Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Corespondență de la Sibiu (II)

Cea de-a doua zi a Adunării Ecumenice Europene de la Sibiu (6 septembrie 2007) a debutat cu o oră de rugăciune, azi fiind pregătită de către Biserica Catolică de aici. Interesante au fost cele trei meditații din cadrul acestei ore, pe baza textului despre transfigurarea lui Isus de pe Tabor. Cea mai interesantă reflecție a fost prezentată de Eminența sa cardinalul Dionigi Tetamanzi.

Lucrările propriu-zise au început la ora 10.00, având ca temă "Lumina lui Cristos și Europa". Primul mesaj aparținea primului ministru al României, Călin Popescu Tăriceanu, dar, el fiind absent din varii motive, mesajul a fost citit de către ministrul Culturii și Cultelor, Adrian Iorgulescu. A urmat discursul președintelui José Manuel Durăo Barroso, un discurs excelent, care a fost foarte adesea întrerupt de aplauze. Domnul Barroso a făcut o frumoasă paralelă între valorile Europei și valorile României. Cu un discurs mai diplomatic și mai politic a urmat la cuvânt domnul Van der Linden, președintele Parlamentului Consiliului Europei.

După aceste saluturi oficiale, primul vorbitor, care a prezentat importanța luminii lui Cristos în Europa de azi, a fost episcopul anglican de Londra, Richard Chartres. Însă o relatare mult mai plăcută auditoriului a fost prezentată de ÎPS Anastasios, patriarh ortodox al Tiranei și al întregii Albanii, președinte al KEK. Preafericirea sa a arătat importanța luminii pe tot parcursul vieții, și mai ales în viața de credință.

Un alt nume sonor, prezent azi la Sibiu cu un discurs, a fost Leonard Orban, comisar european din partea României. Ca o curiozitate, la această întâlnire creștină, au prezentat saluturi un rabin, Zinoviy Kogan din Moscova, și muftiul României, Murat Iusuf.

După-amiază, participanții la această întâlnire s-au împărțit în trei grupe, în trei locuri diferite (cortul mare, biserica evanghelică și casa sindicatelor), pentru a dezbate cele trei teme stabilite pentru azi: Europa, Religiile și Migrațiile.

La ora 18.30, în biserica "Sfânta Treime" din Sibiu, mulți episcopi și preoți au concelebrat sfânta Liturghie, celebrant principal fiind Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași. În cuvântul de învățătură pe care l-a ținut, a vorbit despre urgența ca toți creștinii să fie împreună și, așa cum acum 2000 de ani lumina de la Betleem s-a răspândit pe toată fața pământului, la fel și lumina de la Sibiu să se răspândească în toată Europa.

Lucrările Întâlnirii Ecumenice Europene de la Sibiu vor continua și mâine, vineri, 7 septembrie 2007.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat