Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cireșoaia: Campus "Zboară cine îndrăznește!"

Bucurie, veselie, jocuri, dar și o muncă angajantă cu un obiectiv bine precis: vrem să creștem! Aceasta poate fi sinteza a ceea ce s-a întâmplat la Cireșoaia, județul Bacău, în perioada 30 iulie - 12 august 2007, când 20 de animatori împreună cu părintele Petru Beșleagă, paroh, cu Surorile Providenței care activează în sat, cu părintele Enrico (preot salezian din Italia) și cele patru tinere animatoare italiene au animat cele două săptămâni de campus.

Animatorii au trăit trei zile (26-29 iulie) intense de formare personală ca animatori și de pregătiri concrete, organizare, pregătirea materialelor necesare, exercitarea în arta teatrale, multe, multe bansuri, dansuri și jocuri.

În cele trei zile animatorii

  • au reflectat asupra identității și angajării concrete ca și animatori

  • au studiat povestea care va fi firul roșu și trăistuța cu valori a campusului

  • au învățat și jucat scenetele teatrale

  • au studiat materialele pregătite pentru munca în grupurile mici cu copiii

  • au "consumat" multă, multă energie pentru a învăța dansuri/bansuri/jocuri noi.

Copiii care au participat la campus au fost 180, majoritatea din sat, dar și din împrejurimi, veniți la bunici. În fiecare zi de dimineața, de la ora 9.00, până seara, la ora 17.00, ei au avut posibilitatea de a învăța lucruri noi, de a lega noi prietenii, de a se distra, așa cum fiecare copil își dorește în vacanță. Pentru toți acești copii și pentru animatori părintele paroh, ajutat de mulți oameni cu inimă mare și de multe mame din sat, au asigurat prânzul și multe alte atenții "dulci" care dădeau energie copiilor și tinerilor.

Istoria care a dat viață acestui campus a fost cea a unei pisici, Zorba, și a unui pescăruș, Fifi, care trebuia să învețe să zboare într-o lume diferită de naturalul său. Grupul, prietenia, vocația, identitatea, diversitatea, a avea grijă de ceilalți, slujirea celorlalți acestea sunt semințele care au fost semănate în inima celor mici și mari care au participat la acest campus.

Am dori să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a dăruit în acest timp, pentru ploaia pe care am așteptat-o (în ciuda faptului că ne-a schimbat programările), și un mulțumesc particular se îndreaptă spre părintele paroh, pr. Petru Beșleagă, care ne-a susținut, ne-a încurajat și a reușit să antreneze tot satul pentru ca bucuria copiilor să fie mare!

A consemnat sr. Viviana

* * *

Sunt zile călduroase, vacanța e pe la jumătate, Zilele Slănicului au trecut, zilele hramului bisericii noastre au trecut..... ce mai așteptăm? Școala?! Nuuuu!!! Așteptăm campusul!!!

La 25 iulie a ajuns don Enrico cu cele 4 animatoare de la Casale Monferrato (IT): Alessia, Beatrice, Diana, Daniela, care ne vor ajuta și anul acesta în desfășurarea campusului care anul acesta va dura două săptămâni, în perioada 30 iulie - 10 august 2007. Imediat a doua zi, joi, a început Școala pentru Animatori, care a durat timp de trei zile culminând cu sfânta Liturghie de duminică de la ora 8.30 când au fost date în mod oficial tricourile de animator la 24 de tineri din satul nostru! Acesta fiind semn că ei au primit misiunea de a fi cei ce animă - dau suflet - întâlnirii copiilor din aceste zile.

Dar copiii ce făceau în timp ce animatorii se pregăteau? Se puteau zări cum unii spionau să vadă ce anume le pregăteau cei mari. Iar ceilalți ce făceau??? Numărau... -3, -2, -1, 0.

Bine ai venit campus!!!

E deja al doilea an de campus în parohia noastră. Încă din primele zile copiii au venit în număr mare, iar pe fețele lor se putea citi dorința de a trăi din nou clipe minunate, de neuitat. Dar animatorii italieni precum și cei 24 animatori din satul nostru și trei surori "ale Providenței", erau pregătiți la asemenea așteptări din partea copiilor și de aceea s-au pregătit de cuviință.

Tema campusului care anul acesta i-a animat pe tineri și pe copii a fost "Pisica și pescărușul", povestire care a oferit teme minunate pentru cei mici și pentru cei mari.

Copiii s-au putut bucura pe deplin deoarece s-au jucat împreună, au dansat împreună, au făcut noi prietenii, s-au rugat, dar au și mâncat împreună și aceasta datorită pr. paroh și numeroșilor binefăcători autohtoni și de peste hotare, care din punct de vedere economic au făcut posibil acest lucru, precum și datorită grupului de bucătărese în frunte cu sr. Lenuța care au realizat în mod concret prânzul zilnic pentru 200 de persoane.

Ziua tipică de campus începea la ora 9 cu primirea copiilor prin dansuri, bansuri, un zâmbet, un "bine ai venit!", iar apoi împreună se striga "Bună dimineața, Cireșoaia!" pentru a spune întregii comunități că începea o nouă zi de campus. Apoi se intra în biserică pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru această nouă zi. Urma piesa de teatru care în fiecare zi ne sfărâmița câte un fragment din poveste. Fragment asupra căruia copiii erau apoi invitați să reflecteze în spații adecvate, îndrumați de către animatori prin diferite metode pedagogice potrivite vârstei fiecăruia. După aceste momente de reflexii jocurile îi ajutau să descarce energiile acumulate. Totul bine, totul frumos, dar când se apropiau orele prânzului se făcea simțită o anumită goliciune și se putea observa cum centrul de atracție devenea căminul unde bucătăresele, mereu punctuale, împodobeau mesele cu mâncăruri delicioase. Bucuria copiilor devenea și bucuria pr. paroh când îi vedea mulțumiți de prânz, dar și atunci când dimineața și după-amiaza putea să îi îmbucure cu o prăjitură sau cu o înghețată. După prânz urma o mică pauză, moment de destindere liberă, pentru ca apoi la ora 14 să se înceapă laboratoarele. Încă de la începutul campusului copii au putut alege unul din cele 10 laboratoare pe care să îl frecventeze. Aici copiii au putut să învețe lucruri noi, să descopere în ei înșiși noi calități, să lase frâu liber fanteziei creând astfel lucruri originale. Mai concret, câteva nume de laboratoare: brățări, picturi pe sticlă, jonglerii, bolas, scooby-doo, etc. După laboratoare, binevenite erau jocurile și de ce nu, pentru băieți, turnee de fotbal! După momentele de joacă, ziua de Campus se încheia cu rugăciunea în biserică mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru această zi și pentru tot ce am primit în ea.

Pe lângă momentele de joacă și de destindere care făceau parte din fiecare zi, au fost și zile speciale, în care s-au trăit momente speciale, iar copiii au dat cu seriozitate ceea ce aveau mai bun din ei, și anume: o zi dedicată reconcilierii cu Dumnezeu cu ocazie de spovadă, o zi de adorație continuă pe tot timpul orelor de campus. Copiii au răspuns cu mult entuziasm făcând experiențe de neuitat în compania celui mai bun prieten, Isus. O altă zi specială a fost și ziua ecologică în care copiii împărțiți pe clase au participat la curățirea mediului înconjurător. Au fost și zile de ploaie în care a fost pusă la încercare capacitatea organizativă precum și creativitatea animatorilor noștri, dar am descoperit că și aceste momente îl ajută pe animator să crească în creativitate și responsabilitate.

Cele două săptămâni de campus au culminat cu celebrarea sfintei Liturghii și sărbătoarea finală în care copiii au putut prezenta părinților, dar și întregii comunități din Cireșoaia, programe artistice precum și fragmente din ceea ce au făcut în aceste zile. Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile de destindere, mulțumim lui don Enrico și celor 4 animatoare italiene care au dat din timpul lor de vacanță pentru ca să petreacă împreună cu noi acest campus, mulțumim pr. paroh pentru toate eforturile sale pentru ca să ne simțim bine în aceste zile, mulțumim binefăcătorilor autohtoni și de peste hotare, mulțumim bucătăreselor pentru munca și dăruirea lor, mulțumim de asemeni tinerilor animatori din satul nostru, precum și tuturor acelora care au contribuit pentru ca în aceste zile copiii să se destindă în mod organizat și să se simtă ca acasă în parohia noastră.

Surorile Providenței


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat