Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Din Sibiu, impresii ale participanților și corespondențe la zi

"Speranța vie" ca drumul ecumenic să înainteze se află în centrul mesajului pe care papa l-a trimis Celei de-a III-a Adunări Ecumenice Europene care s-a deschis marți seară, 4 septembrie, la Sibiu, eveniment inedit într-o țară majoritar ortodoxă. Mesajul a fost prezentat în plenul adunării miercuri dimineață, 5 septembrie, de către arhiepiscopul Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. În particular, mesajul a fost adresat cardinalului Péter Erdö, președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene și pastorului Jean-Arnold de Clermont, președinte al Conferinței Bisericilor Europene.

Așadar, după cum relata agenția de presă Medifax, "sunetul de toacă a deschis oficial marți seară Cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană la care participă 2500 de înalți prelați din întreaga Europă dintre care, 29,6% sunt protestanți, 11,8 la sută sunt ortodocși, 1,8% % anglicani, 51,1% catolici și 5% organizații ecumenice... Participanților li s-a urat bun venit în șase limbi: română, engleză, franceză, germană, rusă și maghiară. Primarul Sibiului Klaus Johannis le-a urat și el bun venit musafirilor în trei limbi".

Miercuri dimineață, la Sibiu, în cortul amenajat în Piața Mare circa 2.000 de delegați ai diferitelor Biserici și comunități creștine din Europa s-au regăsit pentru prima reuniune plenară a actualei adunări ecumenice continentale. O dimineață dedicată rugăciunii în comun, mesajului de bun venit al președintelui român Traian Băsescu și saluturilor diferiților reprezentanți ai lumii catolice, protestante și ortodoxe. Din Sibiu, trimisul internațional, Fabio Colagrande relatează.

"Un călduros bun venit la Sibiu, «oraș de cultură și spiritualitate creștină», a fost adresat miercuri dimineață tuturor delegaților de mitropolitul Daniel, actualul locțiitor al patriarhului României. Reafirmând angajarea de decenii a Bisericii ortodoxe în dialogul ecumenic, mitropolitul Moldovei și Bucovinei a amintit cu bucurie vizita în România a lui Ioan Paul al II-lea în anul 1999 și cea cu trei ani mai târziu în Vatican a patriarhului Teoctist, decedat la 30 august. «Teoctist - a subliniat patriarhul ecumenic Bartolomeu I în meditația sa de deschidere - ne privește de sus și binecuvântează această adunare». «Suntem aici la Sibiu pentru a aminti lumina mesajului evanghelic care a pus temeliile civilizației europene», a continuat patriarhul Bartolomeu. «Aceasta nu înseamnă - a adăugat - că nu există spațiu pe continent pentru celelalte religii și culturi». Intrând în miezul materiei ecumenice, patriarhul de Constantinopol a repetat «convingerea de neclintit a lumii ortodoxe că trebuie să facă tot ceea ce e posibil pentru a restaura comuniunea sacră între biserici», specificând că una dintre piedicile principale în calea mișcării ecumenice este modul diferit în care diferitele biserici consideră scopurile sale. A reluat tema cardinalul Walter Kasper, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, care în intervenția sa a revenit asupra criticilor care - mai ales din partea lumii protestante - au fost aduse recentului document al Congregației pentru Învățătura Credinței. «Nu ajută la nimic a ascunde rănile. Un ecumenism de fațadă, prin forme de răsfățare, nu servește la a face progrese; numai dialogul în adevăr și claritate poate să ne susțină în a păși înainte», a afirmat cardinalul Kasper, reamintind în același timp că «ecumenismul nu are alternativă responsabilă», având în vedere faptul că «dezbinările din noi și istoria sunt o dovadă acestui fapt, sunt coresponsabile ale secularizării acestui continent». Și ca «drumul ecumenic să nu fie făcut din triumfalisme», dar să aibă «duritatea crucii», a ținut să amintească președintele CCEE, cardinalul Péter Erdö, care a subliniat totuși noile provocări care îi așteaptă pe creștinii europeni: "Europa are nevoie de Cristos iar noi suntem toți ținuți să dăm mărturie despre iubirea sa și despre adevărul său; sunt apoi atâtea puncte în care creștinii pot da o mărturie comună. Tocmai acest lucru justifică necesitatea și importanța acestei întâlniri".

Radio Vatican (5 septembrie 2007)


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat