Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Surori în pelerinaj în Țara Sfântă

Un număr de 30 de surori din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", sub directa coordonare a părintelui Iosif Dorcu, au săvârșit un pelerinaj pe urmele lui Isus și ale Maicii Domnului, în perioada 20-29 august 2007.

Din grup au făcut parte următoarele surori: sr. Ana Budău (Iași), sr. Cristina Percă (Roma), sr. Iuliana Sascău (Roma), sr. Ana Alina Ignat (Iași), sr. Cecilia Pușcașu (Iași), sr. Liduina Lidia Gherguț (Iași), sr. Gabriela Andrieș (Roznov), sr. Angela Mihoc (Iași), sr. Maria Bertalan (Iași), sr. Cecilia Pușcașu (Gioseni), sr. Ana Ciuraru (Miroslava), sr. Veronica Roca (Iași), sr. Maria Lucaci (Iași), sr. Veronica Olaru (Iași), sr. Lenuța Senteș (Iași), sr. Ana Lucaci (Solonețul Nou), sr. Rodica Bălan (Bacău), sr. Mihaela Pădurariu (Iași), sr. Irina Lazăr (Bacău), sr. Veronica Călugăru (Băile Herculane), sr. Felicia Balașcă (Pașcani), sr. Florentina Ghiuzan (Roman), sr. Nicoleta Ghiuzan (Chișinău), sr. Maria Ciobanu (Bregenz), sr. Tereza Gabor (Cacica), sr. Monica Bejan (Vaslui), sr. Maricica Lupaș (Fărăoani), sr. Lenuța Bucur (Barticești), sr. Cristina Imbrișcă (Piatra Neamț) și sr. Mariana Vernica (Lespezi). A participat și pr. Toni Mihăiță Cântaciu, vicar la catedrala din Iași.

Pelerinajul a început în Galileea. Primul popas a fost pe Tabor, unde s-a celebrat prima liturghie a pelerinajului. A urmat Cana Galileii și sătucul Naim. După-amiaza a fost rezervată cunoașterii în amănunt a Nazaretului.

A doua zi s-a străbătut de mai multe ori și în mai multe direcții Lacul Genezaret (sau Marea Galileii), vizitându-se locuri biblice: Kibuțul Ginosar și barca lui Petru, Cafarnaum, Tabgha, Muntele Fericirilor (unde a fost și sfânta liturghie), Betsaida, Korazin, Kursi și Râul Iordan. Punctul culminant al zilei a fost, desigur, traversarea lacului cu barca. Seara tot grupul a fost primit într-o audiență solemnă de către episcopul de la Nazaret, Giacinto Boulos Marcuzzo, care, printre altele, a vorbit despre creștinii din Țara Sfântă.

În a treia zi, după ce s-a celebrat liturghia lângă casa Mariei de la Nazaret, părăsind Galileea, un moment deosebit a fost recitarea rozariului în Sanctuarul Maicii Domnului de pe Carmel, de la Haifa. Apoi a urmat Muchraka (la sacrificiul lui Ilie) și vechiul dar interesantul oraș construit de Irod, Cezareea Maritimă. Seara, pe la asfințitul soarelui s-a ajuns la Ierusalim, la un hotel de pe vârful muntelui Măslinilor.

Ziua de vineri a fost poate cea mai încărcată de emoții, vizitându-se muntele Măslinilor pe o parte și pe alta: Betania, Betfage, locul Înălțării, Sanctuarul de la Pater noster, Dominus Flevit, Grădina Getsemani și Mormântul Maicii Domnului. După-amiază direcția grupului a fost spre Betleem, cu liturghie la Câmpul Păstorilor. Întregul grup a fost profund mișcat de sărăcia de la Betleem. Seara a fost ocazie de a vedea și admira "spectacolul" interesant și curios de la Zidul Plângerii.

Sâmbătă dimineață, întregul grup, vizibil emoționat, a intrat pentru prima dată în interiorul Cetății Sfinte, vizitând, rugându-se dar, poate, și lăcrimând la locurile vizitate: Biserica "Sf. Ana" și Grota Nașterii Sfintei Fecioare, Scăldătoarea Betesda, Curtea lui Pilat, Calea crucii, tot complexul de la Calvar și Sfântul Mormânt. Pentru câteva clipe grupul s-a oprit în frumoasa cocatedrală patriarhală din Ierusalim. După-amiază s-a părăsit iar Ierusalimul pentru a ne ruga la Ein Karem, locul nașterii sfântului Ioan Botezătorul. Dar pentru toate surorile din grup momentul forte l-a constituit Liturghia din Sanctuarul vizitei Mariei la verișoara sa Elisabeta. De mai multe ori aici s-a intonat imnul Magnificat.

În ziua de duminică ghidul a condus pașii grupului în ținutul exotic al pustiului Iudeii. După liturghia celebrată în plin pustiu, printre minunatele coline de la Valea Hozevei, s-a plecat spre Ierihon, la Muntele Ispitirilor și spre orașul vechi, care a fost înființat în urmă cu 10 000 de ani. A urmat, pe o căldură toridă, vizitarea Qumranului și a cetății Masada, situate în apropierea Mării Moarte.

Luni s-a părăsit din nou Ierusalimul pentru a vedea Biserica cruciaților de la Abu Gosh, sanctuarul Maicii Domnului de la Qiriat Yearim (unde a fost și liturghia), Ruinele Bisericii de la Emaus și Mormântul Sfântului Ștefan de la Beit Gamla. După-amiază în centrul atenției a fost vechiul oraș Yafo și Tel Avivul.

Marți programul a început la ora 5.00 dimineață, când, pe străduțele încă liniștite al Ierusalimului, s-a celebrat Calea sfintei cruci. Surorile, câte trei, rând pe rând au purtat crucea de la o stațiune la alta. Calea crucii s-a încheiat cu Liturghia de pe vârful Calvarului.

A urmat străbaterea Muntelui Sion: Biserica Adormirii Maicii Domnului, Cenacolul (surprinzător de părăsit), mormântul lui David și minunatul sanctuar al sfântului Petru în Gallicantu. Un popas a mai fost, încă o data, la Zidul Plângerii. După-amiază, în tihnă și liniște, toate surorile s-au recules la Sfântul Mormânt.

Ultima zi s-a dorit o zi de reculegere și de rugăciune particulară. Toate surorile au mai trecut încă o data pe la Ghetsemani și pe la Sfântul Mormânt. Două momente au fost comunitare, dar și emoționante: Liturghia de la Sfântul Mormânt (la ora 6.00) și vizitarea memorialului Yad Vashem din Ierusalim. Ultima seară a fost una a comuniunii, când tot grupul s-a reunit la Bet Sahur (lângă Câmpul Păstorilor), într-o ambianță orientală, la invitația părintelui Cristian Vacaru, într-un cort de beduini. De un real folos și cu o mare contribuție în reușita acestui pelerinaj au avut-o cele două surori de la Ierusalim: sr. Maria Pătrașc și sr. Irina Pătrașc.

Sr. Maria Lucaci


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat