Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Zilele Culturii Polone 2007

Sub egida "Mai aproape unii de alții", în perioada 6-9 septembrie 2007, la Suceava, Poiana Micului și Solonețu Nou, s-au desfășurat Zilele Culturii Polone organizate de către Uniunea Polonezilor din România. La manifestări au participat ambasadorul Poloniei, deputatul Gervazi (președintele Uniunii Polonezilor din România), membrii ai consiliilor locale din localitățile amintite, o delegație din Polonia, profesori, precum și numeroși invitați din clerului catolic.

Programul manifestărilor a cuprins numeroase dezbateri istorice, filologice, vernisaje a unor expoziții de afișe și fotografii și, de asemenea, lansări de carte care s-au desfășurat la Muzeul de Istorie și la Muzeul de Științele Naturii din Suceava.

Sâmbătă, 8 septembrie, la Poiana Micului s-au comemorat 165 de ani de existență a comunității catolice polone și 60 de ani de la tristele evenimente din 1947 când mulți polonezi au fost nevoiți să părăsească România și să plece în Polonia. Acest aniversar a fost marcat prin celebrarea sfintei Liturghii în biserica comunității din Poiana Micului, apoi de inaugurarea casei polone "Dom Polski" unde a avut loc un spectacol susținut de ansamblurile folclorice "Dolina Nowego Solonca" din Zlotnic și "Solonczanka" din Solonețu Nou. Inaugurarea Casei Polone a început cu ritualul de sfințire celebrat de pr. Cazimir Cotolevici, fost paroh al comunității din Poiana Micului timp de 24 de ani. De asemenea, în cadrul manifestărilor prilejuite de acest eveniment, au avut loc mărturii emoționante a unor persoane care au relatat cum s-au petrecut evenimentele din luna mai 1947.

Ultima zi a manifestărilor s-a desfășurat la Solonețu Nou unde în cadrul sfintei Liturghii au fost binecuvântate roadele câmpului, un vechi obicei polonez care se înscrie în cadrul Sărbătorii Roadelor. După-amiază, manifestările s-au încheiat cu un spectacol folcloric susținut de ansamblurile "Pojana" din Pilawa Dolna și "Pădurețul" din Pârteștii de Sus.

Pr. Cristinel Farcaș
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat