Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Așteptările întâlnirii de la Sibiu

Se apropie Cea de-a III-a Adunare Ecumenică de la Sibiu, între 4-9 septembrie, având ca temă "Lumina lui Cristos luminează tuturor. Speranță de reînnoire și unitate în Europa". Cu privire la această întâlnire, redacția centrală Radio Vatican a cules mărturia Mons. Aldo Giordano, secretarul general al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa.

• Care sunt așteptările întâlnirii de la Sibiu?

Se așteaptă ca această adunare să fie cu adevărat o nouă pornire la drum pentru a redescoperi acea lumină care să ne ajute să facem un pas înainte pe calea reconcilierii între creștini. Se așteaptă, de asemenea, să vrem să ne întrebăm cu adevărat care este contribuția pe care, în calitate de creștini, o putem avea la marile provocări ale Europei actuale și la marile provocări ale lumii moderne. Ne gândim la noile interogative, cele legate de terorism, de marile națiuni asiatice, problemele etice din sectorul biotehnologiei etc.

• Care piste vor fi căutate la Sibiu pentru a da un nou elan dinamismului ecumenic?

Avem o temă în mod vădit cristologică: lumina lui Cristos luminează tuturor, pentru a spune care este speranța noastră. Așadar, mergem la Sibiu cu spiritul de pelerini pentru ne converti din nou la Cristos. Astăzi, avem această convingere că trebuie să pornim din nou de la evanghelie, de la creștinism, și numai persoanele care cunosc creștinismul și îl trăiesc cu adevărat pot contribui la ecumenism. Suntem conștienți că primul mare obstacol al ecumenismului este ignorarea creștinismului sau superficialitatea vieții creștine. Un al doilea pas este acela de a deveni mai conștienți de apartenența noastră eclezială, de identitatea noastră; cine nu trăiește în profunzime sau nu cunoaște cu adevărat propria Biserică sau propria comunitate, cu greu va fi în măsură să contribuie la dialogul cu membrii altor comunități. În plus, vrem să aprofundăm colaborarea concretă care reflectă unitatea de fond pe care o avem deja între comunități și Biserici și pe care dorim să o exprimăm în mod mai concret printr-o angajare comună în privința dreptății, păcii și solidarității.

• Dar în actualul context istoric și cultural, care credeți că este provocarea cea mai urgentă a bătrânului continent?

Suntem în interiorul unei Europe care întâmpină dificultăți în căutarea idealurilor și valorilor sale, dar percepem, pe de altă parte, că în aceeași Europă există o mare căutare de sens. Așadar, devine extrem de urgent pentru Europa, care, conștient sau nu, caută o lumină, să dea mărturie că această lumină există. Numai în acest fel Europa, redescoperind acea lumină care, în viziunea noastră, se naște și face parte din rădăcinile creștinismului, va fi în măsură să înfrunte marile provocări ale lumii actuale. Suntem într-o lume diferită față de cea în care s-au desfășurat adunările ecumenice europene precedente: în anul 1989, la Basel, Europa era despărțită de un zid; în anul 1997, la Graz, Europa căuta încă o cale spre libertate și unificarea continentului. Acea Europă nu putea să-și imagineze că va trebui să se confrunte atât de curând cu terorismul, cu creșterea abisului dintre nordul și sudul lumii, cu întâlnirea dintre culturi și religii, cu un fenomen al migrațiilor atât de mare; nu-și imagina că dezvoltarea științifică și tehnică avea să pună interogative etice atât de profunde încât privesc îndeaproape viziunea însăși despre om. Acestea sunt provocările pe care le întâlnește umanitatea și Europa. Nu ne mai putem mulțumi cu o lumină care vine din veacul luminilor, din Iluminism, lumina unei rațiuni prevalent tehnico-științifică, din anumite puteri lumești. Avem nevoie de o nouă lumină și noi pornim pe drumul spre Sibiu pentru da mărturie pentru această lumină, pentru a căuta împreună această nou lumină.

Radio Vatican (17 aug 2007)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat