Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Pârâul Rece: Campus vocațional și exerciții spirituale

Pornind de la întrebarea adresată de Dumnezeu profetului Isaia, "Pe cine voi trimite?" (Is 6,8), Surorile Franciscane Misionare de Assisi au organizat un campus vocațional la Pârâul Rece-Brașov, în perioada 27-31 august. Au participat un 19 tinere din mai multe localități din Moldova, coordonate de pr. Felician Tiba, sr. Veronica Balint, responsabilă cu pastorala vocațională, sr. Cristina Bulai, responsabilă cu tinerele pre-postulante, sr. Lenuța Enășcuț și sr. Regina Birou.

Fiecare din cele patru zile întregi ale campusului au fost dedicate câte unui profet din Vechiul Testament, respectiv: Isaia, Ieremia, Ezechiel și Iona.

Campusul s-a deschis în seara zilei de 27 august prin celebrarea sfintei Liturghii, cunoașterea grupului și prezentarea programului.

Prima zi, ziua dedicată profetului Isaia a însemnat pentru tinerele participante primul contact cu ideea vocațională a Vechiului Testament. Prin catehezele ținute, prin dezbaterile din grupuri, ca și prin împărtășirea din după amiaza zilei, cu toții au înțeles că în cazul oricărei chemări, Dumnezeu este cel care are inițiativa, iar omul este cel care, în libertatea sa, răspunde. Curajul de care a dat dovadă profetul Isaia a fost de bun augur pentru multe din tinerele prezente, care s-au deschis și au împărtășit experiențele lor, lăsând să se înțeleagă că nu ar închide poarta sufletului lor lui Dumnezeu, dacă acesta ar veni să le bată la ușă, chemându-le.

A doua zi, ziua dedicată profetului Ieremia a fost ziua drumeției. S-a încercat parcurgerea la o altă scară a drumului poporului ales și înțelegerea măcar a unei mici părți din misiunea destul de dificilă a profetului. După prezentarea primei cateheze s-a pornit pe jos spre Timișul de Sus, unde, la surorile din Congregatio Jesu, s-a celebrat sfânta Liturghie și s-a participat la cea de-a doua cateheză a zilei.

Cea de-a treia zi a fost dedicată profetului Ezechiel. Tinerele participante au avut din nou posibilitatea să discute la nivel de grup câte un capitol din cartea care îi poartă numele și să împărtășească în comun cele discutate. A fost ziua în care, de la profetul Ezechiel s-a învățat că relația noastră cu Dumnezeu nu trebuie să fie una pur formală, ci trebuie să schimbe sufletul. Cine îl întâlnește pe Dumnezeu nu mai poate să rămână cel dinainte. În sufletul său trebuie să aibă loc o schimbare. Inima de "piatră" trebuie schimbată cu inima de "carne", iar schimbarea este rod al Duhului Sfânt.

În sfârșit, a patra zi a fost ziua profetului Iona. S-a înțeles că de multe ori, poate în mod inconștient, călăuziți de el, "se ia bilet" spre Tars în loc să se ia spre Ninive. Cunoscând experiența lui, tinerele prezente au învățat că trebuie să asculte mai mult de Dumnezeu decât de glasul inimii proprii.

La capătul celor cinci zile, fiecare dintre participante s-a întors acasă mult mai motivate. S-a văzut aceasta din modul în care s-au implicat pe parcursul campusului, de părerea de rău că timpul s-a scurs atât de repede, dar și din atitudinea unora care nu au exclus posibilitatea ca într-un viitor pe care doar Dumnezeu îl va ști, să-și consacre viața lui și semenilor, prin trăirea celor trei sfaturi evanghelice.

După plecarea celei mai mari părți din grup, două din tinerele prezente, alături de sr. Cristina Bulai au rămas pentru trei zile de exerciții spirituale, în vederea începerii oficiale a postulandatului. Exercițiile au fost ținute tot de pr. Felician Tiba și s-au desfășurat în perioada 31 august - 4 septembrie și s-au dorit a fi o continuare a campusului vocațional.

Un campus poate reprezenta pentru mulți un moment oportun în ceea ce privește deslușirea voinței lui Dumnezeu. Noi, ca persoane consacrate, mai întâi prin Botez, apoi prin sfaturile evanghelice, inspirate de carisma sfântului Francisc, ne simțim datoare față de Dumnezeu să-i asigurăm continuitate în ceea ce privește răspândirea credinței, a iubirii și a speranței. Sperăm ca puținul nostru să fie binecuvântat de Dumnezeu cu belșugul harurilor sale.

Surorile Franciscane Misionare de Assisi
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat