Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu cardinalul Martino cu ocazia celor 50 de ani de preoție

Voia să se facă misionar iezuit, dar sănătatea sa firavă și circumstanțele l-au adus în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun. Rigorii pe care a presupus-o misiunea sa el i-a adăugat grija pastorală și atenția plină de iubire față de omenire. I-a protejat pe refugiații din Tailanda, a apărat viața la naștere, femeile, familia la Națiunile Unite și la adunările internaționale. De la Roma a mers în toată lumea pentru a răspândi cu fervoare și înțelepciune doctrina socială a Bisericii. Vorbim de card. Renato Raffaele Martino, președintele Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace și al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și a Itineranților, care la 20 iunie a celebrat 50 de ani de preoție cu o Liturghie solemnă în bazilica "Sf. Petru" de la Roma. Prompt și cordial, card. Martino devine adesea faimos în presă pentru anumite luări de poziție foarte curajoase, ca în cazul recent în care i-a invitat pe catolici să nu mai contribuie la Amnesty International pentru că această organizație a devenit susținătoare a avortului. Pentru a cunoaște mai bine viața și activitățile pastorale ale card. Martino, ZENIT i-a luat un interviu.

* * *

• Eminență, cum s-a născut vocația dumneavoastră?

Vin dintr-o familie cu credință și tradiție catolică, cu o mamă minunată, care era și artistă. Pentru a cincizecia aniversare a preoției mele, ea a fost cea care mi-a pictat o imagine cu Fecioara și pruncul. Un tată sever și patru frați. O familie numeroasă, care, când se reunește la Crăciun, numără 56 de persoane; am treisprezece nepoți și douăzeci și șase de strănepoți. Încă de pe vremea când eram copil, dorința mea era să devin misionar. Eram fascinat de predicatorii misionari iezuiți care veneau de la Napoli ca să predice în parohia mea. Din păcate, visul s-a risipit repede pentru că eram prea slab și cu sănătatea firavă, iar medicii mi-au spus clar că fizicul meu n-ar fi rezistat în zonele de misiune. Dorința mea de a duce evanghelia în lume a luat o altă cale. Printr-o serie de circumstanțe am frecventat Academia Diplomatică de la Vatican, cea mai veche din lume, iar din anul 1962 am lucrat în nunțiaturile din Nicaragua, Filipine, Liban, Canada și Brazilia. Între anii 1970 și 1975 am fost responsabil de Secțiunea pentru Organizațiile Internaționale din cadrul Secretariatului de Stat. Apoi la 14 septembrie 1980, pontiful de atunci, Ioan Paul al II-lea, m-a trimis ca pronunțiu în Tailanda să mă ocup în calitate de delegat apostolic de raporturile cu Singapore, Malaiezia, Laos și Brunei. În anul 1986 am primit misiunea de observator permanent al Sfântului Scaun la Națiunile Unite la New York, iar în această postură am participat activ la marile conferințe internaționale promovate, în anii 90, de Națiunile Unite, în special la New York (SUA) în anul 1990 la summitul mondial despre copilărie; la Rio de Janeiro (Brazilia) în anul 1992 la Adunarea despre mediul înconjurător și dezvoltare; în anul 1994 în Barbados la Conferința despre micile state insulare în curs de dezvoltare și, în același an, la Cairo, la Conferința despre populație și dezvoltare; la Pekin (China) în anul 1995 la Conferința despre femei; la Istambul (Turcia) în anul 1996 la cea despre habitat; la Roma în anul 1998 la Conferința diplomatică a plenipotențiarilor pentru instituirea Curții Penale Internaționale; la New York în anul 2000 pentru summitul mileniului; la Monterrey (Mexic) în anul 2003 la Conferința despre finanțarea pentru dezvoltare. În anul 2002 la Madrid (Spania) la Adunarea despre bătrâni și, tot în același an, la Johannesburg (Africa de Sud) la Conferința despre viitorul care poate fi susținut.

• Ați fost nevoit să vă confruntați cu atâtea situații dificile, cu contraste frecvente și continue cu oficiile și delegațiile de la Națiunile Unite care mai ales în anii 90 erau deosebit de critice față de Sfântul Scaun, mai ales în ceea ce privește politicile demografice, avortul, contracepția... Ce ne puteți spune în această privință?

Momentul cel mai dificil a fost în anul 1994 la Cairo, în timpul Conferinței despre populație și dezvoltare. Administrația președintelui Bill Clinton și o mare parte din țările dezvoltate erau deciși să obțină recunoașterea de către conferință a avortului ca un drept internațional. Erau grupuri de organizații nonguvernamentale care de-a dreptul cereau ca delegația Vaticanului să fie scoasă din ONU. Dar, cu ajutorul Domnului și datorită sprijinului cu acea ocazie venit din partea unor țări din America Latină și din partea unor țări cu majoritate musulmană, am reușit să respingem tentativa de a face ca avortul să treacă drept metodă contraceptivă. În calitate de conducător al delegației vaticane, am reușit să obțin sprijinul a 43 de delegații și să fac să fie inserat în paragraful 8.25 al documentului final adoptat de către conferință că "în nici un caz avortul nu poate fi invocat ca metodă de planificare familială".

• De care misiune vă amintiți cu o mai mare satisfacție?

Între 15 și 21 mai în acest an, la cererea explicită a Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea și ca reprezentant al acestuia, am mers în Coasta de Fildeș, o țară răvășită de un conflict îndelungat și sângeros. În timpul vizitei, am vizitat și am celebrat Euharistia în diferite orașe și comunități parohiale, am întâlnit episcopi și cele mai înalte autorități ale țării. În special m-am întâlnit cu președintele statului, Laurent Gbagbo, care l-a numit prim-ministru pe Guillaume Soro, pe atunci conducător al rebelilor, un catolic de 34 de ani foarte inteligent.

Pentru a da consistență și soliditate acordurilor de pace, i-am invitat pe ambii la Liturghia solemnă pe care am celebrat-o la 20 mai în catedrala "Sf. Paul" din Abidjan. Catedrala era plină de oameni, împreună cu episcopii și autoritățile civile. Am încurajat poporul din Coasta de Fildeș să meargă mai departe pe calea păcii și să promoveze reconcilierea națională și participarea tuturor forțelor active din țară, fără nici o excludere de natură politică, religioasă, culturală sau etnică. La momentul liturgic al dăruirii păcii, l-am invitat pe președintele republicii și pe primul ministru să vină la altar pentru a primi de la mine salutul de pace. Apoi i-am invitat să schimbe un gest de pace între ei: s-au îmbrățișat, dând asigurări că aceasta va dura. Un gest mare de reconciliere, cu șapte mii de oameni prezenți care aplaudau. Totul a fost transmis în direct de televiziunea națională. Le-am spus să nu uite niciodată această zi în caz că în viitor se vor mai ivi umbre, pentru că era vorba de un gest istoric, un angajament de pace și de armonie făcut în catedrală, în fața lui Dumnezeu. Întregului popor din Coasta de Fildeș, atâtor de multe victime nevinovate, grupurilor de refugiați, răniților și atâtor altor grupuri le-am arătat apropierea spirituală a Sfântului Părinte și, în numele său, am oferit un ajutor financiar pentru urgențele celor mai nevoiași. Aceasta a fost modul cel mai eficient pentru a prezenta Compendiul doctrinei sociale a Bisericii și aplicarea sa practică. Pentru această întâlnire și pentru întărirea procesului de pace mi-a mulțumit chiar și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, pe care l-am cunoscut înainte să preia acest post, pentru că reprezenta Coreea de Sud la ONU chiar în perioada șederii mele la New York, unde m-am ocupat de un grup de catolici sud-coreeni. Membrilor acestui grup, în fiecare an și timp de 18 ani, le-am conferit Mirul. L-am revăzut pe Ban Ki-moon la Roma, când încă nu începuse promovarea candidaturii sale, și i-am spus că eram sigur că avea să fie ales. M-a privit uimit și neîncrezător. L-am reasigurat: mai vorbim după alegerea sa. Sunt sigur că va face mult bine.

• Din ziua de 1 octombrie 2002, pontiful Ioan Paul al II-lea v-a rechemat la Roma pentru a conduce Consiliul Pontifical pentru Dreptate și Pace, dar în calitate de conducător al acestui dicaster dumneavoastră ați continuat să străbateți lumea. Ce ne puteți spune despre aceasta?

Preluarea conducerii Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace și din 11 martie 2006 și pe aceea a Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și a Itineranților îmi permite să susțin și să ofer continuitate operei de evanghelizare la care aspiram încă de când eram tânăr. Publicarea și difuzarea Compendiului doctrinei sociale a Bisericii a fost o lucrare entuziasmantă. Așa cum am scris în introducerea volumului, "a transforma realitatea socială cu forța evangheliei, mărturisită de bărbați și femei credincioși lui Isus Cristos, a fost mereu o provocare și este încă una la începutul celui de-al treilea mileniu al erei creștine". Știu bine că vestirea lui Isus Cristos nu găsește o bună receptare în lumea de astăzi, dar tocmai de aceea omul timpului nostru are mai mult ca niciodată nevoie de credința care mântuiește, de speranța care dă lumină, de caritatea care iubește. Acestea sunt motivele care determină Biserica să intervină cu învățăturile sale în domeniul social pentru a-i ajuta și însoți pe catolici pentru slujirea binelui comun.

• Este ceva ce ați fi dorit să faceți și nu ați reușit să îndepliniți?

Nu am păreri de rău. Sunt încă îndrăgostit de preoție. În fiecare zi îi mulțumesc Domnului pentru harul preoției. Am depășit pragul de 19.000 de Liturghii celebrate și fiecare dintre acestea a fost pentru mine un adevărat dar, deoarece, chiar dacă rolul meu ar fi fost doar acela de a celebra Euharistia singur sau pentru o comunitate mică, aș fi oricum recunoscător Domnului pentru că am avut ocazia de a-l sluji.

Traducere de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat