Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul lui Benedict al XVI-lea adresat participanților la Cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană

Publicăm mesajul pe care Benedict al XVI-lea l-a trimis delegaților participanților la Cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană în desfășurare la Sibiu (România) cu tema "Lumina lui Cristos strălucește asupra tuturor oamenilor. Speranța reînnoirii și a unității în Europa".

* * *

Cardinalului Péter Erdö, președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa și pastorului Jean-Arnold de Clermont, președinte al Conferinței Bisericilor din Europa

Cu bucurie adresez salutul meu tuturor delegaților și participanților la Cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană la Sibiu, care reflectează asupra unei teme importante pentru noua evanghelizare în Europa, "Lumina lui Cristos strălucește asupra tuturor oamenilor. Speranța reînnoirii și a unității în Europa", și care și-a fixat misiunea de "a recunoaște o lumină nouă în Cristos răstignit și înviat pentru a favoriza calea de reconciliere între creștinii din Europa".

Adresez salutul meu fiecăruia dintre voi și, prin intermediul vostru, Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa și Conferinței Bisericilor din Europa. Privesc la această întâlnire importantă cu speranța vie ca ea să facă să înainteze drumul ecumenic spre recompunerea unității depline și vizibile a tuturor creștinilor. De fapt, aceasta este o prioritate pastorală pe care am dorit să o subliniez încă de la începutul pontificatului meu. Angajarea în căutarea unității vizibile a tuturor creștinilor este esențială, pentru ca lumina lui Cristos să poată străluci asupra tuturor oamenilor.

Cu Conciliul al II-lea din Vatican, așa cum a notat veneratul meu predecesor papa Ioan Paul al II-lea, "Biserica Catolică s-a angajat în mod ireversibil să parcurgă calea cercetării ecumenice, punându-se astfel în ascultarea Duhului Domnului, care învață cum să citim cu atenție semnele timpurilor" (Ut unum sint, 3). "A crede în Cristos înseamnă a voi unitatea; a voi unitatea înseamnă a voi Biserica" (ibid., 9). Conștientă de aceasta, Biserica Catolică va continua cu încredere pe drumul comuniunii și al unității creștinilor, un drum desigur dificil, dar vestitor de mare bucurie (cf. ibid., 2).

Câte "semne ale timpurilor" ne-au susținut și încurajat să înaintăm pe acest drum, în decursul deceniilor și în timpul precedentelor Adunări Ecumenice Europene din Basel (1989) și Graz (1997), până la semnarea documentului Charta oecumenica la Strasbourg în anul 2001! Și numeroasele întâlniri și celebrări ecumenice, împreună cu munca răbdătoare a dialogului teologic la nivel local și internațional, ne-au oferit semne încurajatoare și ne-au făcut "mai vie conștiința Bisericii ca mister al unității" (Novo millennio ineunte, 48). Adevăratul dialog se realizează acolo unde nu există numai cuvântul, ci și ascultarea și unde în ascultare are loc întâlnirea, în întâlnire relația și în relație înțelegerea înțeleasă ca aprofundare și transformare a existenței noastre creștine. Așadar, dialogul se referă nu numai la domeniul științei și a ceea ce suntem capabili să facem. El face să vorbească mai curând persoana credincioasă, mai mult, pe însuși Domnul în mijlocul nostru.

Două elemente trebuie să fie pentru noi ca orientare în angajarea noastră: dialogul adevărului și întâlnirea sub semnul fraternității. Ambele au nevoie de ecumenismul spiritual ca fundament. Deja Conciliul al II-lea din Vatican notase: "Convertirea inimii și sfințenia vieții, împreună cu rugăciunile individuale și publice pentru unirea creștinilor, trebuie socotite sufletul întregii mișcări ecumenice" (Unitatis redintegratio, 8). Rugăciunea pentru unitate reprezintă drumul regal spre ecumenism. Le permite creștinilor din Europa să privească cu ochi noi la Cristos și la unitatea Bisericii sale. În afară de aceasta, îi face capabili să înfrunte cu curaj fie amintirile dureroase de care nu este lipsită istoria europeană, fie problemele sociale în era relativismului astăzi larg predominant. În orice perioadă, bărbați și femei ai rugăciunii, de care aparțin numeroșii martori ai credinței din toate confesiunile, au fost principalii constructori de reconciliere și de unitate. Ei i-au inspirat pe creștinii despărțiți să caute drumul reconcilierii și al unității.

Noi, creștinii, trebuie să fim conștienți de misiunea care ne-a fost încredințată, care este aceea de a duce Europei și lumii glasul celui care a spus: "Eu sunt lumina lumii. Cine mă urmează nu umblă în întuneric, ci va avea lumina vieții" (In 8,12). Este misiunea noastră de a face să strălucească lumina lui Cristos în fața bărbaților și femeilor de astăzi: nu propria noastră lumină, ci lumina lui Cristos. Așadar, să-i cerem lui Dumnezeu unitatea și pacea pentru europeni și să ne dovedim pregătiți să contribuim la un adevărat progres în Europa, în Orient și în Occident. Sunt convins că întâlnirea de la Sibiu va oferi idei prețioase pentru a continua și a intensifica vocația specifică a Europei, idei care apoi trebuie să ajute la construirea unui viitor mai bun pentru populația ei.

Doresc Celei de-a III-a Adunări Ecumenice Europene de la Sibiu să reușească să creeze spații de întâlnire pentru unitate în diversitatea legitimă. Într-o atmosferă de încredere reciprocă și având conștiința că rădăcinile noastre comune sunt mult mai profunde decât diviziunile noastre, va fi posibil să se distrugă o falsă autosuficiență și să se depășească înstrăinarea, experimentând în mod spiritual fundamentul comun al credinței noastre. Europa are nevoie de locuri de întâlnire și de experiențe de unitate în credință conduse de Duhul Sfânt. Îl invoc pe Dumnezeu să facă, prin intermediul Duhului său, din adunarea voastră de la Sibiu un asemenea loc.

Fie ca lumina lui Cristos să lumineze drumul continentului european! Domnul să binecuvânteze familiile voastre, comunitățile, Bisericile și pe toți cei care, în orice regiune a Europei, mărturisesc că sunt discipoli ai lui Cristos.

Castel Gandolfo, 20 august 2007

Benedict al XVI-lea

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat