Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacăul în sărbătoare:
Patru sute de ani de la întemeierea Episcopiei de Bacău

S-au împlinit 400 de ani de la întemeierea Episcopiei Romano-Catolice de Bacău. Evenimentul a fost marcat la 1 septembrie printr-o serie de manifestări organizate de Episcopia Iași și Decanatul de Bacău.

Au fost momente de cinstire a istoriei și memoriei înaintașilor, de respect față de credincioșii catolici din Bacău, față de călugării, preoții și episcopii care au slujit în fosta Episcopie de Bacău.

Mai întâi la ora 10.00 s-au dezvelit și binecuvântat monumentului comemorativ, amplasat în Str. Bucovinei, 21. Au vorbit PS Petru Gherghel și Romeo Stavarache, primarul Bacăului. S-a făcut și o rugăciune pentru cei ce odihnesc în cimitirul ce se află în zona respectivă.

Monumentul amintește că în Bacău "s-au aflat: biserica Adormirea Maicii Domnului (sec. XV-XVII), devenită catedrală (sec. XVII); Mănăstirea Franciscanilor Observanți (sec. XV-XVII); reședința Episcopiei Romano-Catolice de Bacău (1607-1818) și cimitirul catolic (sec. XV-XX). În catedrală au fost înmormântați episcopii: Bernardino Quirini († 17 septembrie 1604); Ieronim Arsengo († 16 aprilie 1610); Valerian Lubieniecki († 12 decembrie 1617); Marco Bandini († 26 ianuarie 1650)".

S-a mers apoi în procesiune spre biserica "Sfinții Petru și Paul", unde la ora 11.00 s-a celebrat sfânta Liturghie. A prezidat PS Petru Gherghel. Au participat PS Anton Coșa, episcop de Republica Moldova, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, peste 90 de preoți, mulți credincioși, profesori și cercetători în istorie. Au fost prezente și autoritățile civile locale și județene.

La omilie, episcopul diecezei a dezvoltat pilda bobului de grâu care dacă moare aduce rod mult. Păstorul diecezei a subliniat că toți cei care au lucrat în Episcopia de Bacău, episcopi și preoți, s-au jertfit, au murit, pentru ca astăzi să vedem roadele. Aceștia de multe ori au lucrat în timpuri grele, de sărăcie, de prigoană, de năvăliri și de război. Prin munca lor au făcut să ajungă credința până la noi.

La finalul Liturghiei au adus un salut PS Cornel Damian și PS Anton Coșa.

A urmat la ora 12.30 momentul comemorativ istoric, prezidat de pr. Ștefan Lupu, lansându-se și cartea Catolicii din Bacău, coordonată de Dănuț Doboș. Au luat cuvântul: pr. Isidor Dâscă, pr. Anton Despinescu, Dănuț Doboș, Gheorghe Bejan și PS Petru Gherghel.

Ce înseamnă pentru băcăuani patru sute de ani de la înființarea Episcopiei de Bacău? Care sunt roadele celor care au lucrat odinioară în Bacău? l-am întrebat pr. decan Isidor Dâscă. "Sunt azi în Bacău, a răspuns părintele, în afară de biserica Sfântul Nicolae, trei biserici construite după 1989: biserica Fer. Ieremia Valahul, biserica Sfinții Petru și Pavel și biserica Sfânta Cruce. Bacăul are azi aproape 30.000 de catolici. Sărbătoare înseamnă responsabilitate și angajare de a continua ceea ce au început cei vechi, de a ne trăi credința".

*

Conform documentelor istorice, în ținutul Moldovei, după Episcopia de Milcov (1227-1241), Episcopia de Siret (1371-1434) și Episcopia de Baia (1418-1523), între anii 1607 și 1818, orașul Bacău a fost sediul Episcopiei Romano-Catolice de Bacău. La 17 septembrie 1607, papa Paul al V-lea l-a numit pe Ieronim Arsengo episcop de Bacău (1607-1610), numirea acestuia fiind echivalentă cu data de naștere a Episcopiei de Bacău. Numărul total al episcopilor de Bacău a fost 19.

După 1818, activitatea misionarilor catolici din Moldova a fost coordonată de la Iași, unde a funcționat Vicariatul Apostolic al Moldovei (1818-1884). În anul 1884, papa Leon al XIII-lea a înființat Episcopia Romano-Catolică de Iași.

Catolicii în Bacău sunt atestați pentru prima dată în sec. al XV-lea.

Biserica, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" (sec. XV-XVII), a devenit catedrală în 1607. În jurul acestei biserici a fost Mănăstirea Franciscanilor Observanți (sec. XV-XVII); reședința Episcopiei de Bacău și cimitirul catolic (sec. XV-XX). În catedrală au fost înmormântați patru episcopi. La 23 septembrie 1676, râul Bistrița a distrus biserica, mănăstirea și reședința episcopală.

După surparea catedralei, centrul de cult al catolicilor s-a mutat la biserica "Sfântul Nicolae", atestată la sfârșitul sec. al XVI-lea, cu cimitir în jurul ei.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Discursuri
Cuvântul PS Petru Gherghel
Cuvântul părintelui decan Isidor Dâscă
Cuvântul pr. Anton Despinescu
Cuvântul dr. Dănuț Doboș
Cuvântul pr. dr. Ștefan Lupu, directorul Editurii "Sapientia"
Cuvântul PS Cornel Damian (rezumat)
Cuvântul dl. Gheorghe Bejan, președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș"

*

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 septembrie: Bacău: Patru sute de ani de la întemeierea Episcopiei de Bacău


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat