Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Inaugurarea casei "Buna-Vestire"

Congregația "Surorile lui Isus Răscumpărătorul" din Onești a inaugurat casa "Buna-Vestire" în ziua de sâmbătă, 18 august 2007, cu prilejul împlinirii a 15 ani de prezență în România.

"Congregația Surorilor lui Isus Răscumpărătorul, aflată de 15 ani în România, inaugurează, astăzi, casa «Buna-Vestire», un semn palpabil al prezenței lor aici în decursul acestor ani. Evenimentul de astăzi nu este doar un punct de sosire, ci și o lansare curajoasă și un imbold pentru familia noastră religioasă, care în fiecare zi se confruntă cu problemele și așteptările unei lumi ce necesită reconciliere, evanghelizare și caritate, în spiritul mult îndrăgit de Fondatoarea noastră Victorine Le Dieu" (din discursul sr. Michela Martiniello).

Bucuria inaugurării este înscrisă în istoria care Domnul a început-o acum 15 ani când familia noastră religioasă a sosit din Italia pe pământ românesc, pentru a aduce carisma Victorinei Le Dieu și a continua lunga tradiție de ispășire și reconciliere.

Acest centru, care dorește să fie asemenea unui "port în care se revine și din care se pleacă în diferite direcții, în slujba carității", a fost realizat pentru a veni în ajutorul adolescenților dezavantajați și pentru sprijinirea mamelor aflate în dificultate, continuând astfel idealul fondatoarei de "a fi o singură inimă și un singur suflet pentru a forma o singură voce de milostivire care să meargă în ajutor tuturor celor suferinzi".

La acest eveniment din 18 august 2007 nu a putut lipsi maica generală, sr. Maria Teresa Dupont, care a încurajat în toți acești ani misiunea surorilor în România, "a sprijinit acest proiect important pe care astăzi congregația îl pune la dispoziția fiilor acestei țări" (din discursul sr. Michela).

În jurul orei 10.00 copiii, aflați în plasament la surori, i-au întâmpinat cu bucurie pe toți invitații și surorile i-au primit pe ierarhii Bisericii Catolice: Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași, Excelența sa Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic pentru România și Republica Moldova, Excelența sa Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, responsabil în cadrul Conferinței Episcopale Română pentru viața consacrată, și pe preoții veniți în număr mare, care, prin prezența la această celebrare, mărturisesc dragostea creștină ce devine semn al grijii Bisericii față de persoanele în nevoi. De asemenea, nu au lipsit reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe.

Așa cum era și firesc, la eveniment au participat un mare număr de oficialități locale și din afară, primarul municipiului Onești, inginer Emil Lemnaru, împreună cu consilierii, domnul Sorin Brașoveanu, directorul executiv al DGASPC Bacău, și numeroși prieteni din țară și oaspeți din Italia, printre care semnificativă a fost prezența dr. Giuseppe Di Milia, primarul orașului Calitri (AV), unde s-a născut sr. Michela, și a consilierului său, dr. Carlo Galgano, care au exprimat primarului din Onești dorința lor de o eventuală înfrățire.

Festivitatea a început cu binecuvântarea casei și s-a continuat cu o solemnă Liturghie concelebrată de toți preoții și episcopii sus-amintiți și prezidată de Excelența sa Jean-Claude Périsset, care, la încheierea omiliei, a spus: "Casa «Buna-Vestire», conform învățăturii lui Cristos, promovează opere sociale ca manifestare a milostivirii lui Dumnezeu pentru umanitate. Dacă Dumnezeu însuși s-a întrupat pentru a ne mântui, Biserica se străduiește să salveze, pe cât posibil, pe cei care au nevoie de ajutor, cu speranța că vor descoperi prin intermediul acestei opere pe însuși Dumnezeu, izvorul oricărui bine. Cu Surorile lui Isus Răscumpărătorul conlucrează și colaboratori și colaboratoare, binefăcătorii și întreaga Biserică locală de Iași care întrupează prezența lui Dumnezeu-iubire aici la Onești. Inaugurarea unei noi opere este în același timp împlinirea unui drum lung, dar și începutul unei noi etape în slujirea aproapelui".

La încheierea celebrării euharistice au urmat discursurile din care redăm câteva fragmente:

"Îmi revine bucuria, onoarea și datoria să exprim un mulțumesc particular sr. Maria Teresa, aici prezentă și tuturor celorlalte surori în frunte cu sr. Michela, care s-au angajat să vină aici la noi. Biserica noastră locală se bucură de atâtea opere noi conform cu acest timp, se bucură pentru că, într-adevăr, noi am devenit Biserică, ca o familie universală și încredințez lui Dumnezeu, pe mai departe, această lucrare a voastră, dragi surori. Vă mulțumesc din toată inima" (PS Petru Gherghel, episcop de Iași).

"Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă realizare și pentru apostolatul care se va desfășura aici, în această casă. Suntem conștienți de faptul că Dumnezeu lucrează prin oameni opera sa de pace, de iubire și de ispășire... Să fie această casă o «bună-vestire» pentru Biserica noastră Catolică, pentru neamul nostru românesc și pentru această localitate" (PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla).

"Îmi amintesc cu drag de fiecare clipă petrecută aici. Mi s-au oferit o mulțime de oportunități pe care cu siguranță acasă nu le-aș fi avut. Am primit o educație, am primit o masă, am primit orice am avut nevoie, dar mai presus de toate am primit iubire și înțelegere, am primit afecțiune. Chiar dacă s-au întâmplat și mici incidente neplăcute, împreună am reușit să trecem peste ele: cu toții greșim. Uneori mă gândesc cum va fi viața mea când voi fi nevoit să părăsesc această minunată comunitate, când va trebui să las în urma mea pe cei care m-au crescut, m-au îngrijit și m-au educat. Nu-mi rămâne decât să le mulțumesc surorilor pentru efortul dumnealor. Și iată-mă aici, în fața dumneavoastră. Acum sunt tânăr, un tânăr care se pregătește să dea piept cu viața" (Mihai Frențescu, student la Facultatea de Arhitectură, ocrotit și sprijinit de surori).

"Iată, sr. Michela, visul a devenit realitate...Dumnezeu să binecuvânteze pe toți cei care au crezut în acest proiect. Cred că orice comunitate și-ar dori să aibă o asemenea casă, cu asemenea activități, căci sunt multe comunitățile care au nevoie de acest tip de servicii" (Sorin Brașoveanu, director DGASPC Bacău).

"Am fost deosebit de încântat când a trebuit să dau autorizația de construcție pentru acest lăcaș. Această lucrare deosebită este bine primită de comunitatea oneșteană. Credința prin fapte este un lucru pe care noi l-am văzut la această congregație și a fost primită cu brațele deschise la Onești. Activează de ani buni în comunitatea noastră și-i suntem recunoscători. Consiliul Local a hotărât să acorde diploma de recunoștință superioarei, sr. Maria Teresa Dupont, și un simbol onorat, nouă drag, reprezentându-l pe Ștefan cel Mare și Sfânt. De asemeni, tot Consiliul Local, în ședința din 31 mai 2007, a hotărât să acorde sr. Michela Martiniello diploma de cetățean de onoare a municipiului Onești, pentru activitatea desfășurată atât în orașul nostru cât și în afara granițelor tării, în Columbia, pentru dăruire deosebită și suflet caritabil" (Emil Lemnaru, primarul municipiului Onești).

"Sunt aici, mai ales pentru a-mi exprima mulțumirea cea mai sinceră pentru această operă pe care ați realizat-o și care are o mare valoare atât materială cât și spirituală. Ce este mai frumos decât să-i ajutăm pe copii, să fim alături de ei pentru a le oferi un viitor mai bun? Vreau să mai mulțumesc Bisericii române pentru această mare sensibilitate față de cei mici și de cei lipsiți de apărare. Faptele concrete sunt mult mai valoroase decât vorbele goale. Lucrările realizate sunt cele ce fac istoria și, sunt sigur, că aici, datorită vouă, a fost construită o etapă importantă din istoria celor două orașe și țări. Un exemplu de urmat pentru a da o rază de speranță și celor care sunt mai puțin norocoși" (Giuseppe Di Milia, primarul orașului Calitri)

"Îmi exprim recunoștința față de domnul primar Emil Lemnaru și consiliul orășenesc al municipiului Onești care au binevoit, prin intermediul meu, să onoreze misiunea congregației noastre, decorându-mă cu titlul de cetățean de onoare. Primesc acest titlu cu bucurie în numele surorilor mele care zi de zi se dăruiesc misiunii încredințate, în favoarea fraților români" (din discursul sr. Michela).

Cei prezenți au fost invitați să participe nu numai la bucuria inaugurării, ci și la o mică gustare însoțită de un program artistic ce a prelungit sărbătoarea acestei zile. Luându-și rămas bun au purtat cu ei o mică cărămidă, simbolul sprijinului congregației și a binefăcătorilor ce au contribuit la construirea acestei case, pentru ca ea să poată fi un adăpost sigur și să se sprijine pe un fundament solid, pe Cristos, spre creșterea umană și spirituală a multor credincioși.

Ca încheiere cităm discursul Maicii Maria Teresa Dupont:

"Doresc să mulțumesc în numele Congregației noastre, Excelenței voastre Mons. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic, Excelenței voastre Mons. Petru Gherghel, Excelenței voastre Mons. Florentin Crihălmeanu, preoților catolici, greco-catolici și ortodocși.

Mulțumesc domnului primar al Municipiului Onești și tuturor personalităților prezente pentru că ați acceptat să celebrați împreună cu noi sărbătoarea inaugurării casei noastre «Buna-Vestire».

O caldă mulțumire adresez numeroșilor prieteni ai comunității veniți din Italia care de mulți ani susțin misiunea și au colaborat în mod activ la realizarea acestei lucrări.

Mai mult decât prieteni sunteți realmente "frați și surori" și vă considerăm ca făcând parte din familia noastră lărgită, familia noastră spirituală, Surorile lui Isus Răscumpărătorul.

Mulțumesc fiecărei surori din comunitățile din România, sorei Michela și domnului Mihai, care s-au ocupat cu multă atenție de realizarea acestei construcții în diversele ei faze, care nu au fost lipsite de probleme.

Numele «Buna-Vestire» reprezintă un program de viață și de misiune și exprimă destul de bine scopul acestei case.

Precum la vestea îngerului Sfânta Fecioară Maria și-a oferit disponibilitatea șoaptelor Duhului permițând lui Dumnezeu să-l zămislească în ea pe Cristos, autorul vieții și, însoțită de această iubire, a slujit-o pe Elisabeta, tot așa astăzi, credincioase fondatoarei noastre, îi cerem Sfintei Fecioare să facă astfel încât fiecare persoană care va colabora la această misiune să devină «un sân primitor» pentru Cristos prezent atât în Euharistie cât și în fiecare copil, tânăr sau persoană aflată în dificultate.

Fie ca această casă să devină «casă de primire», deschisă tuturor și în care să se experimenteze iubirea lui Cristos și comuniunea de care lumea de astăzi are atât de mare nevoie, o nevoie imensă.

Încă o dată mulțumesc tuturor".

Surorile lui Isus Răscumpărătorul, Onești


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat