Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuvântul dr. Dănuț Doboș

Excelențele voastre,
Sfințiile voastre,
Onorat auditoriu,

Am răspuns cu bucurie invitației care mi-a fost adresată de părintele decan Isidor Dâscă de a participa la realizarea unei lucrări dedicate istoriei catolicilor băcăuani, cu atât mai mult cu cât astfel de inițiative sunt tot mai rare în realitățile românești de astăzi. Prezentul volum, rod al comuniunii de competențe a unui grup de istorici bisericești, este, pe de o parte, o culegere de mărturii și studii istorice privitoare la istoria catolicilor băcăuani, iar pe de altă parte o dovadă a prețuirii pe care noi, cei de astăzi, o avem față de istoria și cultura Bisericii noastre locale. Volumul reprezintă, totodată, o modalitate de a ne refugia în istorie și de a ne căuta identitatea culturală prin apelul la trecut.

Iată, așadar, motive în plus pentru a saluta această inițiativă culturală a părintelui Dâscă, bucurându-ne că există oameni de suflet care, într-o societate tot mai deculturalizată, luptă pentru afirmarea referințelor culturale atât de umbrite astăzi de derizoriu, de superficialitate și de nonvaloare.

Cercetând trecutul catolicilor băcăuani, noi, istoricii, am fost impresionați de modul în care a fost trăită viața creștină aici la Bacău, și de aceea ne-am străduit să evidențiem acest lucru. Astfel, am descoperit în istoria Parohiei Catolice Bacău momente grandioase, emoționante, înălțătoare petrecute în secolele XIX-XX, prilejuite de sărbătorile religioase, precum vestitele procesiuni către biserica "Sfântul Nicolae" cu participarea a mii de credincioși din Bacău și din filialele parohiei, manifestări permanente de evlavie, care nu numai că nu au încetat, ci au crescut în anii grei ai prigoanei comuniste.

Numeroși misionari, călugări, preoți și episcopi, alături de generații de credincioși, au contribuit, prin spirit de sacrificiu, pricepere, muncă și sârguință, la afirmarea comunității catolice din Bacău. În acest sens, cei cinci autori ai lucrării monografice Catolicii din Bacău au evidențiat, așa cum se cuvine, grija călugărilor franciscani observanți, în secolele XV-XVII, față de măreața biserică cu hramul "Adormirea Sfintei Fecioare Maria", dispărută din păcate în 1676; rolul episcopilor polonezi și italieni (conventuali, dominicani și observanți) în conducerea Episcopiei Romano-Catolice de Bacău (1607-1818), dar mai ales munca de apostolat a misionarilor franciscani conventuali aflați la conducerea Parohiei Bacău și grija acestora față de biserica parohială "Sfântul Nicolae".

Și, pentru că, așa cum spunea și părintele Ștefan Lupu, ne aflăm la o oră de bilanț istoric, vom menționa, succint, numele unor ilustre figuri din istoria Bacăului, contribuția acestora la dezvoltarea comunității parohiale, și grija manifestată față de biserica "Sfântul Nicolae".

În ordine strict cronologică îi evocăm pe misionarul Francesco Manzi, cel care în 1728 a refăcut biserica din lemn "Sfântul Nicolae"; prefectul apostolic Carlo Magni, care în 1836 a obținut din partea Sfântului Scaun aprobarea pentru reconstrucția bisericii "Sfântul Nicolae" (de data aceasta din piatră) și pe vizitatorul apostolic Paul Sardi, cel care la 6 decembrie 1846 a sfințit biserica "Sfântul Nicolae" la încheierea lucrărilor de reconstrucție.

După 1845 s-au remarcat la conducerea parohiei mai multe figuri ilustre ale unor preoți franciscani conventuali, precum preotul Ianuariu Parzatka, primul paroh de după redeschiderea centrului parohial, și preotul Johann Hussek, cel care a așezat icoanele Via crucis în biserică. Au fost două personalități puternice, apreciate deopotrivă de superiori și de credincioși, și a căror dispariție a creat un gol adânc în Misiunea din Moldova. Mormintele lor se află în biserica "Sfântul Nicolae".

Personalitatea cea mai reprezentativă pentru sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea fost însă parohul Paul Mosel. Acestuia i se datorează, printre altele, dotarea bisericii cu un grandios altar din lemn bronzat adus din Tirol, operă de artă bisericească cu o vechime de o sută de ani. Părintele Mosel a condus Parohia Bacău timp de 38 de ani, impresionându-și credincioșii prin conștiinciozitatea cu care și-a exercitat ministerul sacerdotal, prin zelul depus în păstorirea sufletelor, și prin întreaga sa activitate pastorală și administrativă. A făcut până la moarte dovada unei vocații sacerdotale deosebite, fiind dispus la orice sacrificiu pentru preamărirea lui Dumnezeu și binele sufletelor pe care le-a păstorit.

În galeria personalităților catolice ale Bacăului un loc special este ocupat de preotul franciscan Iosif Tălmăcel, paroh în perioada 1923-1947, care și-a impresionat contemporanii prin multiplele daruri cu care fusese înzestrat de Dumnezeu: preot zelos, moralist de forță, scriitor și poet. Părintele Tălmăcel a înțeles perfect rolul presei în consolidarea credinței poporului, iar opera sa literară și religioasă include câteva zeci de titluri. Este suficient să amintim doar faptul că pe baza lucrării sale Cântărețul catolic

s-au condus cântările bisericești din Moldova timp de decenii.

Mai sunt și alte personalități care ar trebui evocate, dar las acest privilegiu cititorilor volumului, care se dorește o reconstituire istorică a celor șase veacuri de prezență catolică în orașul Bacău.

Vă mulțumesc pentru atenție.


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat