Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Profesiune perpetuă

În cadrul sfintei Liturghii solemne, prezidată de părintele provincial Ion Ciuraru, în ziua de sâmbătă, 8 septembrie 2007, Sărbătoarea Nașterii Macii Domnului, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, nouă frați franciscani conventuali au profesat pentru întreaga lor viață sfaturile evanghelice de ascultare, curăție și sărăcie în Ordinul Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sf. Iosif" din România.

Liturghia a început la ora 10.30 prin procesiunea din Liceul Teologic Franciscan spre capela Institutului.

În cuvântul de introducere la Liturghie, părintele provincial și-a exprimat bucuria de a-i primi în mod definitiv pe cei nouă frați în familia franciscană. A urmat Liturgia penitențială și Liturgia cuvântului în cadrul căreia pr. Ștefan Acatrinei, vicar provincial, a ținut și predica. Părintele Ștefan, printre altele, a spus că textele scripturistice (Gen 12,1-4; 1Cor 13,1-13; Mt 5,1-12), alese de acești nouă frați, au menirea de a ne introduce în semnificația acestei sărbători a emiterii profesiunii perpetue. O astfel de sărbătoare nu poate fi rezultatul orgoliului omenesc și nici al propriilor ambiții, ci este rodul disponibilității personale de a urma chemarea lui Dumnezeu și a colabora cu planul de mântuire al lui Dumnezeu prin conlucrarea cu harul său, asemenea lui Avram, care nu ia parte la planul nesăbuit al celor din Babel ("Haidem să ne facem un oraș și un turn al cărui vârf să ajungă până la cer..." Gen 11,4), ci pune premisele unui "oraș" cu temelii solide al cărui arhitect și constructor este însuși Dumnezeu. Pentru a începe o relație unică și exclusivă cu Dumnezeu în mod liber, Avram trebuie să renunțe la acele legături care îl împiedică să se pună în mișcare (țara sa, neamul său, casa tatălui său).

După Liturgia cuvântului a urmat ritualul profesiunii care a cuprins Litania tuturor sfinților, moment în care frații candidați la profesiunea religioasă s-au prosternat la pământ, semn al recunoașterii propriei micimii și implorării lui Dumnezeu prin sfinții săi; emiterea profesiunii în mâinile ministrului provincial, pr. Ion Ciuraru; rugăciunea asupra neoprofeșilor și îmbrățișarea fraternă ca semn de bun venit în familia franciscană.

A urmat apoi Liturgia euharistică, în timpul oferirii darurilor, frații neoprofeși intonând imnul lor de laudă și mulțumire adus Domnului pentru darul viații și al vocației.

Înainte de încheierea sfintei Liturghii, pr. Adrian-Sorin Giurgi, Rectorul Institutului Teologic Franciscan din Roman, a adresat fraților neoprofeși felicitările și urările sale alături de salutările și felicitările primite de la PS Petru Gherghel, episcop de Iași; ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de Bucureși; PS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, care le-a trimis fraților neoprofeși și câte un rozariu. Apoi fr. Cristian Roca, în numele tuturor fraților care au emis profesiunea religioasă perpetuă, a exprimat mulțumirile aduse Domnului, părinților, fraților și surorilor, fraților franciscani, formatorilor, binefăcătorilor și prietenilor, precum și tuturor celor prezenți. De asemenea, înainte de binecuvântarea finală, părintele provincial a mulțumit Domnului pentru darul dat provinciei franciscane și întregii Biserici prin cei nouă frați, pe care i-a felicitat pentru curajul lor de a se consacra Domnului și le-a urat fidelitate față de promisiunile făcute. Părintele provincial a mulțumit și părinților și familiilor celor nouă frați, precum și tuturor celor care într-un fel sau altul au colaborat la creșterea și formarea lor umană, spirituală și intelectuală.

Frații neoprofeși sunt:

  • fr. Marcelin Amariei, din Rotunda (NT);

  • fr. Lucian-Daniel Bulai, din Bacău (Parohia "Fericitul Ieremia");

  • fr. Petrică-Cristinel Eva, din Mircești (IS);

  • fr. Lucian Farcaș, din Bacău (Parohia "Sf. Cruce");

  • fr. Daniel Fechetă, din Adjudeni (NT);

  • fr. Leonard-Marian Iancu, din Bacău (Parohia "Ss. Petru și Paul");

  • fr. Teodor-Ion Neculăeș, din Luncași (IS);

  • fr. Daniel Pal, din Galbeni (BC);

  • fr. Cristian Roca, din Adjudeni (NT).

www.ofmconv.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în secțiunea "Album foto" de pe www.ofmconv.ro.


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat