Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuvântul dl. Gheorghe Bejan, președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș"

Prea Sfințiile Voastre,
Cucernici părinți și persoane consacrate,
Stimate oficialități,
Iubiți credincioși,

Asociația Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" salută inițiativa luată de către Episcopia Romano-Catolică de Iași și Decanatul Romano-Catolic de Bacău de a marca jubileul de 400 de ani de când Ieronim Arsenghi a fost numit episcop de Bacău.

Bacăul este, fără îndoială, un spațiu de referință în istoria ecleziastică romano-catolică din Moldova. Suntem convinși de faptul că trebuie să ne cunoaștem istoria, că neînțelegerea prezentului se naște în mod fatal din ignorarea trecutului și, în același timp, nu trebuie să uităm nici faptul că trebuie să înțelegem trecutul prin prezent.

Iată o motivație în plus a acestui demers de recuperare a memoriei comunității catolice din Bacău, o dovadă a dăinuirii în timp a catolicilor în această zonă.

Bacăul reprezintă unul dintre cele mai vechi centre catolice din spațiul romanesc. Situat în zona estică a subcarpaților Moldovei, la confluența Bistriței cu Siretul, orașul Bacău își are începuturile în legătură cu factorul instituțional ecleziastic catolic, care a avut un rol important în apariția și consolidarea vieții urbane din Moldova în general.

Rolul instituțiilor ecleziastice catolice în apariția primelor orașe moldovenești, precum Siretul, Bacăul sau Baia este explicabil doar prin existența în aceste centre urbane incipiente a unei numeroase populații catolice.

De altfel, instituțiile ecleziastice catolice au apărut în spațiul moldav și ca urmare a necesității satisfacerii nevoilor spirituale ale populației catolice existente aici. Astfel se explică și întemeierea timpurie a unei Episcopii Catolice la Bacău în fruntea căreia îl vom găsi la 1607 pe episcopul Ieronim Arsenghi.

Dăinuirea credinței catolice este un fapt remarcabil în istoria Bacăului, iar încercările prin care au fost nevoiți să treacă locuitorii catolici de aici mobilizându-i pe aceștia la o mai strânsă apropiere, în conformitate cu spusele sfântului apostol Paul: "Rămâneți înrădăcinați și întemeiați în iubire".

Datorită vechimii și numărului credincioșilor catolici din orașul Bacău, aceștia împărțeau funcțiile cetății anual, pe rând, cu românii ortodocși, cu alte cuvinte comunitatea catolică avea dreptul să aleagă, alternativ cu comunitatea ortodoxă și în mod egal, conducerea orașului.

Importanța Bacăului ca sediu episcopal mai este întărită și de ținerea aici, sub conducerea unui alt episcop, Ștefan Athanasius Rudzinski, în 1663, a unui important eveniment bisericesc, anume Sinodul diecezan, eveniment singular în istoria Bisericii Catolice din Moldova până de curând, când, grație inițiativei ES Petru Gherghel, în intervalul 2001-2004 a avut loc un alt Sinod Diecezan în cadrul actualei Episcopii Catolice de Iași.

Episcopia Catolică de Bacău și-a încetat existența la începutul secolului al XIX-lea, din motive asupra cărora nu vom insista aici. Memoria ei va rămâne însă mereu actuală.

"Suntem convinși de nevoia recuperării imaginii trecutului, a memoriei istorice, de a putea descoperi, dincolo de zidul ce oprește privirile, perspectivele unei lumi până atunci nebănuite. Dar și în aceste împrejurări se cuvine să nu uităm pe umerii cui ne-am ridicat pentru a privi peste peretele despărțitor".


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat