Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răducăneni: Conferirea sacramentului sfântului Mir

Preasfințitul Aurel Percă a conferit sâmbătă, 8 septembrie 2007, sacramentul sfântului Mir celor 91 de copii și tineri din Parohia "Ss. Apostoli Petru și Paul" din Răducăneni care s-au pregătit intens pentru această sărbătoare pe parcursul a 40 de zile.

Sosind momentul mult așteptat de copiii și tinerii pregătiți prin cateheze pentru a primi sacramentul maturității creștine, comunitatea din Răducăneni s-a îmbrăcat în sărbătoare, astfel așteptând revărsarea Duhului Sfânt cu cele șapte daruri asupra celor care vor deveni creștini majori.

După ce cu o zi înainte tinerii din Răducăneni, sub îndrumarea părintelui paroh, Maricel Medveș, și a părintelui vicar, Eduard Patrașcu, au înfrumusețat biserica, sâmbătă, încă de la ora 9.00 se vedeau adunându-se copii, tineri, nași ai candidaților la sfântul Mir și ceilalți credincioși. Apoi, cu toții, însoțiți de păstorii comunității, de domnul primar Nicolae Botezatu și domnul viceprimar Damian Augustin, au pornit spre centrul satului unde l-au întâmpinat la ora 9.45 pe Preasfințitul Aurel Percă, care era escortat de călăreți. După ce Preasfințitul Aurel i-a binecuvântat pe credincioși, cu toții s-au îndreptat în procesiune spre parohie precedați de rândurile candidaților la sfântul Mir.

La ora 10.00, în sunetul clopotelor și a glasurilor copiilor care cântau entuziasmați, procesiunea s-a îndreptat spre biserică unde urmau să fie celebrate cele două sacramente, sfânta Euharistie și sfântul Mir.

La începutul celebrării, după cuvântul de salut al părintelui paroh, Preasfințitul, amintind de sărbătoarea celebrată în acea zi, Nașterea Sfintei Fecioare Maria, a îndemnat pe toți cei prezenți să participe cu bucurie în suflet pentru că Duhul Sfânt va coborî în acea comunitate. Amintind de exemplul Mariei care a colaborat cu Duhul Sfânt în realizarea planului lui Dumnezeu a spus că "și noi suntem chemați ca primindu-l pe Duhul Sfânt, să colaborăm la realizarea sfințeniei noastre și a proiectului nostru de viață creștină". Tot la început, Preasfințitul a transmis tuturor salutul deosebit al Preasfințitului nostru episcop Petru Gherghel, care îi însoțește pe toți cu binecuvântarea și rugăciunea Preasfinției sale.

După ce doi dintre tinerii pregătiți pentru sacramentul Mirului au proclamat lecturile și după ce părintele Anton Farcaș a proclamat sfânta evanghelie, a urmat cuvântul de învățătură al Preasfințitului Aurel.

În predică, adresându-se tuturor credincioșilor, episcopul auxiliar de Iași a spus că în acel moment în care este primit Duhul Sfânt și în care toată comunitatea retrăiește primirea sacramentului cu ani în urmă, "trebuie să ne reînsuflețim și să împrumutăm acel zel de la apostoli pentru a putea îndeplini misiunea pe care Dumnezeu ne-o încredințează. Viața este frumoasă atunci când noi știm să o trăim în spirit de credință, cu iubire în suflet față de Dumnezeu și respectând voința lui Dumnezeu; viața devine urâtă, plictisitoare atunci când lipsește credința, lipsește iubirea, atunci când noi nu facem voința lui Dumnezeu, dar facem voința noastră, dar vine Duhul Sfânt care, așa cum am auzit la sfânta evanghelie, ne amintește în orice moment tot adevărul în care noi trebuie să credem, ne amintește de toate datoriile pe care noi le avem, pe care trebuie să le îndeplinim în fiecare zi; vine Duhul Sfânt cu șoaptele sale, cu inspirațiile sale pentru a ne învăța calea adevărului, calea binelui, calea fericirii".

Adresându-se candidaților, Preasfințitul a spus: "Iată, dragi copii și tineri, momentul deosebit pe care îl trăiți astăzi este unic în viața voastră; este unic pentru că voi sunteți aici ca și apostolii, acum așteptând momentul coborârii Duhului Sfânt, al trimiterii în misiune, al confirmării voastre în credință și, tocmai primind această misiune, de astăzi înainte să arătați prin faptele voastre bune că îl aveți pe Duhul Sfânt, că trăiți din puterea Duhului Sfânt așa cum și Preasfânta Fecioară Maria pe care o sărbătorim astăzi a fost de la început ascultătoare față de șoaptele Duhului Sfânt. Atunci când ea de mică copilă a fost dusă la templu și consacrată lui Dumnezeu știa că această consacrare înseamnă dăruire, înseamnă alegere exclusivă a lui Dumnezeu și datorită acestei ascultări permanente ea a fost capabilă să primească vizita îngerului de mai târziu, când a asigurat-o că ea a zămislit de la Duhul Sfânt, prin puterea Duhului Sfânt. Și apoi tot timpul Sfânta Fecioară Maria însuflețită de Duhul Sfânt a fost alături de Isus în timpul vieții sale pământești chiar și în momentele dramatice de pe Calvar și a rămas mai departe mama noastră a tuturor. Ea este un exemplu de colaborare cu Duhul Sfânt și un îndemn de a merge pe urmele acestei ascultări față de Duhul Sfânt".

În continuarea predicii Preasfințitul a purtat un mic dialog pentru a vedea ce știu candidații despre sacramentul pe care îl primesc, arătând totodată părinților și nașilor precum și tuturor credincioșilor care erau în biserică cum s-au pregătit în vederea acestui moment deosebit din viața lor.

După predică, după ce s-au lepădat de cel rău și după ce și-au mărturisit credința în Dumnezeu, candidații au fost unși pe frunte cu ulei sfințit pentru a confirma și întări rugăciunea de consacrare și de impunere a mâinilor ce a precedat momentul.

La finalul sfintei Liturghii a fost recitată o poezie închinată Duhului Sfânt iar apoi o tânără a ținut un discurs în numele tuturor celor care au primit sacramentul Mirului, mulțumind Preasfințitului pentru marele dar al Duhului Sfânt și celorlalți credincioși pentru că prin exemplul lor de credință au făcut posibil ca ei să ajungă la acest moment de maturitate creștină. După sfânta Liturghie câțiva tineri din comunitate au prezentat Preasfințitului și celorlalți de față două dansuri, unul meditativ și respectiv unul modern.

Apoi, în procesiune, s-au îndreptat cu toții spre parohie, având în suflet bucuria că Duhul Sfânt s-a revărsat iarăși cu darurile sale asupra comunității din Răducăneni, moment marcant care va rămâne mereu în inimile candidaților.

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 septembrie 2007: Răducăneni: Conferirea sacramentului sfântului Mir.


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat