Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuvântul părintelui decan Isidor Dâscă

Excelențele voastre,
Preacucernici părinți,
Stimate autorități și invitați,
Dragi băcăuani,
Iubiți credincioși,

În scurta mea luare de cuvânt nu voi intra în conținutul sau amănuntele cărții Catolicii din Bacău, pe care avem bucuria să v-o dăruim astăzi. O vor face editorul și doi dintre autori. Mă voi mărgini, de aceea, să vă expun doar câteva gânduri și reflecții pe care mi le-a prilejuit lectura acestei cărți și pe care autorii au gândit-o ca pe o legătură cu trecutul și un drum spre viitor.

Aș începe chiar cu semnificația primei manifestări culturale de astăzi, și anume dezvelirea și binecuvântarea monumentului comemorativ din str. Bucovinei, loc prețios pentru catolicii băcăuani pe care s-au aflat acum 400 de ani biserica din piatră cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", precum și reședința episcopilor de Bacău. Nu am gândit acest moment cultural ca pe un eveniment mediatic, ci ca pe un gest simbolic pe care noi, generația de astăzi de catolici băcăuani, am dorit să omagiem memoria, devotamentul și sacrificiul a generații de catolici băcăuani pentru țara lor, pentru pământul în care s-au născut, pentru orașul în care și-au găsit pacea unei vieți creștinești. Fie că au trăit rău din cauza istoriei uneori zbuciumate, fie că au trăit bine aici, în orașul Bacău, s-a format timp de secole o comunitate sufletească moștenită din generație în generație și pe care nici regimul ateu comunist și prigoana dezlănțuită de acesta nu a putut să o destrame.

Momentul cultural de astăzi este și un gest moral reparatoriu, deoarece se cunoaște faptul că acolo în zona străzii Bucovinei a existat încă din secolul al XV-lea un cimitir catolic și pe care în anii `50 ai veacului trecut regimul comunist l-a distrus. Logica acestui gest era de-a face să dispară cimitirul pentru a șterge memoria.

Jubileul de 400 de ani de la fondarea Episcopiei de Bacău reprezintă, de asemenea, un eveniment cultural și religios de care trebuie să se bucure fiecare credincios din orașul nostru și din întreaga noastră dieceză. Chiar dacă puțini dintre cei 19 episcopi titulari au locuit la reședința lor din Bacău, viața creștină a turmei ce le-a fost încredințată spre păstorire de Sfântul Scaun a continuat în cele două secole de existență a Episcopiei de Bacău și continuă până în prezent. A fost acesta meritul misionarilor franciscani, parohilor și episcopilor care au ridicat biserici, i-au îngrijit spiritual pe credincioși, lăsând urmașilor lor sufletești o operă bine pregătită și un popor adunat în jurul Bisericii locale.

Rolul orașului Bacău și al Episcopiei de Bacău în această zonă de creștinătate europeană va fi mai bine deslușit și evidențiat de către cercetători și istorici. Semnificativ este însă faptul că Bacăul a fost timp de două secole centrul spiritual al Bisericii noastre locale, legătura noastră directă cu Sfântul Scaun, comunitatea catolică de aici conviețuind în bună pace și înțelegere cu frații noștri ortodocși.

Patrimoniul istoric și artistic bisericesc oferit de catolicii băcăuani Bisericii noastre locale și orașului Bacău se exprimă cel mai bine în cele două nestemate ale sale: biserica "Adormirea Maicii Domnului" și biserica "Sfântul Nicolae". Prima biserică a dispărut din păcate în anul 1676, când a căzut pradă furiei apelor Bistriței, dar cunoaștem din unele descrieri ale misionarilor faptul că acea biserică se asemăna cu altele precum cele de la Baia și Cotnari.

Și pentru că afirmam mai înainte că regăsirea memoriei este o legătură cu trecutul și o cale spre viitor, îmi face o deosebită plăcere să arăt că la zestrea culturală a comunității noastre și a orașului Bacău s-au adăugat alte trei biserici mărețe: "Sfinții Petru și Paul", "Fericitul Ieremia Valahul" și "Sfânta Cruce". Profit de acest prilej pentru a mulțumi autorităților orașului Bacău care au sprijinit ridicarea acestor frumoase lăcașuri de cult.

Deoarece ne aflăm la un moment de evocare istorică, trebuie să spun că Episcopia de Bacău și Parohia Catolică de Bacău au fost protejate și sprijinite în decursul istoriei de majoritatea domnilor Moldovei, care le-au întărit privilegiile și patrimoniul, așa cum o atestă documentele ce provin din cancelaria domnească.

În încheiere, aș dori să mulțumesc Preasfințitului Petru Gherghel și Preasfințitului Aurel Percă care au încurajat și sprijinit proiectele noastre cultural-religioase, precum și tuturor colaboratorilor mei care au contribuit la buna desfășurare a acestui eveniment din viața comunității noastre și a orașului Bacău. Mulțumesc prea cucernicilor părinți care au ținut să fie alături de noi la acest jubileu deosebit, cât mai ales credincioșilor noștri băcăuani și celor din satele învecinate, care în spiritul unei tradiții îndelungate sunt prezenți și astăzi în număr atât de mare.

Nu în ultimul rând doresc să-i felicit din inimă pe autorii lucrării Catolicii din Bacău, mulțumindu-le lor și directorului Editurii "Sapientia" pentru această reușită culturală.

Vă mulțumesc pentru atenție.


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat