Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuvântul pr. dr. Ștefan Lupu, directorul Editurii "Sapientia"

Excelențele voastre,
Sfințiile voastre,
Stimate autorități,
Stimați invitați,
Iubiți credincioși,

Este o onoare pentru noi, membrii Departamentului de Cercetare Istorică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași să fim prezenți astăzi aici, alături de dumneavoastră, la această frumoasă sărbătoare a catolicilor băcăuani și a orașului Bacău. Jubileul de 400 de ani de la fondarea Episcopiei Romano-Catolice de Bacău este un prilej pentru mine, în numele Editurii "Sapientia", și pentru colegii mei de la departamentul pe care-l coordonez, să oferim credincioșilor din Bacău un dar special. Este vorba despre ultima noastră apariție editorială, intitulată de noi Catolicii din Bacău. Prin acest volum am dorit să omagiem, într-un chip deosebit, cele șase veacuri de prezență catolică în orașul Bacău, iar în mod particular să marcăm cei 400 de ani de la fondarea Episcopiei de Bacău.

Volumul a fost onorat de Preasfințitul Petru Gherghel, care a semnat Prefața, cât și de părintele decan Isidor Dâscă, coautor și semnatarul unui Cuvânt înainte intitulat Bacăul în sărbătoare.

La realizarea acestei importante lucrări științifice a contribuit părintele profesor Anton Despinescu, veteranul istoriografiei noastre catolice, care, împreună cu părintele dr. Antonel-Aurel Ilieș, secretarul OFMConv., a realizat istoricul Episcopiei Romano-Catolice de Bacău în perioada 1607-1818, iar împreună cu dr. Dănuț Doboș a redactat capitolul intitulat Fondarea Episcopiei de Bacău, o parte importantă a lucrării, în care autorii argumentează teza privind fondarea Episcopiei de Bacău în 1607. La realizarea istoricului Parohiei Catolice Bacău în secolele XV-XVIII am apelat la un valoros studiu din 1985 aparținând regretatului preot franciscan Iosif Gabor. Istoricul Parohiei Catolice Bacău în secolele XIX-XX și capitolul intitulat Bisericile și proprietățile catolice din Bacău au fost redactate de colaboratorul nostru dr. Dănuț Doboș. Asemenea celorlalte monografii deja publicate, și cea de față este bogat ilustrată cu fotografii din arhiva Diecezei de Iași și din cele ale parohiilor catolice din Bacău.

Vă invit așadar, iubiți credincioși, să vă aplecați cu răbdare și pietate asupra acestei cărți, care reprezintă o importantă operă de cercetare și spirituală deopotrivă. Veți descoperi în aceste pagini pe înaintașii dumneavoastră, pe păstorii lor sufletești, și mai cu seamă veți descoperi o lume demult apusă, care însă v-a lăsat dumneavoastră moștenire un bogat patrimoniu cultural și tezaurul cel mai de preț - credința.

Astăzi, catolicii din Bacău se află la o oră de bilanț istoric. Lucrurile au intrat în ordinea lor firească după 1990, iar istoricii s-au grăbit să cerceteze cele șase secole de viață creștină în acest frumos oraș, prilej oferit de jubileul celor 400 de ani de la fondarea Episcopiei Catolice de Bacău.

Nu ne rămâne decât să-i felicităm pe autori și să le mulțumim pentru strădania și abnegația lor. Mulțumim, de asemenea, tuturor celor care s-au implicat în realizarea lucrării - tehnoredactorul ing. Silviu Dogariu și corectorul dl. Ionel Palade.

Alese mulțumiri adresăm Excelenței sale Petru Gherghel, care a încurajat în permanență demersurile științifice și culturale, și părintelui decan Isidor Dâscă, animatorul cărții și al manifestărilor spirituale și religioase de astăzi.


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat