rău. Se apropie de el, îl luminează cu lumina sa, îl vindecă și îl redă sănătos tatălui său, iar toți erau uimiți de măreția lui Dumnezeu. A fost prima sa acțiune după ce a coborât de pe Tabor. N-ar putea să fie acest gest pentru noi toți un simbol al vindecării noastre de duhul cel rău al dezbinării și al întunericului ce ne chinuie când suntem în fața celorlalți frați ai noștri și ne oprește să-i considerăm egali cu noi, obsedați mereu de întunericul din sufletul și inima noastră?

Avem nevoie de Cel care ne poate vindeca de demonul diviziunilor, de lumina sa vindecătoare care poate să ne arate drumul ecumenismului și al unității.

Isus, cel plin de lumină, coboară între noi din înălțimea Sibiului, unde și-a arătat fața sa luminoasă ne întâlnește poate cuprinși de suferință, de boli și de întuneric și ne încurajează: Cine vine după mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții. Numai el ne poate schimba și transforma cu Duhul său și cu lumina sa.

Să nu uităm că pentru a fi cuprinși de această lumină trebuie să ne lăsăm atrași de el, trebuie să ne convertim spre el, să ne deschidem în fața lucrării sale vindecătoare.

Razele luminii de la Sibiu continuă să se răspândească și să lucreze în Europa și în întreaga lume.

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat