Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Corespondență de la Sibiu (III)

Cea de-a treia zi a lucrărilor Întâlnirii Ecumenice Europene de la Sibiu (vineri, 7 septembrie 2007) a debutat la ora 8.00 cu sfânta Liturghie concelebrată în biserica romano-catolică din oraș, avându-l ca celebrant principal pe ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București. În cuvântul de învățătură Înaltpreasfinția sa a subliniat o idee care apare și în documentul conciliar Unitatis redintegratio: "Nu poate exista un adevărat ecumenism fără o adevărată convertire". Între orele 9.00 și 10.00 a avut loc o oră de rugăciune, de data aceasta fiind animată de bisericile protestante. Au fost și trei meditații propuse de o reprezentantă a Bisericii Metodiste din Germania, de un preot armean și de o reprezentantă a Bisericii Anglicane.

Lucrările propriu-zise, care au început la ora 10.00, au avut ca temă "Lumina lui Cristos și lumea", având drept concretizări pentru lucrările din forum următoarele aspecte: Creația, Dreptatea și Pacea. Primul vorbitor a fost PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, care a citit mesajul de salut al ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop major de Făgăraș și Alba Alba Iulia, care, din motive întemeiate, nu a putut fi prezent. Tot un salut a fost prezentat și din partea catholicosului Armeniei. A urmat punctul culminant al lucrărilor acestei zile prin discursul aplaudat îndelung al profesorului Andrea Riccardi, de la Comunitatea "San Egidio", o prelegere prin care a luat apărarea celor săraci și nedreptățiți. El a afirmat că "în mileniul trei ar trebui să vorbim doar de Biserici surori și de popoare frați", iar celor care "sunt sceptici în privința ecumenismului să le spunem clar că dialogul ecumenic este un schimb de daruri și că este o poruncă dată de Isus Cristos". Pentru a fi și mai convingător, prof. Riccardi a prezentat înainte de discurs un film documentar din Sierra Leone, despre sărăcia și injustiția din această țară. Un alt vorbitor care a captat atenția întregului auditoriu a fost mitropolitul Gennadios de Sassima (Turcia) reprezentant al Patriarhiei Ecumenice. ÎPS Gennadios a vorbit îndelung despre criza ecologică și despre responsabilitatea care revine oricărui creștin în materie de apărare a creației. Mai merită notată intervenția pr. Giurgis Ibrahim Saleh (Egipt), reprezentant al Consiliului Bisericilor din Orientul Apropiat, care a luat apărarea creștinilor din Țara Sfântă.

La un moment dat au venit la microfon trei tinere (una catolică din Polonia, una ortodoxă din Finlanda și una preotestantă din Germania) care au prezentat o listă cu propuneri făcute la Întrunirea Ecumenică a Tinerilor din acest an care a avut loc la St. Maurice (Elveția) între 27 și 30 iulie. Au venit cu propuneri foarte concrete și pline de speranțe, cerând adunării să se țină cont mai mult de părerile tinerilor când se vorbește despre ecumenism.

Apoi a urmat citirea proiectului documentului final al întâlnirii de la Sibiu. Imediat au urmat comentarii și amendamente. De exemplu, un tânăr cu dizabilități a venit la microfon și a spus: "De ce nu se face în document nici o referință la persoanele cu dizabilități? Nu este oare impropriu a se vorbi despre lumină de vreme ce există persoane (orbii) care nu pot avea această noțiune?" Iar un altul a spus că documentul prezentat de cele trei tinere e mult mai concret decât cel proiectat azi.

După-amiază toți participanții s-au împărțit pe grupe pentru a trata, în forumuri, cele trei teme anunțate: Creația, Dreptatea și Pacea.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat