Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Corespondență de la Sibiu (I)

Orașul multicultural și multietnic, Sibiu, declarat capitală europeană culturală în anul 2007, începând de ieri, 4 septembrie, este gazda Celei de-a III-a Întâlniri Ecumenice Europene. Întâlnirea a debutat marți seara în Piața Mare a orașului. Într-o atmosferă de autentică sărbătoare, în prezența miilor de invitați și a altor mii de sibieni, s-au rostit discursuri de bun venit. Un cor ecumenic a intonat un cântec prin care se implora lumina lui Dumnezeu, iar o călugăriță ortodoxă a impresionat prin măiestria de a bate toaca. Printre vorbitorii de la deschiderea adunării amintim: Eminența sa cardinalul Josip Bozanic, vicepreședinte al Conferinței Episcopilor Catolici din Europa, ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, Mons. Christoph Klein, episcop al Bisericii Evanghelice, ÎPS Gyorgy Jakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, și primarul orașului Sibiu, Klaus Johannis, care în discursul său, prezentat în trei limbi a vorbit despre crucea înălțată cu această ocazie pe Dealul Gușterița, lângă Sibiu. Apoi a urmat un bogat și interesant program artistic, prezentat de formații săsești, maghiare și românești. Nu a lipsit, cum era și de așteptat, dansul fetelor de la Căpâlna.

Prima zi a lucrărilor a debutat în cortul mare, instalat în centrul orașului, cu o oră de rugăciuni, meditații și cântări în diferite limbi. Meditația, în cadrul acestei ore a fost prezentată de Preafericirea sa Bartolomeu, patriarhul ecumenic.

La ora 10.00 au început lucrările propriu-zise și au fost prezentate saluturile autorităților civile și religioase. Primul vorbitor a fost Traian Băsescu, președintele României, care a subliniat că "vocația României este de a fi un spațiu al dialogului". A urmat Eminența sa cardinalul Peter Erdo, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din Europa, Din partea Bisericii Ortodoxe Române a vorbit ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Un cuvânt din Partea Bisericii Catolice din România l-a avut ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, fiind și președintele Conferinței Episcopilor din România. Din partea regelui Mihai a vorbit prințul Radu.

După pauză au urmat trei discursuri referitoare la tema ecumenismului. Primul vorbitor a fost cardinalul Walter Kasper, care datorită unui discurs foarte clar și concret a fost de mai multe ori întrerupt prin aplauze. Al doilea vorbitor a fost mitropolitul de Smolensk și Kaliningrad. Ultimul care a expus un discurs a fost Mons. Wolfgang Huber, președintele Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania.

După-amiază în trei puncte diferite ale orașului (cortul mare, biserica evanghelică și casa sindicatelor) s-au tratat în forum trei teme: unitate, spiritualitate și mărturie.

Amintim că din partea Diecezei de Iași participă o delegație condusă de Preasfințitul Petru Gherghel. Din delegație mai face parte pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic din Iași, pr. Iosif Dorcu, prof. Fulvina Blânda, membră a Consiliului Pastoral, și Anca Lucaci, președinta Acțiunii Catolice.

Lucrările adunării se vor încheia duminică, 9 septembrie. Până atunci sperăm să revenim cu noi informații.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat