Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuvântul PS Petru Gherghel

Excelențele voastre,
Preasfințite Ioachim,
Stimate autorități,
Dragi și iubiți catolici din Bacău,

Isus Cristos - cel de ieri și cel de azi - este același și rămâne mereu același. El este viața și speranța noastră.

Trăim un moment de istorie al comunității din Bacău: patru sute de ani de atestare istorică a Episcopiei de Bacău. După momentul evocativ celebrat lângă fosta albie a râului Bistrița, din noul cartier al Bacăului, unde se știe că a existat cândva o biserică catedrală "Adormirea Sfintei fecioare" ce a căzut pradă furiei apelor Bistriței și unde au fost înmormântați mulți credincioși și unele personalități ale vieții Bisericii locale, (întrucât în jurul Bisericii catedrale, după practicile vechi bisericești a existat un cimitir numit Cimitirul catolic așa cum ne prezintă mulți dintre cercetătorii istorici ai orașului Bacău și ai Bisericii Catolice), după așezarea acelui monument evocativ, ne-am îndreptat spre acest locaș ce continuă istoria începută cândva în această urbe, devenit un mare centru al diecezei noastre.

Ne-am unit aici, în acest măreț locaș care a continuat să fie inima întregii comunități din Bacău pentru a-l întâlni aici pe cel care a fost cândva forța străbunilor noștri, care este astăzi viața și calea celor ce și-au schimbat doar locul de cult și de manifestare a credinței, cel care i-a inspirat pe urmași, pe misionari, pe preoți, pe călugări și credincioși să fie încrezători în el care a învins păcatul și a învins toate obstacolele pentru a face viu mesajul său și Evanghelia sa, chiar dacă a trebuit pentru moment să treacă pe cărările Calvarului și prin mormânt. "El este același ieri, azi și rămâne același pentru veșnicie" (Evr 13.8).

Ne-am unit aici să proclamăm un adevăr pe care ni-l transmite Isus însuși în Evanghelia sa. "Dacă bobul de grâu căzut în pământ moare, aduce mult rod, dacă nu rămâne singur" (In 12.24).

Prin aceste cuvinte înțelegem tot programul vieții sale, un program divin pe care l-a urmat cu toată hotărârea, cu toată viața și iubirea. El și-a dat viața pentru făpturile sale; el a confirmat logica vieții sădite de Creator în bobul de grâu care, dacă moare sub brazda pământului, oferă viața și o oferă din belșug.

Cristos prin moartea sa și prin învierea din morți a confirmat că el este viața lumii și că numai cine îl urmează se bucură de viața veșnică.

Participând prin credință la viața lui Cristos, și murind cu el pentru păcat prin Botez, trăim siguranța dăinuirii vieții, experimentăm continuarea marelui dar al credinței și al iubirii, transmitem celor ce urmează după noi darurile primite de la Creator.

Ne impresionează bobul de grâu și programul său genetic care prin moarte continuă să aducă multe roade și o face însutit și înmiit. Domnul vieții a dispus acest lucru.

Dar mai mult ne impresionează faptul că moartea, calvarul pământesc, suferințele, persecuțiile din toate părțile nu pot distruge viața sufletească, credința și mai ales iubirea. Am putea spune că tocmai așa se mărește și se călește însăți viața spiritului, se transmite mesajul divin și se răspândește Evanghelia iubirii.

Privind cu ochii credinței la trecutul istoriei noastre, n-am putea oare vedea în logica bobului de grâu care aduce roade multe dacă intră în pământ și moare și în viața celor care, sub mormintele fără cruci, sub brazdele care s-au așezat peste ei peste înaintașii noștri intrați în mormânt sau călcați în picioare?

Nu este nici de cum doar un joc de cuvinte, nu este o falsă credință în reincarnare, prin care unul trece în altul și apare în altă parte sau alt trup, ci este un adevăr întipărit în sufletul omului, în spiritul său care nu poate fi stins, anihilat sau distrus. Spiritul rămâne mereu, iubirea continuă, viața sufletească se călește în suferință, în persecuție și în moartea trupească, se dăruiește altora, se reaprinde în urmași și continuă în istorie.

Cei pe care îi amintim astăzi la popasul celor patru sute de ani de existența a Episcopiei de Bacău nu au dispărut din circuitul credinței, ci ei trăiesc în memoria noastră, îi credem trecuți de sub lespedea mormintelor în veșnicie, în ceruri, de unde ne inspiră pe un drum nou, pentru timpuri noi, pentru a face să dăinuiască viața spirituală, viața de credință în forme noi, multiplicate și mărite de harul și darul lui Dumnezeu, Domnul istoriei.

Noi, cei de astăzi, într-o formă sau alta, suntem rodul jertfelor lor a morții lor, suntem beneficiarii muncii lor apostolice și spirituale, suntem continuatorii iubirii lor.

Moartea lor, pentru meritele și prin darul lui Cristos, care face să crească viața spirituală, însemnează pentru noi biruință și victorie, însemnează rodul bogat al jertfelor și sacrificiilor lor.

Din pământul brăzdat al Bacăului, din mormintele lor fără cruci, de sub casele care le-au acoperit mormintele, ei ne-au transmis din credința și iubirea lor, din viața lor, ne vorbesc și ne încurajează și astăzi.

Cine știe câți dintre cei ce locuiesc astăzi în orașul Bacău sau în împrejurimi n-ar exista dacă nu erau ei, eroii credinței noastre, care au murit, cum mor mamele care transmit viața, cum se jertfesc atâtea vietăți pentru a lăsa rodul iubirii lor întipărite în genele celorlalte ființe după planul cel veșnic al lui Dumnezeu, Creatorul a toate.

Cred că astăzi, reflectând la cuvintele lui Cristos, spuse de fapt despre sine și jertfa sa, descoperim cum ele sunt valabile și pentru cei din Bacău, cei legați sufletește de generațiile trecute, cum ele se verifică cu orice popor și cu orice familie creștină.

Noi, în credința noastră, suntem rodul iubirii morții și învierii lui Cristos și deținem o comoară de preț pentru noi și pentru cei din jurul nostru; avem o moștenirea lăsată de înaintașii noștri cunoscuți și necunoscuți, transmisă prin jertfa și moartea lor; avem o datorie de a continua drumul lor de credință și chemarea noastră de fii ai Bisericii și ai acestei comunități din Moldova și din Bacău.

Ne rugăm la această sfântă Liturghie pentru veșnica răsplată a lor în împărăția veșnică și îi încurajăm cu dragoste pe toți cei ce cu bucurie le continuă exemplul și credința. Amin.


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat